5 dolog, amit megtanultam a magántanítványoktól

5 dolog, amit megtanultam a magántanítványoktól

5 dolog, amit megtanultam a magántanítványoktól

A Covid-éra alatt az egyéni jógaórát is tartó oktatók kincset értek-érnek. Csoportos óráktól sokáig ódzkodtak a jógázók, az online-nal már mindenki torkig volt, igazi felüdülés volt megint fizikai kontaktban gyakorolni. Hálás vagyok azokért a felismerésekért, amit az egyéni óra tartása adott, és a tapasztalatért, a lehetőségért, hogy újra megbizonyosodhattam róla: a jógában valóban iszonyú gyorsan lehet fejlődni, és ez nem mindig fizikai adottság kérdése.

És hogy miket tanultam még?

Magántanítványt oktatni több, mint bizalmi kapcsolat

A gyakorló teljességgel rám bízza magát, 100% bizalmat szavaz nekem, ami megtisztelő, de nem vagyok tévedhetetlen. Ebben a kapcsolatban is fel kellett tudni vállalni, ha nem tudtam valamire a választ, amit kérdezett, és nem nyomtam bele olyan ászanába, amit ugyan szeretett volna, de nem volt rá még kész vagy éppen én nem voltam arra kész, hogy biztonságban bele tudjam segíteni.

Fontos a párbeszéd

Míg attól általában rosszul vannak az oktatók, ha csoportos órán a gyakorlók dumálgatni kezdenek, egy magánórán valahogy teljesen rendben valónak éreztem, hogy megbeszéljük menet közben, mi esik jól, mit tapasztal, mi a komfortos és mi nem megy épp aznap. A beszélgetést ugyanakkor tudni kell a határokon belül tartani, és ebben is lehet gyakorlatot szerezni idővel.

Lehet személyes és szakmai a kapcsolat

Ezt is meg lehet tanulni, hogy valaki az ismerősöd, barátnőd, barátod és a tanítványod is egyben, nem kell megalkudni, ha valódi kapcsolatokat akarok a tanítványokkal, amelyek őszinték, mélyek és emberiek. Az évek során bebizonyosodott, hogy lehet személyes és szakmai a kapcsolat, miközben azért fenntartható az egészséges elkötelezettség a fő fókusz iránt: ami nem más, mint a tanítás.

Nemcsak a tanítvány fog fejlődni

Úgy tapasztaltam, hogy a legjobb jógaoktatók azok, akik nyitottak arra, hogy ugyanannyit tanuljanak a saját tanítványaiktól, tapasztalataikból, tanítási sikereikből és kudarcaikból, mint amennyit ők is megosztanak a tanítványokkal. Tanárként nyíltan tanítunk – konkrét készségeket, testtartások kivitelezését és persze matracon túli koncepciókat. Tanítunk a jelenlétünkkel, az érzésekkel, amiket megosztunk és azzal is, ahogyan tiszteletben tartjuk a fejlődést, amit emberként, tanárként és tanítványként kapunk. És amikor már nem tudjuk a tanítványunk fejlődését szolgálni, képesek vagyunk elnavigálni őt máshoz, aki kíséri tovább a megkezdett úton.

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy garantáltan ne maradj le a jógás újdonságokról, kedvezményekről

KATTINTS IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box