4 dolog, amit ne várj a jógaoktatódtól

4 dolog, amit ne várj a jógaoktatódtól

4 dolog, amit ne várj a jógaoktatódtól

Örök kérdés, mitől lesz egy oktató igazán jó. Itt is érvényes, hogy nem mindenki kompatibilis mindenkivel. Nyilván a szimpátia egy fontos tényező oktató és tanítvány között, de szerintem például olyan dolgoktól is jó lehet valaki, ha felismeri saját korlátait és nem vállal be mindent, vagyis mi sem vagyunk szuperhősök – na jó, de majdnem 🙂 . A jóga egy komplex módszer a tested-lelked karbantartásához, de még a legmagasabban képzettektől sem lehet várni, hogy megoldjanak komoly testi-lelki problémákat. Szóval jobban jársz, ha ezeket nem várod el az oktatódtól:

Nem fogja diagnosztizálni a porckorongsérvedet
Mert egyszerűen nem az ő dolga. Ha komolyabb, régóta fennálló folyamatos fájdalmakkal küzdesz, vagy sérülésed van, először fordulj szakemberhez (orvos, gyógytornász) és ha már tudod, milyen gyakorlatokat végezhetsz/nem végezhetsz, a diagnózisoddal és egészségügyi ajánlással felszerelkezve látogass el jógaórára.

Nem fog adni “3 gyakorlatot, amitől elmúlik a hátfájásod”
A jóga (és szűkebb értelemben a jógaoktatás) nem erről szól, hogy “mutass 3 ászanát, amitől elmúlik a hátfájásom!” A következetes jógagyakorlás egyik pozitív hozadéka, hogy ki tudjuk balanszírozni az ülőmunka negatív hatásait és sokat tehetünk a helytelen tartás ellen, de ez egy folyamat, a rossz hírem pedig az, hogy nem igazán vannak instant jógás megoldások. Ahogy félmaratont sem fogsz rögtön futni, hiába mutatják meg neked a helyes futótechnikát.

Nem fog beleerőltetni olyan pózokba, ami nem biztonságos (hiába nézne ki jól szerinted instán)
Szeretem és használom a közösségi médiát, de ennek nagy része kirakat – a jógagyakorlásod persze kiteheted ide, miért is ne, de itt is az egészség, és a biztonság az első! Ne sértődj meg, ha az instruktorod egy óra végén nem csinál rólad instagyanús fotókat, csak azért, mert most vettél új szerelést.

Nem tudja megkeresni a belső békéd
Mert az a te feladatod. De végig támogatni fog ezen az úton, és olyan eszközöket ad a kezedbe, amelyekkel képes leszel fejlődni a relaxációra való képességet illetően is. Szóval keep calm and practice on!

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy garantáltan ne maradj le a jógás újdonságokról, kedvezményekről

KATTINTS IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box