Ezek ma a legnépszerűbb jógastílusok

Ezek ma a legnépszerűbb jógastílusok

Ezek ma a legnépszerűbb jógastílusok

Nem vagy biztos benne, hogy milyen stílusú gyakorlás lesz a legideálisabb a számodra? Egy kis inspirációért nézz be a DoYou Global Yoga Survey felmérésébe – kb. tízezer ember vett részt benne, 124 különböző országból!

A felmérés célja az volt, hogy feltérképézze a népszerű jógastílusok trendjeit, amely számos kérdésre választ adhat, többek között: milyen stílusokat gyakorolnak a leginkább? Íme a három dobogós:

Vinyasa Flow
Az első helyen a Vinyasa Flow áll, a válaszadók 57%-a ezt jelölte meg az általa preferált jógastílusként. Ennek a stílusnak a népszerűsége a pózok közötti gyors, gördülékeny mozgásnak köszönhető. A Vinyasa tulajdonképpen egy szélesebben értelmezhető kategória, amelyben feltűnnek a Power jóga és az Ashtanga jóga elemei, de ha csak “Vinyasa”-ként említjük, akkor van benne némi rugalmasság, meg persze kreativitás. A Vinyasa flow sorozatok minden gyakorló számára testre szabhatók, és valóban felpörgetik a pulzust és megdolgoztatják az izmokat, ami végül is a legtöbb ember hagyományos elvárása a testmozgással kapcsolatban. Ez egy nagyszerű edzés is lehet, jellemzően nem túl spiri, és a testedben is azonnal érezheted a jótékony hatásokat.

Hatha jóga
A második helyen a Hatha-jóga áll, a válaszadók 42%-a tette le a voksát emellett. Ez az egyik legismertebb jógairányzat, elnevezése a “ha” és “tha” szavakból áll: a “ha” szó Napot jelent, a “tha” pedig Holdat. A hatha jóga kiegyensúlyozza a Nap és Hold jellegű (aktív és passzív, soláris és lunáris, prána és apána) energiákat a szervezetben. A Hatha jógában egy-egy pózt hosszabban tartunk ki, lassabb a tempó és inkább a nyújtásra összpontosít. Ez a jógastílus nagyszerű kezdőknek, de az ászanák a magasabb gyakorlottsági szintjén állók által is könnyen adaptálható, vagy bárkinek, aki egy nyugodtabb, inkább mély nyújtásra összpontosító gyakorlásra vágyik.

Resztoratív jóga
Úgy látszik, hogy sokaknak a jóga pihentető változata jön be, a válaszadók 29%-a ezt a stílust részesíti előnyben. Ezekben a sorozatokban jellemzően néhány egyszerű pózt használnak, amelyeket hosszabb ideig tartanak ki, általában valamilyen segédseszköz támogatásával. A pihentető pózok közül gyakran használják az előrehajlásokat, csavarásokat és más finom nyújtásokat, amelyeket a legtöbben nagyon is pihentetőnek találnak – ez nagyszerű levezetése lehet a napnak lefekvés előtt!

A felmérésben szerepel még a Power jóga, az Ashtanga és a Yin jóga is, amit pl. simán sorolhatunk a Resztoratív alá, tehát elmosódnak azért a határok. Említik még a Bikramot és az Iyengar jógát is – utóbbit a felmérésben részt vevők 8% jelölte meg kedvenceként.

Bármi is legyen a választott stílusod, érdmes néha mást is kipróbálni, a tested talán mást mond majd, mint amit az előítéleteid súgnak, és lehet, hogy közben többet tudsz meg majd magadról!

forrás

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy garantáltan ne maradj le a jógás újdonságokról, kedvezményekről

KATTINTS IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box