Mi az az ahimszá és mi köze a kommenteléshez?

Mi az az ahimszá és mi köze a kommenteléshez?

Mi az az ahimszá és mi köze a kommenteléshez?

Az ahimszá, azaz a nem ártás elve gyakran előkerül jógáról szóló diskurzusokban. Mit jelent valójában és miért lenne fontos, hogy mi is alkalmazzuk, például mikor a facebookon kommentelgetünk?

Patandzsali a Jóga Szútrákban a a jóga célját az elme lecsendesítéseként fogalmazza meg, melyhez 8 lépcső, a jóga 8 ága vezet. Ebből elsők a jámák, vagyis az egyetemes erkölcsi szabályok, először is az ahimszá, vagyis a nem ártás, az erőszakmentesség elve (egyébként 5 jáma van, és az ahimszá az első, tehát vitathatatlanul a legfontosabb, ez elengedhetetlen a jóga útjához és a jógikus életmódhoz.)

Az ahimszá, vagyis az erőszakmentesség alapvető tétele a legtöbb spirituális és vallási gyakorlatnak, beleértve a jógát is.

A jóga filozófiája erősen hisz a karmában – abban a koncepcióban, hogy minden cselekedetnek van valami okozata, amely örökre megváltoztatja az emberiség sorsát. A karma következményei több életen át visszatérnek, lejátszódnak.

Az ok-okozat ezen törvénye szerint az erőszakos cselekedetek negatívan befolyásolják a jövőbeli életek karmáját. Tehát a jógik azért gyakorolják az ahimszát, vagyis a szándékos erőszakmentességet, hogy elkerüljék a negatív karma felhalmozódását.

Ez a gyakorlat az élet számos, különböző területén érvényes. Természetesen az erőszakmentesség a nemcsak a durván erőszakos cselekményekre (például a gyilkosságokra) vonatkozik, de a finomabb, ám mégis erőszakos dolgokra is (például olyan beszédre, amikor magunkat szidjuk).

Az ahimszá gyakorlásához törekednünk kell az erőszakmentességre nemcsak tetteinkben, de a  gondolataink szintjén is. Ez vonatkozhat a nyilvánvalóan erőszakos dolgokra – ne ölj, ne sebezz meg mást, ne árts, de a kevésbé egyértelműekre is vonatkozik – ne légy erőszakos verbálisan, ne használj olyan szavakat, amelyekkel ártasz (pl. ne beszélj negatívan önmagadhoz vagy önmagadról.) Az ahimszá gyakorlására számtalan lehetőségünk van, ha tudatosan éljük az életünket:  gyakorolhatjuk a környezet elleni erőszakmentességet a műanyag hulladék csökkentésével, a helyi mikrokörnyezetünk önkéntes munkával történő tisztán tartásával vagy általában egy fenntarthatóbb életmóddal.

Szerintem mindenki érzi magán, hogy az elmúlt évben mennyire beszűkültek a szociális kapcsolatai, és amit eddig a barátainkkal vagy közeli ismerősökkel beszéltünk meg szűk körben, nos, ezen témák megvitatása gyakran került át a virtuális térbe: facebook csoportokban, vagy akár ismerőseink falain is találkozhattunk olyan posztokkal, kommentekkel, amiket amúgy nem feltétlenül itt vitattunk volna meg.

Általában osztom azt a véleményt, hogy a negatív, mocsokolódó kommentekből annyit érdemes komolyan venni, amennyit az illető szemtől-szembe is az arcunkba mondana (vagyis nagyjából semmit), mégis gyakran éreztem azt, hogy sokan előbb ütik a klaviatúrát, minthogy végiggondolnák, mit is írnak le. Ha már segíteni nem tudunk (pl. egy szakmai csoportban), csak jót röhögni egymás kontójára, minek vagyunk a csoportban vagy a mi is a kommentünk lényege?!

Most szándékosan nem írom le, miket kellene szerintem megfontolni, mielőtt hozzászálunk valamihez, megtették ezt előttem már sokan, inkább írok még egy kicsit arról, hogyan gyakorolhatjuk még az ahimszát:

  • a családunkkal és barátainkkal (és akár ismeretlenekkel, legyenek azok akár egy facebook csoport tagjai) szemben gondosan megválogatjuk a szavainkat, amikor velük beszélünk, szeretettel és tisztelettel kezeljük őket, vagy általában elismerjük értékeiket,
  • önmagunkkal szemben is alkalmazhatjuk az erőszakmentességet, ha méltósággal és tisztelettel beszélünk magunkkal, magunkról (még akkor is, ha esetleg hibáztunk),
  • egészséges ételeket eszünk, vagy lelki gyakorlatokkal tápláljuk elménket,
  • az ahimszá gyakorlásához hozzátartozhat, hogy megkíméljük pl. a lakásban talált ártalmatlan pók életét,
  • vegetáriánus- vagy vegán életmódot folytatunk,

vagyis élhetünk úgy a döntésienk által, hogy nem küldünk erőszakos energiát a világba.  

Egy jóginak ki kell gyomlálnia magából az erőszakot, belülről kiindulva, és fokozatosan kifelé haladva, a környezetében is. Az erőszakmentesség gyakorlása megköveteli, hogy gondoskodjunk és szeretettel forduljunk minden érző lény felé, beleértve önmagunkat is! Az ahimszá gyakorlata lehetővé teszi számunkra, hogy elinduljunk spirituális utunkon a megvilágosodás felé.

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy garantáltan ne maradj le a jógás újdonságokról, kedvezményekről

KATTINTS IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box