10 perces jógarutinom fejfájás ellen

10 perces jógarutinom fejfájás ellen

10 perces jógarutinom fejfájás ellen

Ha te is fejfájós vagy, biztosan megfigyelted, hogy a fájdalom – az intenzitás szintjétől függetlenül – általában akkor jelentkezik, ha olyan tényezőknek vagyunk kitéve, mint pl. a stressz, hormoningadozások, alvászavarok, az időjárás változásai (helló, frontok!) Ám a fájdalom bizonyos gyógyszerek szedése mellett, különösen a fogamzásgátló tabletták és a hormonpótló készítmények is gyakran jelentkezhet. Az étrendünk, az alvásunk minősége, a nők esetében pedig a havi menstruációs ciklus mind befolyáslhatják a fejfájás kialakulását.

A stressz éllovasa a fejfájást kiváltó okoknak, így csökkentése és kezelése módjainak felkutatása a megelőzés elengedhetetlen része. A rendszeres jógagyakorlás szuper ebben, de még hatékonyabb, ha mindezt hetente többszöri tempós séta, úszás vagy más kardio mozgásos tevékenység egészíti ki. A sportos életmódunkat ne felejtesük el kombinálni elegendő éjszakai alvással!
Ha azonban a fejfájás első jeleit tapasztaljuk, iktassunk be szünetet a munka vagy a háztartási teendők közé, szánjunk időt pár egyszerű jógapózra. Mutatok párat, én ezeket szeretem, gyakorlom, persze nem kell hozzá fejfájás, ha ki szeretnéd próbálni:

Előrehajlás állásban

Ez az ászana a menstruációs görcsöket is enyhíti, szóval igazi 2 in 1 🙂 Állásból emeld a karokat magastartásba belégzéssel, onnan kilégzéssel egyenes háttal hajolj előre, a karokkal végig nyújtózz. Tartsd a gerincet hosszan, nyújtva, a köldököt tartsd beszívva. Kezdők a térdet hajlíthatják, annyira, hogy a has a combhoz érjen. Ez megtartja a hát egyenességét. Tartsd a nyakad lazán, ujjbegyekkel érintsd a talajt, a talpak külső élénél. Kijövetelnél csigolyáról csigolyára haladva lassan gördülj fel (köldököt tartsd végig beszívva) és vigyázz, el ne szédülj. Tádászanában pihenj meg.

Macskapóz

Térdelőtámaszból indítsd, a térdek a csípőcsontok alatt, a tenyerek pontosan a vállak alatt helyezkedjenek el, a csukló és könyök egy vonalban legyenek, a karokat tartsd merőlegesen a talajra. A fejed semleges helyzetben, tekinteted a talajon. Füleket távolítsd a vállaktól, ne essen be a fejed a két váll közé, medencét billentsd hátra. Kilégzéssel kezdj el domborítani egészen az alsó csigolyáktól (a farokcsonttól kezdődően) és tekinteted vezesd lefelé, nézd meg a köldöködet, hasad tartsd beszívva a gerinc felé. Belégzésre kezdj el homorítani, emeld a mellkast és az ülőcsontokat a plafon felé, a hasad a padló felé süllyeszd. Emeld a fejed, tekintettel előre nézz. Mindig farokcsonttól indítsd a mozgást és a fejed emeld utoljára. Légzésritmusra végezd, kösd össze a kilégzést a belégzéssel. Végezz belőle legalább 5-10 ismétlést.

Csecsemőpóz

Térdelj a szőnyegedre, érintsd össze a nagylábujjakat, ülj hátra a sarkadra, majd nyisd a térdeket kb. csípőszélességben, vagy amennyire kényelmesnek tartod. Kilégzésre hajolj előre, és nyújtsd előre a talajon a karokat. A tenyereddel nyújtózz messzire, és lassan engedd le a törzsed a talaj felé a combok között, homlokod a talajon pihenjen. A feneked tartsd végig a sarkadhoz közel – ha megy, inkább maradjon a sarkakon. Maradhatsz karokkal előre nyújtózva, de már lazán, vagy fektesd a tenyeredet a törzsed mellé, tenyérrel felfelé. Engedd a vállakat süllyedni a padló felé, közben figyeld meg, ahogy a vállak előre mozdulásával szélesedik a hát, és lazíts, lélegezz mélyen, nyugodtan.
Tölts el benne legalább  fél, vagy akár több percet is. Belégzésre gyere ki a pózból, farokcsontból emeld a törzsed, miközben a medencét a talaj felé nyomod.

Csavarás ülésben

Nyújtott ülésből indítsd, hajlítsd a jobb lábad és a talpad helyezed a bal lábon kívülre  Nyújtózz fejtetővel felfelé, nyújtsd a gerinced, mielőtt csavarnál jobbra, átölelve a jobb térded a bal karoddal, miközben a jobb tenyereddel megtámaszkodsz magad mögött. Maradj benne néhány levegővételig, majd ismételd meg a másik oldalra is!

Tigrispóz

Egyik kedvenc pihenő pózom! Ellazítja a testet, nyugtatja az elmét. Harmonizálja, mélyíti a légzést, a tüdőre is jótékony hatással van. Így végezd: feküdj hasra, fordulj kissé a jobb oldaladra. A jobb karod hajltsd be, és az arcod jobb oldalát fektesd a jobb alkarra, a jobb könyök nézzen felfelé. Hajlítsd be a bal kart is, és a bal tenyeret helyezd a jobb kézhátra, a bal könyök lefelé nézzen. Húzd fel a bal térded, és érintsd meg vele a bal könyököd. A jobb lábad pedig maradjon nyújtva. Ha a jobb vállad túlságosan feszül, a jobb karodat teheted a hátad mögé a talajra. Majd cserélj oldalt úgy, hogy a fejed a behajlított bal karodon legyen, a bal láb maradjon nyújtva, és a jobb térddel érintsd meg a jobb könyököt.

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy garantáltan ne maradj le a jógás újdonságokról, kedvezményekről

KATTINTS IDE A FELIRATKOZÁSHOZ

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box