A hippi srácnak beakadt a Namaste-lemez

A hippi srácnak beakadt a Namaste-lemez

A hippi srácnak beakadt a Namaste-lemez

Imádok sorozatokat nézni, igyekszem nem túlzásba vinni, de előfordul, hogy nap végén ezzel radírozom ki az agyam (minden másra meg ott a jóga, ugye).

Sose gondoltam volna, hogy egyszer egy Y-generációs romkom fog a képernyő elé szögezni, de megtörtént, ez volt a The Bold Type, bénán magyarra fordítva Merész csajok.

A sztoriba most nagyon nem mennék bele, kicsit Szex és New York utánérzés, három menő öribari csaj egy menő magazinnál, térdig gázolnak a márkás repi cuccokban és a feminista klisékben, de az alkotók mentségére legyen mondva, hogy fontos és nagyon aktuális, sokszor tabu témákhoz is hozzá mertek nyúlni. Úgy is, mint anyai ágon öröklődő tumoros megbetegedések, szexuális identitáskeresés, pornográfia, fegyvertartás, a nők egészségbiztosításának buktatói az USA-ban, faji- társadalmi osztálybeli- és nemi kiváltságok, digitalizálás és annak hatása a nyomtatott sajtóra, testpozitivitás, szexuális zaklatás és még sorolhatnám.

A 3. évad környékén feltűnik egy Patrcik nevú srác, biciklivel, vicces zokniban zuhan be szó szerint a történetbe. Legszívesebben az egész világot online-ra állítaná (akkor még a kanyarban sem volt a pandémia, pedig), ám amikor a vezetői karrierje véget ér a magazinnál valahol az évad vége felé, mégis inkább úgy dönt, elvonul egy indiai asramba. De előtte még az őrületbe kerget a folyamatos namasztézással, szerintem nemcsak engem, de a filmbeli beosztottjait is. Így köszön el, így küldi munkára az újságíróit, így kér elnézést, szerintem az emailek végére is ezt írja, azt hiszem a csajok viccelődnek is ezzel.

De tulajdonképpen mit is jelent a Namasté?

Ha voltál valaha jógaórán, biztos ismerős, gyakran így köszönünk el a gyakorlás végeztével, meghajolva a velünk jógázók előtt.

A Namaste gesztusa azt szimbolizálja, hogy mindannyiunkban ott van az isteni fény, amely a szívcsakrában található. Indiában ez egy köszönési forma, tiszteletadás az emberben lakozó isteni előtt; a lélek elismeri minden más lélek létezését, tehát nem egy sima helló, hanem a tisztelet jele is.

A szóbeli üdvözlés mellett a két tenyerünket összesimítjuk a mellkasunk (vagy a homlokunk) előtt és a fejünket meghajtjuk, miközben kimondjuk: Namaste.

kép: freepik

Szanszkritul a „Nama” meghajlást, köszönést, az „as” az egyes szám első személy jele, vagyis az ént jelenti, míg a „te” a második személyt. Szó szerint tehát a Namaste annyit tesz: köszöntelek, meghajlok előtted.

Amúgy most sem tudom eldönteni a pasiról, hogy őt most pozitív vagy negatív karakternek szánták-e, az például meglepő, mikor kiderült, hogy az előző munkahelyéről azért rúgták ki, mert kiállt amellett, hogy hasonló pozícióban dolgozó nőknek is ugyanannyit kellene keresniük, mint egy férfinak.

Gondolom az instant spiritualitását próbálták hangsúlyozni ezzel a folyamatos Namaste-őrülettel, meg a mindenhol is meditálással, hát, nem tudom, mennyire jött össsze, nekem nem fog hiányozni, ha lesz új évad és esetleg nem szerepel benne.

Láttátok a sorozatot?

kép: telltaletv.com

Ezt is nézd meg:

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box