Botrányok a jóga világából: szexuális zaklatás, üzleti viták, testszégyenítés és egyéb démonok

Botrányok a jóga világából: szexuális zaklatás, üzleti viták, testszégyenítés és egyéb démonok

18 +

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

Még nem múltam el 18 éves
Botrányok a jóga világából: szexuális zaklatás, üzleti viták, testszégyenítés és egyéb démonok

Botrányok a jóga világából: szexuális zaklatás, üzleti viták, testszégyenítés és egyéb démonok

Bezárt stúdiók, lassan az online órákat már természetesnek tartó (vagy épp megunó) gyakorlók, szaporodó jógás webshopok – vajon merre tart a jóga napjainkban, mit hoz a jövő, van-e, illetve lesz-e élet az online jógán túl, miből lesz több vagy kevesebb?! Én azt vizionálom: talán botrányokból.

Mert mióta a jóga és vele együtt a tanítók, guruk, mesterek (hívja mindenki úgy, ahogy szeretné) megvetették a lábukat a nyugati világban, ennek az ősi tradíciónak nemcsak áldásos hatásai érték el a gyakorlókat, hanem a szexuális zaklatás, online bullying, testszégyenítés, egymás jó hírnevének megsértése, és mindenféle egyéb perpatvar, amit akár ellentétes üzleti érdekek ütközése szült.

Mióta nem nagyon vannak offline órák, a mester-tanítvány közti fizikai érintkezés is minimalizálódott. Nincsenek utazások, nem mennek a tömegek indiai shalak-ba tanulni, gyakorolni. Ha körülnézek az online világban, inkább összefogást látok, mint harcot, kialakultak az oktatókat gyűjtő online platformok, a túlélésért folytatott harc már inkább egymás melletti, mint elleni: szóval lehet, hogy a covid elhozza itt is a várva-várt megtisztulást?

2019-ben a The New Yorker lehozott egy jógás botrányokat csokorba gyűjtő, vaskos kis cikket, amely a #metoo mozgalom összefüggésében vizsgálja a guruk szerepét a nyugati világ jógájában.
Az írás említi többek között a hot jóga atyjának, Bikram Choudhurynek a szexuális zaklatással kapcsolatos pereit (ellene egyébként még a saját ügyvédje is nyújtott be keresetet, mert szerinte nemcsak zaklatta, hanem arra is kényszerítette, hogy leplezze a más nőkkel szemben elkövetett zaklatásokról szóló állításokat.

kép: Bikram: Jógi, tanító, zaklató Netflix

Bikram minden vádat elutasított, és miután nem fizette ki Jafa-Boddennek a hétmillió dollárt, amit egy kaliforniai bíróság megítélt, 2017-ben a bíró elfogatóparancsot adott ki, és a hírek szerint Bikram elmenekült az országból.

Ugyanebben a cikkben merül fel az ashtanga jóga alapítónak, Pattabhi Jois-nak a neve is, aki ugyan 2009-ben elhunyt, ám 2010 óta több egykori hallgató vádolta Gurujit, hogy szexuálisan bántalmazta őket az indiai Mysore-i jógastúdiójában, valamint az USA-ban tartott workshopjai során. Állításaik között szerepel, hogy a nemi szervét a medencéjükhöz dörzsölte, miközben extrém hátrahajlításokat végeztek, vagy épp rájuk feküdt, miközben a földön feküdtek, és az ujjait a hüvelyükbe illesztette – ezt a cselekedetet a diáktársak igazításnak tudták be, mármint, hogy így szemlélteti a mula bandhát, azt a testzárat, amely lelki síkon működésbe hozza és tisztítja a muladhara csakrát (gyökércsakrát), a test legalacsonyabb csakráját, amely a nemi szervek és a végbélnyílás között helyezkedik el. Nagyapja halála után Sharath Jois lett a Shri K. Pattabhi Jois Ashtanga Jóga Intézet igazgatója.


“Óriási fájdalmat okoz nekem, hogy tanúja vagyok annak is, hogy nem helyénvaló módon igazít” – írta Sharath egy 2019-es Instagram bejegyzésben. – Sajnálom, hogy fájdalmat okozott bármelyik tanítványának. Ennyi év után még mindig fájdalmat érzek nagyapám tettei miatt. ”

A kundalíni jóga alapítóját 16 évvel halála után érték utól azok a vádak, amelyek egy 2019-ben megjelent könyv kapcsán merültek fel először (ebben nemcsak szexuális, hanem mentális- és pszichés bántalmazásról is beszámol egykori munkatársa). Követőit nemcsak, hogy megrendítette ez az ügy, de sokan fordítottak hátat a kundalíni tradíciójának emiatt világszerte, így utólag pedig új értelmet nyer Yogi Bhajan híres mondása:
Follow the teachings. Not the teacher.”

A közelmúltbeli botrányok közül azonban nem mindegyik volt köthető szexuális zaklatáshoz; előfordult, amelynek középpontjában pénzügyek álltak, vagy éppen a gyakorlók fizikai bántalmazásával járó eset. A 2014-ben elhunyt B. K. S. Iyengar nyíltan pofonozta fel vagy rúgta meg tanítványait, miközben a Times of India szerint így beszélt hozzájuk: „Nem rád haragszom, nem téged rúglak. A térd, a hát, az elme az, ami nem figyel!”

És ha már a fizikai testnél járunk: 2018-ban nagyot szólt szintén az USA-ban az a botrány, ami Dana Falsetti, a body positivity mottóját zászlajáró tűző oktató egy instagram storyjával kezdődött. Történt ugyanis, hogy az ő videóit is értékesítő Cody App-ot eladták a celebek által is közkedvelt, szupertestű szupernőkkel promotált jógaruházati márkának, az Alo-nak. Ez a cég azonban nem igazán volt a testpozitivitás úttörője, sőt, így Falsetti eléggé kiakadt a tulajdonosváltáson, ennek egy insta storyban hangott is adott, akkor, amikor a vállalatok közti tranzakció még nem is volt publikus, így a perek sorozata borítékolható volt. Falsettit többen is támadták, de az ashtanga-királynő, Kino McGregor pártfogásába vette, még közösségi gyűjtést is szervezett neki, hogy a perköltségeket fedezni tudja. Aztán nekimentek Kinonak is, előkerült a ki-mikor-hogyan-mennyit kapott a Codytól a videóiért, és úgy tűnt, végül ez az egész is csak a pénzről szólt.

Persze nem kell Amerikáig menni egy jó botrányért, itthon is akadt (kis ország-kis botrány): biztos többen emlékeznek még a jóga démonizálására, hogy is felejthetnénk el, számos mém őrzi az emlékét. Nyilván nincs akkora súlya, és nem is szeretném egy lapra tenni a fenti zaklatásokkal, bár kétségtelen, hogy egy egész közösséget érintettek azok a vádak, amiket Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének alapító lelkésze fogalmazott meg, mely szerint:

“a jógázás nem egészséges dolog, sőt démonokat energizál.”

Napokig téma volt a vezető hírportálokon is, nemcsak a jógás fb csoportokban. A Magyar Jógaoktatók Szövetsége pedig szintén a facebookon jelentette be, hogy Németh Sándor ezzel a kijelentésével megsértette a több százmilliós nemzetközi és százezres nagyságrendű hazai jógás társadalmat, az 1,4 milliárd fős indiai népet, annak ősi kultúráját, valamint a világ többszázmilliós buddhista közösségét, sőt, az ügyben még az indiai nagykövetség is megszólalt. 

Vajon mi a közös ezekben a botrányokban? Az, hogy hogyan reagálunk rájuk. Merre viszi az elménket. Démonizáljuk-e (nem a szó némethsándori értelmezésében), azonosítjuk-e vele az adott tradíciót, vagy megtartjuk belőle azt, ami tiszta, és ami végső soron a fény felé visz.

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box