A ROGA lesz 2021 jógatrendje?

A ROGA lesz 2021 jógatrendje?

A ROGA lesz 2021 jógatrendje?

Ugye megvan még, hogy a Covid első hulláma mennyi szabadidős futót termelt ki? Mivel a járvány még mindig tombol, az edzőtermek zárva vannak, akik pedig mozogni szeretnének, azoknak a futás még mindig jó alternatíva. A kis eszközigény, a viszonylagos olcsóság és szabadtéren űzhetőség mind-mind vonzó dolog a futásban (stay-at-home anyukaként én kb másfél éve könyörgök egy futógépért, de ez már egy másik téma).

Szóval itt ez a sok hobbifutó, feszes combhajlítókkal, fájós vádlival és a többi, szóval az igény valós volt, amire a ROGA (running+yoga) maga lehet a válasz: egyesíti a futást és a jógát annak érdekében, hogy az erő, az állóképesség, a hajlékonyság- és a tudatosság megteremtésére kreált programok révén segítsen mindkét mozgásforma gyakorlásának elmélyítésében (jójó, a jóga nemcsak mozgásforma, de most a szigorú értelemben vett ászanázásra gondolok).

És persze itt vannak a tapasztalt futók, akik a jógában még kezdőnek számítanak majd, hiszen gyakran nehézségeket élnek meg ászanázás közben, mivel a futáshoz használt izmok és mozgások meglehetősen megnehezítik a jóga egyes alappózait számukra, különösen igaz ez a például a lefelé néző kutyára. A ROGA új trendje, amely szakértők szerint 2021-ben nagyot fog szólni, ezt kívánja felülírni.

Megkérdeztem én is egy szakértőt, Kiss Virágot, az Egyszerűen csak futok bloggerét, lát-e esélyt arra, hogy ez a trend nálunk is meghonosodjon:

“A hobbi futók, ahogy telnek a futással eltöltött hetek, hónapok- egyre jobban belebolondulnak a futásba, és tapasztalatom szerint hosszú ideig egyeduralkodó is az életükben. Persze tudják, hogy kellene nyújtani, de erre nem mindeki figyel oda. Jógával megtoldani pedig egy edzést-ez nem jellemző, nem is igen hinném, hogy ebből trend lesz ebben a formában nálunk. Aztán, ahogy mélyül a futás, és már komolyabb célok vannak (pl. maraton), akkor egyre inkább képbe kerül a keresztedzés kérdése. Itt azért sokan választják a jógát, főleg a női hobbifutók. De ezt is inkább egy regenerációs napon. Sokan akkor találkoznak futóként a jógával, amikor megsérülnek, és kiderül, hogy elhanyagolták a nyújtást. Na, én is épp így futottam szembe a jógával 🙂
Az én életembe biztosan nem fér bele egy futás-jóga kombináció, mert egy átlag edzésem min. 2 óra, és heti 5-ször futok. Hétvégén pedig az egyik futásom 3-5 óra. Emögé már nem fér bele. A két pihenőnapomom azonban reggel sokszor végzek jógagyakorlatokat (tök amatőr szinten, YT videók alapján)
.”

A rendszeresen végzett edzésprogramunkbe beiktatott új mozgástípusok kihívást jelenthetnek a testünk számára, de segíthetnek megelőzni a sérüléseket azáltal, hogy nem edzik túl ugyanazokat az izmokat újra és újra. A hibrid edzések tökéletes módszert jelentenek erre a problémára: két különféle testmozgás kombinálása nemcsak a fenti előnyökkel jár, de a edzés sem válik unalmassá (mert valljuk be, hogy az edzést végigcsinálni sokszor nemcsak fizikai, de szellemi munka is).

kép: Unsplash

Szóval, ha sokáig maradnak még fenn a korlátozások, lehet, hogy a ROGA lesz az új Zumba, ha lehet ilyet mondani, és itt most a népszerűségre gondolok. Ha lenne egy profi edzőm, én kipróbálnám!

( A ROGA egyábként Angliában született, és képeznek már ROGA trénereket is, bár nem tudom, online van-e most rá lehetőség).

kiemelt kép: Unsplash

Forrás: Body+Soul ; me time away

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box