Nem vagy jógikus, ha kávézol?

Nem vagy jógikus, ha kávézol?

Nem vagy jógikus, ha kávézol?

A jóga nemcsak mozgás, fizikai gyakorlás, filozófiai rendszer, hanem életmód is, amelynek része a táplálkozás, de az önmagunkkal való kapcsolat is. Nem csoda, ha időről időre felütik a fejüket az ilyesfajta viták, és előfordul, hogy nem túl jógikus stílusban.

Offline és online is előszeretettel osztják egymást kis jógás társadalmunk tagjai, nemcsak kávézás témában, de az étkezés, ezen belül is a húsevés kontra vegánság is gyakran terítéken van. Ha a kávéfogyasztásról beszélünk, sokaknak rögtön a függőség jut eszükbe – hoppá, máris nem lehetsz jógikus! Hiszen függsz tőle! És akkor itt jelezném finoman, de végül is nem ezért is jógázunk, hogy megszabadalhassunk a kötelékeinktől?!

A függőség mellett mindjárt felmerül, hogy aki jógikus módon táplálkozik, annak szattvikusan kell ezt tennie, vagyis a táplálékát vonzódás (radzsasz), tagadás, vagy félelem (tamasz) nélkül elfogyasztani. És akkor álljunk meg itt is egy szóra: a vegán táplálkozásban nincs ott rögtön a tagadás? A hús, a tejtermékek tagadása – holott az ájurvédikus szempontok szerinti étkezésben jelen vannak a tejtermékek…

 

És akkor az ítélkezésmentességről, mint a jógikus természet egyik allapilléréről meg nem is beszéltem, milyen jogon ítélem el reggeli kávéját szürcsölgető embertársamat, ha elvileg ítélkezésmentesen élek?!

 

Szóval számomra ez a vita is kicsit olyan, mint amikor arról beszélgetünk, mi a jóga. Én abban hiszek, a jóga az, ami szerinted az.
Valami, ami közelebb visz önmagadhoz, nem pedig eltávolít, akár a szokásaidtól, azoktól a dolgoktól, amitől te Te vagy. Ha egy szép napon úgy döntesz, leteszed a kávét, mert már nem tesz jót neked, nem kell a mindennapjaidhoz, inkább csak függés, akkor tedd le. De ne azért, mert egy jógaoktató azt mondta neked!

kép: Unsplash

Én a magam részéről itt is abban hiszek, amit már korábban leírtam a Namaste, ribik! című posztomban (és azóta sem vitt el még a jógarendsőrség):

“Annak a jógaoktatónak, akik úgy véli, morálisan a többiek felett áll, valószínűleg nincs tiszta képe arról, mi is a jóga valójában. Nem lehetünk 100 százalékban tökéletesek, de mindannyian ugyanazon az úton haladunk, csak épp nem ugyanott tartunk. Az, hogy jógát oktatsz, nem jelenti azt, hogy jobb ember vagy, csupán épp egy bizonyos helyen tartasz az utadon”. 

(Cheryl McDonald, YogaBellies)

Szóval kávézó-jógázók, ne legyen lelkiismeretfurdalásotok a reggeli fekete után! És miközben lefő, még jógázhattok is:

…és itt jelezném, én szívesen tartanék is baristáknak jógaórát akár barterben 🙂
Ti kávéztok, teáztok? Meséljetek!

kiemelt kép: Unsplash

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box