Komfortzónából ki, online térbe be – jógaoktatás a covid alatt

Komfortzónából ki, online térbe be – jógaoktatás a covid alatt

Komfortzónából ki, online térbe be – jógaoktatás a covid alatt

Amikor januárban a 2020-as jógatrendeket próbáltam feltérképezni, még sejtelmem sem volt róla, hogy idén az online jóga mindent visz majd…

Az év vége kicsit számvetés mindenkinek, így időszerű volt, hogy megkérdezzek pár jógaoktatót, hogyan alakult a karrierjük ebben az évben – a járványhelyzet árnyékában. A legtöbbjüknek újra kellett rakniuk a tevékenységük alapjait a vírus miatt, és hogy ebből mit tudtak kihozni, most arról mesélnek. Bár a hátterük más (van közöttük évek óta trendi jógás eseményeket szervező-, külföldön élő-, vagy éppen frissen végzett, és tradícionális vonalon mozgó oktató is), de az “I bend so I don’t break” elve mentén mindannyian a legjobbat próbálják összerakni abból, amit 2020 adott nekünk.

Sándy Gabriella a tradicionális vonalat képviseli, neki márciusban mindhárom alappillére megrendült: hiszen a jógaoktatás, a shiatsu masszázs és a rajztanítás kifejezetten élő, személyes kapcsolódásokra alapul. Legalábbis covid előtt így volt. Amit többek közt ez a helyzet tanít, az pont az, hogy ha rákényszerülünk, akkor képesek vagyunk a meglévő valamilyennek ismert „dolgaink”-at más nézőpontból nézni, és új, jobb minőségeit meglátni.
“A jógaoktatáson belül szívügyem a jógafilozófia, azon belül Patanjali jógaszutrái. 12 éve gyakorlom zengetni, olvasni, értelmezni, alkalmazni. Ennek megfelelően, amikor a Himalájai Tradíció azt a választ adta a jógastúdiók bezárására, hogy ingyen, vagyis adományos rendszerben csak online tanítunk, akkor én vállaltam szombat esténként Zoomon egy előadást, utána meditációt és a Facebook oldalunkon heti 1 bejelentkezést. És milyen jól tettem! Felemelő érzés volt, és zoomon most is, amikor a hosszú évek tanulása, gyakorlása mások számára (is) lelki-szellemi-spirituális útmutató-segítséggé érett. A Jógaszutrák bölcsességének mai életünkbe beépítése a helyzet miatt nyitottabb és érzékenyebb közönségre talált. Azt állítom, hogy talán a legtöbbet én kaptam ettől az egésztől. Sok évnyi meditáció gyakorlást és tanítási tapasztalatot – a mostani intenzitása miatt – messze meghaladó fejlődésen mentem és megyek át. Olyan készségeket kaptam, amelyeket lehet, hogy a „normál” menetben még sokáig nem értem volna el. Magam kisgyermeki csodálkozással és boldogsággal szemlélem, hogy mi ez?!”
Gabó legnagyobb öröme, hogy azt érzi, méltónak találtatott a Himalájai Tradíció mesterei által érkező feltétlen szeretet és ősi bölcsesség áramoltatására.

Rubinovich Eszter Izraelben él, számára az első és legegyértelműbb változás az volt, hogy a szokásos offline órák helyett kizárólag online órákat tartott. Náluk sokkal hamarabb és jóval szigoúbb korlátozásokat vezettek be, így ez volt az egyetlen lehetséges módja annak, hogy továbbra is taníthasson. Viszont így olyan diákjai is lettek, akikkel egyébként sosem került volna kapcsolatba, mert más országokban élnek. A második változás az órák dinamikájában volt tettenérhető. Az eredeti szakmája pszichológus, így a jelenlegi helyzetben ezt a tudását a szokásosnál is aktívabban kellett használnia. Leginkább magánórákat ad, és igyekszik ezeket az alkalmakat a tanítvány aktuális fizikai- és érzelmi állapotára hangolni, így eleve beszélgetéssel szokott kezdeni. Azt tapasztalta, hogy most nagyobb szükség volt erre és a relaxációs részre, ezért ezekre több időt fordított: ráérősebb, kevésbé dinamikus órákat tartott, amelyekbe olyan stresszlevezető gyakorlatokat is beépített, amelyek szigorú értelemben véve nem a jóga területéhez tartoznak. A harmadik változásról, amely számára is újdonság volt, azt írja:
“Mivel nyáron nagyon lebetegedtem és hosszú hónapokig tartott a felépülés, nem tudtam órákat adni, így ezt az időt tanulásra fordítottam. Megpróbáltam a kb. nulla tudásomat feltornászni a különböző online felületek (Instagram, Facebook, YouTube, Patreon stb.), és a videó- és egyéb szerkesztő programok használatában. Ennek eredményeképpen pedig elkészítettem egy online jóga kurzust angolul, olyan kezdőknek, akik kevés idővel rendelkeznek és naponta néhány percet tudnak rászánni.”

A kurzus eleje itt ingyenesen megtekinthető:

Hámori Barbara az idén végzett tanárok csapatát gyarapítja: az élet pár személyes óra után egyszerűen csak belecsöppentette az online tanítás világába:
“Tapasztalataim szerint ha a technikai háttér (jól működő program, megfelelő interneterősség, esetleg mikrofon) adott, akár kezdők is tudnak jógázni. Fontosnak tartom, hogy mindig kijavítsam őket szóban vagy a falat hívjam segítségül egy-egy gyakorlatnál, így a gyakorlók könnyebben megérzik a helyes kivitelezési módokat.”
Barbi szerint kényelmes otthonról oktatni, nem csak a saját maga által kialakított atmoszféra miatt, de ha az óra elmarad, csak visszazökken a saját életébe. Nincs szükség utazásra, nincs tolongás a női öltözőben, várakozás a mosdó előtt.
A privát jelenlét talán a legmotiválóbb, de úgy látom, hogy sokak számára ez a verzió is igazán komfortos. Mindig örömmel látom a mosolyt az arcukon és ők is kötetlenebbül beszélgetnek óra után, ha tudják, hogy nem kell rohanni a buszhoz. Hálás vagyok, amiért legalább ez a lehetőség adott és alig várom a tavaszt, amikor már a természetben is lehet jógázni.

kép: Hámori Barbara

Kolossváry Orsi, a Yoga Brunch megálmodója számára kalandosan indult a karantén:
“Életem első jógatáborát Srí Lankán tartottam, és onnan érkeztünk haza, amikor elkezdődtek a korlátozások itthon…”
Már ott elkezdte átszervezni a magánóráit online formába. Majd később élő gyakorlásokat kezdett tartani különböző brandek közösségi oldalain. “Rákényszerített arra, hogy megtanuljak gyorsan reagálni és rugalmasnak lenni. El kellett hagyni a komfortzónát, kilépni az online térbe, mindezt úgy, hogy a lehető legbiztonságosabban közvetítsem a gyakorlók felé. Annak ellenére, hogy az élő energiákat semmi sem helyettesíti és ilyen helyzetben (eleinte) semmiképp sem lehet teljes gőzzel dolgozni, próbálom a dolgok jó oldalát látni.”
Orsinak szuper együttműködései születtek, sokkal több embert ér el és többekhez tudja eljuttatni a jóga örömet.
Az élő ingyenes órákkal szerinte korlátokat is lebontunk, de már elindította a második karantén alatt az online stúdióját egy Facebook csoportban, ahova lehet bérletet váltani, hiszen a csoportos órákat is szeretné helyettesíteni, hogy azok se álljanak le.
“Nehéz év, kihívásokkal teli, de muszáj alkalmazkodni, és értékelni azt, hogy ha csak virtuálisan is, de tudjuk folytatni.”

kép: Yoga Brunch facebook

Molnár Viktória, a Sisterhood Yoga Project ötletgazdája arra a kérdésre, hogy hogyan változtatta meg a covid az oktatását, így felel:
“Valószínűleg nem mondok újat azzal, ha azt mondom, jelentősen átalakult, ugyanakkor azt gondolom, sikerült jót kihozni belőle, bár tervezni mostanában 2 hétnél hosszabb időre nem igazán lehet.”
Tavasszal nagyon hirtelen jött a váltás, egy hónapig nem is igazán tudta, merre tovább, lenullázódott minden addig szervezett esemény, de azután lassan átszervezte először csak a workshopokat online térbe, ezt követték az online órák. Végre olyanok is eljutottak hozzá gyakorolni, akik a távolság miatt máskor, másképp nem. Amikor viszont véget ért a karantén és a személyes találkozások újraindultak, akkor valahogy egyik sem állt vissza a korábbi volumenre, így talán a nyár bizonytalanabb volt, mint amikor nem lehetett kimozdulni.

kép: Sisterhood Yoga Project


“Tudható volt, hogy lesz újabb hullám, ezért én már nyár elején elkezdtem gondolkodni, hogyan lehet ezt szervezettebb formába önteni és így született meg a Sisterhood Yoga Project ötlete, ami végül szeptemberben indult el, ezt azonban nem egyedül csinálom, három társam segítségével tartunk órákat. Olyan, mint egy jógastúdió, van órarend, közösségi élet, csak épp minden a virtuális térben zajlik. Ezzel a struktúrával viszonylagos stabilitást sikerült kialakítani, és nagyon bízunk benne, hogy karanténtól függetlenül is folytatni tudjuk együtt, mert nagyon szeretjük csinálni ezt a programot.” Vikinek fontos, hogy így időhatékonyan tudja szervezni az életét, ezt mindenképpen előnynek tartja, ugyanakkor hiányolja a személyes kontaktus lehetőségét: amint lehetőség lesz rá, a SYP programot is ki szeretnék terjeszteni ebbe az irányba.

Kiemelt kép: Computer photo created by karlyukav – www.freepik.com

Facebook Comments Box