Így változtatta meg a koronavírus a jógagyakorlásunkat

Így változtatta meg a koronavírus a jógagyakorlásunkat

Így változtatta meg a koronavírus a jógagyakorlásunkat

…és most nem feltétlenül arra gondolok, hogy a nagy tavaszi bezárkózással párhuzamosan mindenki azonnal online üzemmódra tért át (persze többnyire ez is igaz), aztán a nyár közeledtével elkezdtek ismét felfutni a szabadtéri jógás programok. De mi változott még? Elmeséli egy gyakorló, és egy oktató is, ők hogyan élték-élik meg a változásokat, amiket a pandémia hozott az életünkbe –  meg a matracunkra.

Kriszta néhány éve kezdett jógázni, saját bevallása szerint nagyon megszerette, és ha kimarad pár nap, már hiányzik neki a gyakorlás. Egy, a kerületükben levő stúdióba járt korábban, de ahogy mindenki, tavassazl ők is bezártak. Ahogy jött a korlátozások enyhítése és újraindult az élet, az oktatás, amikor lehetett, a stúdió oktatói szabadtéren tartották a jógaórákat. Neki ez nagyon bejött, egészen más hangulatuk volt, mint egy teremben gyakorolni. Most viszont hogy ismét bentre szorultak, úgy érzi, “gyáva” lett és inkább otthonról, a nappalija biztonságából, online csatlakozik be. 

Valószínűleg nincs ezzel egyedül, az mindenképp szerencsés, hogy lehet az internetet segítségül hívva is jógázni, de ami nekem ebből nagyon hiányzik, az a közösségi gyakorlás ereje, de abszolút érthető, ha valaki most kerüli a zárt tereket, és ahogy az oktatóval, úgy a jógás barátokkal/barátnőkkel is inkább online tart kapcsolatot.

kép: freepik.com

Erika, egy soproni jógastúdió vezetője pedig így ír arról, ő hogyan alkalmazkodott a kialakult helyzethez:

“A saját gyakorlásomban és az óráimon is kiemelten foglalkozunk az elmével való munkával. Hogy mit engedünk be oda, mennyire engedjük be mások félelmét, negativitását. Azon dolgozunk, hogy a test mellett mentálisan is erősek maradjunk. Jelképesen készítettem egy kis Szeretet üveget, amit megtöltöttem csupa pozitív üzenettel. Nagyon szeretik a jógázók, örömmel húznak belőle az óra után. Azon vagyok, hogy a jógagyakorlás helyszínén a félelem helyett a szeretet legyen az erősebb.”

Az egyik kedvenc jógás magazinom is készített erről egy amolyan mini közvélemény-kutatást a témában, ők egy kicsit másképp közelítették meg a kérdést. Az olvasók egyébként többek között azt is említik, hogy mennyire nagy szükségük van most a jógagyakorlásukra, ami még mindig a normalitást jelenti számukra ebben a feje tetejére állt világban. Meg hogy több idejük lett gyakorolni, így rendszeresebben állnak matracra – és mélyebbre is mennek. Összességében felértékelődött a jóga szerepe az életükben, mert annak segítségével könnyebben birkóznak meg a mindennapi bizonytalansággal.

Valami, amire támaszkodhatnak, és ami emel. Ami megtart.

kiemelt kép: yanalya – www.freepik.com

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box