így erősíteheted az immunrendszered, ha jógázol

így erősíteheted az immunrendszered, ha jógázol

így erősíteheted az immunrendszered, ha jógázol

Itt ez a szuper hét, végig esővel, ilyenkor az ember másra sem vágyik, mint forró fürdőre meg teára esténként, de ha az immunrendszered is megtámogatnád egy kicsit (covid rulez, yeah), akkor iktass be pár ászanát az alábbiak közül, és mindenkinek jó lesz. 

Nagyon sok okból fordulhatunk a jóga eszköztárához: legyen a cél akár stresszoldás, hajlékonyság, mobilitás-vagy erő állóképesség fokozása, spiritualitás keresése, önmagunkkal való (újra)kapcsolódás. A következetes jógagyakorlás – különösen, ha bizonyos ászanákat rendszeresen gyakorlunk – támogathatja és erősítheti az immunrendszerünket.

Az International Journal of Yoga egyik cikkében arra a megállapításra jut, hogy a jóga segít egészségésen tartani az ember testének sejtjeit akkor is, ha éppen stresszes állapotban van. A jóga hatására valójában valójában szisztematikusan  kevesebb lesz a stressz a szervezetben, ami összességében csökkenti a gyulladásos megbetegedések kockázatát. A kevesebb gyulladás végső soron azt jelenti, hogy a tested működik, és úgy védekezik, ahogyan kell.

És bár a jóga egészében támogatja az elménk és a testünk optimális jól-létét, vannak olyan jógapózok, amelyek kifejezetten az immunitást célozzák: segíthetnek, ha kimerültnek, betegnek érzed magad magad, vagy ha egyszerűen csak a betegségmegelőzésre gyúrnál.

Könnyű ülés + légzőgyakorlatok

A szervezet védekezőképességének fokozásához  néha a legegyszerűbb megközelítés lehet a leghatékonyabb, ilyen végtelenül egyszerű ászana a könnyű ülés.

Hogyan segít:
A könnyű ülés, vagyis sukhasana egy hagyományos meditációs póz. Lehetővé teszi a „prána” (életerő energia) optimális áramlását az egész testben.

Ha hagyod magad ellazulni és mélyen lélegezni, az csökkentheti a stresszhormonokat, a pulzusszámot és az idegrendszeri szorongást (mindez támogatja az erősebb immunitást). A sitali légzésről pedig úgy tartják, hogy legalább három percig tartógyakorlása segít csökkenteni a lázat.

IDE KATTINTVA megnézheted, hogyan tudod  végezni.

Kép: freepik.com

Fél-halak királya

A gerinccsavarok felfrissítik és táplálják a gerincet, de sokat segíthetnek testünk belső funkcióiban is, beleértve az immunrendszert is.

Hogyan segít:
A nem megfelelő emésztés a méreganyagok felhalmozódását okozza. Ezeknek a csúnya toxinoknak a felhalmozódása  fertőzéseket vagy gyulladásokat okozhat. A gyomrot gyengéden összenyomó, csavaró vagy stimuláló jógapózok segíthetnek az emésztési problémákban.

KATT IDE a kivitelezésért.

kép: freepik.com

Halpóz

Vitathatatlanul az egyik leginkább jóleső resztoratív póz, és az immunitás szempontjából is remek.

Hogyan segít:
Amikor igazán levertnek érzed magad, ez a jógapóz segít növelni az energiaszintedet. Nyitja a mellkast, ezáltal a tüdő kapacitása is növekszik.

KATTINTS IDE a részletes leírásáért.

kép: freepik.com

Előrehajlás állásban

A fordított testhelyzetek számos pozitív hatása ismert, és persze vannak egyszerűbbek is, mint a kézenállás: az előrehajlás is egy fordított testhelyzet, mely gyengéden, de szolgálja az immunitás fokozását.

Hogyan segít:
A fordított testhelyzetek és az előrehajlások pránát és több vért áramoltatnak az orrmelléküregekbe, ami segíthet az orrduguláson is. Az orrmelléküregek és a nyálkahártyánk a testünk első védelmi vonala a fertőzések ellen, így egészségük megőrzése fokozhatja immunrendszerünk működését. Ha azonban súlyosabb a helyzet orrdugulás szempontjából, ez lehet kellemetlen is, így ahogy a jógában mindig, fgyelj a testedre, és hagyd ki ezt a pózt, ha úgy érzed, nem esik jól.

ITT MEGNÉZHETED, hogyan végezd helyesen.

kép: freepik.com

Félgyertya falnak támasztott lábakkal

Ah, imádom, más néven a viparita karanit. Ennek a stresszűző  jógapóznak alapelemnek kell lennie, amikor az immunitásért jógázunk!

Hogyan segít:
Az egyik legpihentetőbb jógapóz az egész test számára.Támogatja a nyirokkeringést, a vérkeringést, felszabadítja a hátad, és segít megnyugodni, így az idegrendszer teljesen ellazulhat.

Az optimális immunitás érdekében pedig szükség van idegrendszerünk megerősítésére és megfelelő működésére!

KATTINTSD IDE az ászanaleírásért.

kép: freepik.com
forrás: yogiapproved

kiemelt kép: freepik.com

Nézd meg a gyógyító arany tej receptjét is:

Gyógyulj arany tejjel!

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box