Így tedd boldoggá a jógaoktatódat!

Így tedd boldoggá a jógaoktatódat!

Így tedd boldoggá a jógaoktatódat!

Ha stúdióba jársz jógázni, azért a legtöbb helyen van egy házirend vagy stúdió etikett, és ha az abban foglaltakat sikerül a vendégeknek betartani, már boldog szerintem az, aki ott órát tart. Persze vannak kis extrák, és ha azt szeretnéd, hogy az oktatónak is jó napja legyen, figyelj oda ezekre:

ÉRKEZZ IDŐBEN

Oké, ez a legtöbb stúdióban benne van a házirendben, de mindenki értékeli, ha nem zavarják meg az óráját az elkésők, a “jaj, bocsi, hogy elkéstem!” a ráhangolódás alatt kontraproduktív, úgyhogy ha nagyon megcsúszva tudnál elindulni az órádra, halaszd el inkább a gyakorlást. 

LÉGY ŐSZINTE

Ha az oktató az elején felteszi a kérdést, hogy van-e valakinek sérülése, vagy betegsége, amiről tudnia kell, hogy esetleges módosításokat ajánlhasson fel, és kellőképpen tudjon vigyáznia a gyakorlókra, mondd el, ha nálad fennáll ilyesmi! Ne a csúcsászanánál derüljön ki, hogy gerincsérved van vagy hiányzik egy nyakcsigolyád (megtörtént, szóval tényleg ne szégyenlősködjetek! Ha a többiek előtt kellemetlennek érzitek, még az óra előtt privátban ér megsúgni az oktatónak a gondod-bajod).

NE VERSENYEZZ

A jógamatracod ne legyen helye a felesleges akrobatikának. Hidd el, mindenki túlságosan is el van ahhoz foglalva magával, hogy észrevegye, te mennyire szuperül nyújtod túl magad. Tartsd tiszteletben a határaidat, figyeld a tested jelzéseid. 

 

kép: Anupam Mahapatra – Unsplash

 

LEGYÉL NYITOTT

Ha az oktatód módosításokat kínál egy-egy ászanához, és úgy érzed, jobban esne a könnyített verzió, ne csinálj belőle hiúsági kérdést – fogadd el. Nem vagyunk minden nap egyformák, lehet, aznap épp máshol vannak a határaid. Ám az ellenkezője is igaz: ha kirobbanó formában vagy és elég gyakorlottnak érzed magad egy haladó verzióhoz, ne félj kísérletezni, és tesztelni magad egy új helyzetben!

HUNYD LE A SZEMED

Nem kell mindig kontroll alatt tartani mindent – főleg a ráhangolódásnál, légzőgyakorlatoknál segít, ha kicsit elengeded a külvilágot. Ha lehunyod a szemed, az oktatód tudni fogja: sikerült befelé vezetni a figyelmed.

FIGYELJ A RENDRE

Az óra végeztével, ha már sikerült elérned a belső harmóniát, figyelj a környezetedre is! Pakold el az eszközöket magad után, tisztán, ha van rá lehetőség, töröld át a matracot, blokkokat – ezzel az oktatónak is segítesz. Ne terheld túl szeméttel a stúdiót se – használj pl. saját vizespalackot.

KÉRDEZZ

Óra után a legtöbb oktató gyakran megkérdezi, van-e kérdés az órával, a gyakorlással kapcsolatban. Ne félj, nincs rossz kérdés! Ebből látni fogja a tanárod, hogy érdeklődsz, gondolkodsz, elkötelezett vagy a gyakorlásod iránt.

 

kiemelt kép: todd kent – Unsplash

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

 
Facebook Comments Box