Így hat a közösségi média a spiritualitásunkra

Így hat a közösségi média a spiritualitásunkra

Így hat a közösségi média a spiritualitásunkra

Engem nagyon foglalkoztat ez a kérdés, hogy hogyan legyünk jógikusak és maradjunk tudatosak közösségi médiát használókként. Az alábbi poszt csak egy szelete a tortának, örülök, hogy rátaláltam egy jógás oldalon, és miközben fordítottam, számtalan gondolatot ébresztett. Kicsit hosszú, de megéri elolvasni. 

A mai világban jobban “össze vagyunk kapcsolva”, mint valaha. És nem a szó spirituális értelmében, itt az összekapcsolódás sokkal inkább az okostelefonjainkhoz és a közösségi média felületeinkhez fűződő viszonyunkat tükrözi. A jóga világában is egyre nehezebb olyasvalakit találni, aki nincs fenn valamelyik közösségi média oldalon, pl. az Instagramon – ha csak rákeresünk a #yoga vagy #asana hashtagekre, képek és bejegyzések egész áradata jön szembe, jó esetben inspirálva ezzel a saját gyakorlásunkat. 

De mi a cél tulajdonképpen ezzel? Spirituális oldalunk és gyakorlásunk megmutatása és megosztása, ami végül is fontos része ennek az egész jóga-dolognak.
Nem ellentmondás ez? Ha a spiritualitás az élet nagy kérdéseire adott válaszok keresése, és a magasabb rendű  dolgokhoz való kapcsolódásról szól, akkor tényleg lehetséges-e, hogy a közösségi média materiális aspektusa ne befolyásolja ezt?
És mivel a válasz erre a kérdésre valószínűleg nemleges, akkor vajon milyen hatással van a közösségi médiához való kapcsolódás és az ezeken a felületeken való folyamatos  megosztás a lelki életünkre ( vagy ha úgy tetszik, a spiritualitásunkra)? 

Mit is jelent a spiritualitás?
Függetlenül attól, hogyan értelmezzük a spiritualitást, tény, hogy mindannyian törekszünk arra, hogy megtaláljuk az élet értelmét és felfedezzük, megértsük a körülöttünk levő világot. Igazából ez a spiritualitás lényege.
Az elménk úgy van programozva, hogy a lét nagy kérdéseit kutassa. Velünk születik meg a kíváncsiság: mindent tudni akarunk az életről, a halálról, a sorsról, a célunkról itt a földön, és hasonlók.
Számos tényezőtől függően, mint például neveltetés, személyes ambíciók vagy a kíváncsiság, mindannyian másképp közelítünk a spiritualitáshoz. Aztán hogy ezt a valláson, tudományos kutatáson, jógán, imádságon, meditáción, vagy a művészeten keresztül  érjük el, nem igazán számít. Előbb vagy utóbb mindannyian érezzük a késztetést, hogy a dolgok mögé nézzünk, az anyagi valóságon túlra.

De hogyan tesszük ezt manapság?

Spiritualitás a modern világban

Ahogy a körülöttünk levő világ megváltozott, úgy lett egyre több tárgyunk, dolgunk: gondoljunk csak a ruhákra, a technológiákra, vagy egyszerűen csak a fürdőszobai felszerelésünkre. Többet fogyasztunk, mint valaha: nem csak a szó klasszikus értelmében, de minden nap figyelünk, olvasunk, hallgatunk valamit. Az egyik oka annak, hogy a mindfulness (vagyis a tudatosság) ennyire hangzatos fogalommá vált, valószínűleg az, mert egyre jobban szükségünk van  rá.

A Bhagavad Gitában a Prakriti és a Purusha közötti különbség nagyon világos. A védikus filozófiában ezek az anyagi világra és a „magasabb” világra, a magasabb szintű világra utalnak.

Úgy tartják, hogy a magasabb világ eléréséhez el kell engednünk a kötődést. Vagyis el kell engedni az anyagi dolgokat, bizonyos embereket, kapcsolatokat és a világi ambíciókat. De vajon van értelme  minden erre irányuló törekvésünknek, ha közben aktívak vagyunk a közösségi médiában? Ilyenkor nem pusztán a Prakritire, az anyagra koncentrálunk? De nem érhetjük be ennyivel és feledkezhetünk meg a spiritualitásról, hiszen ez az, ami egyensúlyt, békét hoz számunkra és megteremti az önmagunkkal való kapcsolódás lehetőségét. A spiritualitás az emberi jól-lét kérdése, ha időt szánunk a lét nagy kérdéseire és a válaszok kutatására és megtalálására, azokra, amelyek igaznak hangzanak a számunkra, akkor tudunk összhangban élni önmagunkkal. Végül így a spiritualitás – boldogságot hoz.

A tudatosság iránti igényünk egyik fokmérője tehát az, hogyan viszonyulunk a telefonunkhoz. Konkrétabban, milyen kapcsolatban állunk a közösségi médiával, és hogyan használjuk azt.

A közösségi média drasztikusan változtatta meg a kommunikációt. Bizonyos dolgok átláthatóbbá váltak : gondoljunk csak az olyan ügyekre, hírekre amelyek egy gombnyomással egyik napról a másikra futótűzként terjedtek a neten és napi beszédtémává váltak.
Számtalan jógával kapcsolatos bejegyzést, írást, fotót, videót is fellelni a közösségi oldalakon, amelyek remélhetőleg inspirálóan hatnak a saját gyakorlásunkra. Embereket, akik megosztják küzdelmeiket és örömeiket a jóga útján – és pont olyanok, mint te vagy én. Vagy gondoljunk csak azokra a személyes kapcsolatokra, amelyek valamelyik facebook csoportban vagy akár az instagramon kezdődtek!
Bár a közösségi média pozitív hatással is lehet életünkre, vannak azért árnyoldalai is, és bőven szolgáltat gondolkodnivalót a mi kis jógi elménknek. 

kép: DESIGNECOLOGIST – Unsplash

 

A közösségi platformok hátránya


Hol is kezdjük? Talán azoknál a tendenciáknál, hogy bizonyos képek, posztok hatására önkéntelenül is hasonlítgatjuk magunkat, az életünket mások életéhez? Hogy csak úgy, minden tudatosság nélkül szórjuk a lájkokat, miközben görgetünk lefelé, és még csak el sem olvassuk a kommenteket? Vagy beszéljünk arról, hogy szinte azonnal ítélkezünk egy kép láttán? Kicsit olyan ez, mintha elfelejtettünk volna gondolkodni azon, amit ki szeretnénk mondani, mielőtt kimondjuk… ez is olyan régimódi dolog lett, ami még az internet előtti időkben  létezett.

Mindez nyilván nem szolgálja a spirituális fejlődésünket, és az anyagi világhoz láncol. Arra ösztönöz, hogy a külsőségekre fókuszáljunk, arra, amit látunk – pl. az ászana gyakorlás fizikai részére, és nem arra, amin gondolkodni is tudnánk (mint a lét nagy kérdései). Hát ez a különbség a Purusha és a Prakriti között, ami itt is tetten érhető.

 

Közösségi média és spiritualitás – nem mindig találkozik a két fogalom


Az Instagram, csakúgy, mint a többi hasonló felület, sokszor csak egy nagy zajforrás. És ez a nagy zaj gyakran egyáltalán nem segít abban, hogy valódi önmagunkkal kapcsolódhassunk. A spiritualitás csak nyomokban fedezhető fel az unalomig megosztott Osho és Rumi idézetekben, olyan oktatók által  publikálva, akik magukat bizonyára megvilágosultnak tartják, és gyakran csak azért posztolgatnak, mert úgy érzik, KELL.
Mindehhez jön még az a tény, hogy a közösségi platformokon töltött idő gyakran szorongáshoz, vagy akár depresszióhoz is vezethet. Függővé válhatunk tőle: a posztolástól, a lájkgyűjtéstől, a kommentektől, a követőktől. Sok modern jógi, de főleg az oktatók bizonyára érzik, és elszenvedik ezeket a tendenciákat. Hát nem ironikus? Sajnos a korábban vázolt előnyök ellenére azért vannak hátrányok is – pédául az ún. “slacktivism”, ami nem más, mint pusztán virtuálisan részt venni valamiben, megosztani valamit, akár egy nemes ügyet valódi elköteleződés nélkül, csak megnyomni a gombot anélkül, hogy a valós életben bármit tennék az adott ügyért. 

De mi köze ennek a spirituális életünkhöz? Csak gondoljuk végig, hogy hányszor osztottuk meg általunk nagyra becsült emberek szavait, idézeteit a világról, az életről, sorsról, bármiről, amelyen pusztán 1 másodpercig gondolkodtunk – és aztán el is felejtettük a következő pillanatban? 

Hányszor nyomtunk szinte reflexből lájkot egy posztra, anélkül, hogy valóban elmerengtünk volna rajta, mit akart is akart a szerző igazán kifejezni?
És hányszor pózoltunk akár egy instás ászana-képen anélkül, hogy koncentráltunk volna a légzésünkre, befelé figyeltünk volna?

Nagyon csábító ám csak lájkolgatni, posztokat megosztani úgy, hogy azután semmit ne csináljunk a képernyőn kívül. Emellett a közösségi felületeken töltött idő azt is jelenti, hogy olyankor nem olvasunk, vagy tanulunk, nem a barátainkkal vagy a családunkkal töltünk éppen értékes időt, akár mély és bensőséges beszélgetéseket folytatva…

Ha csak arra használjuk a közösségi oldalakat, hogy szinte oda sem figyelve görgessük a feedünket, kevés esély van arra, hogy a spiritualitásra éhes elménket is tápláljuk.

kép: Annie Spratt – Unsplash

 

És akkor hogyan tovább? 3 tipp, amivel tartalmat adhatsz a közösségi médiával töltött időnek


Nem szállhatunk ki csak úgy a közösségi médiából, ez a probléma megkerülése lenne. A két véglet között ott az egyensúly, a social media függőség és az India legeldugottabb asramjában való aszkéta-lét között. 

Inkább változtassunk az itt töltött időn! Legyünk jobban jelen és kapcsolódjunk igazán, lélekben is! A legfontosabb, hogy mindig tegyünk fel kérdéseket, ez nyitottságot hoz az elménkbe és készenlétben tart minket arra, hogy változhassunk. Szóval kérdezz és kérdőjelezz meg dolgokat gyakran! Legyél proaktív a spiri utadon, és tedd a közösségi médiát ennek részévé.
Íme három példa, hogyan teheted ezt meg:

Keress olyan embereket, akik hitelesen tárják eléd a spirituális életüket!
Ne kövess olyanokat, akiknek nincs számodra mondanivalójuk, akik nem segítik elő a fejlődésed. Elmennél egy olyan jógaórára, ami semmit nem mozdít meg (benned)? Na látod.  
Tekints úgy a közösségi médiában töltött időre úgy, mint a gyakorlásodra. Ha egy stúdió nem inspirál, nem jársz oda. Ha valaki nem inspirál, ne kövesd. Mert ha nem így teszel, csak olyan emberekkel veszed körül magad, akikre nem is igazán akarsz figyelni. 

Lásd is, ne csak nézd  a posztokat!
Hagyd abba az odafigyelés nélküli görgetést! Ha ki tudsz szállni, akkor igazából a spirituális gyakorlásod támogatod – és igazából ez a cél, nemde?
Lásd az embert is a posztok mögött! Értékeld az erőfeszítést, amit beletesznek egy-egy képbe, bejegyzésbe, amit látsz vagy olvasol, és figyelj arra, amit mondani akarnak. Fogadd be az üzenetüket és vidd magaddal  matracodra vagy a meditációs párnádra. Igazán így támogathatják a spirituális fejlődésed.

Vegyél részt a beszélgetésekben!
Ne osztogasd a lájkokat csak úgy, random bejegyzésekre. Vedd a fáradságot, hogy el is olvasod a kommenteket, és szólj hozzá, ha mondanivalód van, ha számodra gondolatokat ébresztő tartalommal találkozol, ha értéket közvetít feléd. A közösségi média közösségi akar lenni. Használd hát ki, és legyen a spirituális életed is közösségi. Kapcsolódj másokkal, de ne csak felületesen.

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Forrás: yogiapproved

kiemelt kép: Unsplash

Facebook Comments Box