3+1 finomság növényi italból

3+1 finomság növényi italból

3+1 finomság növényi italból

 

Néhány éve a növényi italok már nem számítanak kuriózumnak, szinte minden üzlet polcain lehet velük találkozni. Én először csak kísérletezésből kezdtem belőlük ezt-azt készíteni, manapság azonban a  fenntarthatóság a konyhámban is jelen van: igyekszem a hagyományos tejtermékekből visszavenni, ha csak a saját mikroszintemen is, de ezáltal csökkenteni az ipari állattenyésztés környezetre gyakorolt káros hatásait. 

A növényi italokk közül leginkább a mandula-és kókuszitalt használom a leggyakrabban, de zab-, rizs- és szójaitallal is próbálkoztam már. Az alábbi pár finomság elkészítéséhez szinte bármelyik jó lehet, bánhattok nyugodtan kreatívan a leírásokkal (bár azt gondolom, a mandulának van a legsemlegesebb íze, ha valaki még csak ismerkedik ezekkel, szerintem ezzel kezdje). Most mutatok három, akár reggelinek is beillő italreceptet, és a a végére hagytam egy igazi vegán csemegét!

 

Gyógyító arany tej

Ebben a megfázós, téli immunhiányos időben igazi kincs az arany tej receptje. A kurkuma az adu ásza ennek az italnak: széles spektrumú gyógyhatását az áyurveda tudománya  évszázadokon keresztül alkalmazta. Hagyományosan megfázásra, orrdugulásra, fejfájásra és torokfájásra használták, de a depresszió ellen is felveszi a harcot.
Az arany tejet nem túl bonyolult elkészíteni, ám a melegítésnél ügyeljünk a megfelelő hőfokra! 

Hozzávalók

2 bögre kókuszital
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy kb. egy 4 centis gyömbér darab vékonyra felszeletelve)
egy leheletnyi feketebors
méz az ízesítéshez

Elkészítés:

Egy nyeles lábasban tedd fel a a kókuszt- vagy más növényi italt melegedni közepes lángon. Add hozzá a kurkumát, gyömbért, borsot. Keverd meg jól, ha őrölt fűszereket használsz. Hagyd, hogy gőzölögni kezdjen a tej – pici buborékok keletkeznek a lábas szélénél, ekkor keverd meg újra. Még 1-2 percig melegítsd, de ne forrald. Kezdd el folyamatosan kavargatni, hogy jobban feloldódjanak a  fűszerek. Húzd le a tűzről, takard le és tedd félre, álljon legalább 10 percet, hogy összeérjenek az ízek. Ha friss gyömbért használtál, szűrd le, és melegen tálald. Mézzel ízesítheted.
Ha túl keserűnek találod, akkor valószínűleg nem melegítetted fel eléggé, és nem gőzölgött eleget. Viszont arra is vigyázz, hogy ne forrald fel, és ne égjen oda. 

kép: Hilary Hahn – Unsplash

 

Klasszik banános-zabos szuperturmix

A zab a kedvenc superfood-om! Imádom az “egyéjszakás” zabkásákat is, de némi banánnal feljavítva, zab-vagy kókuszitallal leturmixolva jókora adag energiát vihetünk be vele akár már reggelire. Én így csinálom:

Hozzávalók

1 banán
1/4 bögre nagyszemű zabpehely
1 bögre zab-vagy kókuszital
2 teáskanál méz
pici fahéj

(ha krémesebben szereted, akkor lehet fél bögre növényi ital és fél bögre növényi alapú joghurttal készíteni)

Elkészítés

A banánt vágd háromfelé, dobd be a többi hozzávalóval együtt a turmixgépbe, és turmixold homogén állagúra. Ne tartogasd, húzd le rögtön 🙂

 

Vegán chai latte

(két személyre)

A nagy kávézó láncok üzleteiben is találkozni a sima tejes verzióval, de vegán módon is elkészíthető, és ha otthon csináljuk, használhatunk hozzá friss fűszereket a szirupok helyett. Fűszeres, édes főzet,  remek startja egy lusta reggelnek… 

Hozzávalók

2 bögre víz
1 púpozott evőkanál szálas fekete teafű
1 teaskanál őrölt fahéj
1 teaskanál őrölt gyömbér
½ teaskanál feketebors, szegfűszeg és kardamom 
Juharszirup vagy más édesítő
1 bögre növényi ital
fűszerek a tetejére

Elkészítés

A vizet, a teafüvet, és a fűszereket nyeles lábasban forrald fel. Majd halkítsd le a lángot alatta, és hagyd még rajta 15 percig, hogy összeforrjanak a hozzávalók. Vedd le a tűzről, és add hozzá a növényi italt, és a juharszirupot, vagy mézet, vagy más édesítőt. Majd szűrd át egy másik lábasba egy finom szűrőn keresztül, melegítsd  át még egyszer a keveréket, és adhatsz még hozzá fűszereket vagy ízlés szerint édesítheted. Habosítsd botmixerrel vagy habverővel, majd öntsd bögrékbe, és ízlés szerint díszítsd a tetejét fűszerekkel. 

Ebben a korábbi posztban mutattam még koffeinmentes reggeli italokat, KATT IDE a többiért. 

kép: Ali Yahya – Unsplash

 

Vegán kókuszgolyó

A kókuszgolyó nálunk nagy kedvenc, így szerettem volna megtalálni az egészségesebb alternatíváját. A neten kutakodva leltem rá erre a receptre, amit egy kicsit átalakítottam, nekem a mennyiségek nem stimmeltek és eritrit helyett inkább kókuszvirág-cukrot használtam. 

Hozzávalók

2 db közepes érett banán
1/3 bögre kókuszital 
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
5 evőkanál kókuszreszelék (+ a forgatáshoz)
1 evőkanál kókuszvirág cukor
10-15 csepp rumaroma
1/2 evőkanál útifű maghéj (ez biztosítja a tapadást, ne hagyd ki)
1 és 1/2 bögre zabpehely (vagy kicsit több, amennyit felvesz)

Elkészítés

A banánt turmixgéppel, vagy villával  pépesítsd, majd add hozzá a kakaót, rumaromát, kókuszitalt, kókuszreszeléket, kókuszvirág cukrot. Kicsit az egészet turmixold át. A zabpelyhet a végén keverd csak bele, laza turmixolással, az útifűmaghéjat pedig ezután add hozzá.
1 órára tedd hűtőbe a masszát, hagyd, hogy összeálljon. A hűtőből kivéve vizes kézzel formázz kisebb golyókat, és végül forgasd meg a kókuszreszelékben. 

 

kiemelt kép:  Aleksander Soroka – Unsplash

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

 

(A bejegyzés megírását a Coca-Cola Magyarország támogatta)

Facebook Comments Box