Mi is az a szemjóga?

Mi is az a szemjóga?

Mi is az a szemjóga?

Ha napi 8 órát töltesz monitor előtt, annak a szemeid is előbb-utóbb kárát látják, és az ülő életmódból fakadó egyéb problémákról még nem is beszéltünk. Nemcsak a testet kell gyakran átmozgatni, hogy rugalmas és egészséges maradhasson, a szemnek is meg kell kapnia a magáét, hogy megőrizhessük a látásunk tisztaságát, nyugodtak és kiegyensúlyozottak lehessünk és képesek legyünk kezelni a stresszt. 

A szemjóga amolyan speciális  relaxációként is működik, a szem egészsége, megnyugtatása mellett a mentális egyensúlyt is szolgálja. A szemjóga gyakorlatokhoz nincs szükséged semmilyen eszközre – legfeljebb a kélt tenyeredre. 

Ezzel a néhány mini szemgyakorlattal sokat tehetünk a szem egészségének megőrzéséért:

 

Felkészülés

A szemjóga is úgy működik a leghatékonyabban, ha el tudsz lazulni. Ezért fontos, hogy mielőtt belefogsz, szánj rá egy percet, hogy becsukod a szemeidet, hagyod, hogy a szemgolyóid újra megnedvesedjenek. Miközben csukva vannak a szemek, lélegezz mélyen, tudatosan ki-és be, ez segít megelőzni a szem kiszáradását és természetesen segít megtartani a relaxált állapotot. Ez különösen fontos akkor, ha egész nap a monitort nézed és erre az egy objektumra fókuszálsz, és automatikusan kevesebbet pislogsz. 

A szemhéjak erősítése

A szemek körüli izmok is ugyanúgy megerősíthetők, mint a tested többi izma. A szemhéjak tornáztatásához félig hunyd le a szemed, és tartsd így 10-15 másodpercig (érezni fogod, ahogy elkezdenek remegni a szemhéjak, de próbáld a remegést tudatosan megállítani). Egyszerűbb a a gyakorlat, ha távolabb levő tárgyakra fókuszálsz. Majd nagyon lassan hunyd le a szemed, lélegezz lassan, és közben képzeld el, hogy az orrodon keresztül friss oxigén áramlik a szemekhez, majd a szájon át fújd ki a levegőt. 

Pislogás

Nyugodtan ülve, valamilyen kényelmes ülő pozícióban, a tekintettel előre nézve pislogj nagyon gyorsan kb 10-et. Majd hunyd le a szemed és lazíts kb 20 másodpercig. Ismételd meg ötször. 

Szemkörzés

Ülj egyenesen, hosszú, egyenes háttal és lélegezz nyugodtan. Lágyítsd el a tekinteted, ellazítva az arcod és a szemeid izmait. Anélkül, hogy fejed megmozdítanád, vezesd a tekinteted a plafonra, majd lassan kezdj el lassan körözni a szemeddel az óramutató járásával megegyező irányba, a lehető legnagyobb köröket leírva. A körzés közben óvatosan fókuszálj a periférián lévő tárgyakra, és puhán, lágyan mozgasd a szemeket. Ismételd meg háromszor, majd csukd be a szemed és pihenj. Ha készen állsz, ismételd meg ugyanezt az óramutató járásával ellentétes irányban.

Palmírozás (tenyerezés)

Dörzsöld össze a két tenyered kb. 10-115 másodpercig, vagy amíg jó melegnek nem érzed. Majd helyezd a meleg tenyereket a szemekre, az ujjbegyeket a homlokon támasztva a tenyerekkel a szemeket takarva, a tenyér alját az állon támasztva. Ne érjen hozzá a tenyér a szemgolyókhoz, de zárj el előlük minden fényt.Csukd a szemeket, lélegezz mélyen és lazíts! Vizualizáld, ahogyan a szemeid szivacsként szívják magukba a sötétségeket, és engedd, hogy a tenyerek meleg, energiája átjárja a szemeket. Csináld addig, ameddig megnyugtatónak érzed, akár 5 percig is végezheted. Ha készen vagy, lassan engedd le a tenyereket, fokozatosan engedve a fényt és lassan nyisd ki a szemeket. 

kép: Jacqueline Day – Unsplash
 
kiemelt kép:  Mathieu Stern  Unsplash

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box