Nem gondoltad volna, mire jó a meztelen jóga

Nem gondoltad volna, mire jó a meztelen jóga

Nem gondoltad volna, mire jó a meztelen jóga

A meztelen jóga az elmúlt néhány évben nemcsak egy divatos wellness irányzattá nőtte ki magát, hanem a testtudatot, a pozitív testképet támogató trendként is jegyzik. A meztelen jógát egyébként tényleg teljesen ruha nélkül, mondhatni csupasz fenékkel végzik. Most egy kicsit nézzük meg közelebbről, hogy ez az elsőre kívülről talán kissé meghökkentő gyakorlat milyen előnyökkel ajándékozza meg művelőit.

A MEZTELENSÉG TERMÉSZETES
Mindazoknak, akik veszik a bátorságot, hogy részt vegyenek egy ilyen órán, az első dolog, amit tudatosítanunk kell ezzel kapcsolatban, hogy a meztelenség lényege természetes, és nem feltétlenül a szexuális. A meztelen jóga egy olyan mozgalom része, amely visszavezet a gyökereinkhez, és amely elutasítja azt a mentalitást, hogy a meztelen test közönséges, vagy épp szexuális tárgy, és a saját- és mások testét is egy deszexualizált térben helyezi el. 

LÁTNI=ELHINNI
Kívülről nézve a meztelen jóga is csak egy remek marketing fogásnak tűnhet, mint pl. a macskás-vagy kutyás jóga. Azonban a meztelenséget évezredek óta használják egyes spirituális gyakorlatokban, hogy leszámoljanak az anyaghoz való ragaszkodással. Mai újrafelfedezése pedig eszköz lehet a tökéletes test-mánia és a testszégyenítés ellen, mellyel sokan küzdenek napjainkban. Ennek egyik fő módja, hogy egyszerűen megadja számunkra a lehetőségeket, hogy úgy nézzünk rá a testünkre, ahogy van. Ahogyan a jógát a ruházat korlátozása nélkül gyakoroljuk, minden izmot, striát, ráncot,szőrt stb. teljes valójában láthatunk. Egy idő után ez egyszerűen csak nem lesz nagy ügy többé. A következő előrelépés a test elfogadását és végül öntudatosságot, önazonosságot hoz, és megtanít szeretni a testünket annak minden tökéletlenségével együtt.

kép: doyouyoga.com

 

MEZTELEN JÓGA A POZITÍV TESTKÉPÉRT
A meztelen jóga az élet minden területéről sok embert vonz be. Willow Merveille, a new york-i és bostoni Naked in Motion alapítója úgy véli, hogy nagyon fontos, hogy az adott stúdió befogadó, elfogadó legyen. Willow számára a meztelen jóga olyan eszköz, amellyel közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki az elmével és a testtel  egyaránt:

A tested nagyszerű és fantasztikus dolog, és megérdemli a gondosságot és a szeretetet. Nem az a test, amilyen valaha voltál (és amit most idealizálsz), vagy amilyen szeretnél lenni, hanem az, amelyben jelenleg élsz és lélegzel. Ha megpróbálod megváltoztatni a tested egyes részeit, teljesen rendben van, de a változást összhangban önmagaddal történjen, nem pedig a tested kritizálása mentén, amelyet általában a  “fitnesz célok” hívnak életre. Abban bízom, hogy ha kipróbálsz egy ilyen órát, felszabadító és egyben megerősítő élmény lesz. Ha csak egy pillanatra is, de képes megbékélni önmagaddal, vagy elfogadással gondolsz magadra az óra során, máris sokat értél el. De ha mindehhez több alkalom kell, azzal sincs semmi baj.

 

Ti kipróbálnátok egy ilyen jógaórát?

 

forrás
kiemelt kép:  Alex Hiller – Unsplash

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

 

 

 

Facebook Comments Box