Belőled is lehet Mindful Mama!

Belőled is lehet Mindful Mama!

Belőled is lehet Mindful Mama!

A “mindful mamákkal” az instagramon találkoztam először, de igazából egy közelgő esemény kapcsán kezdett el jobban érdekelni, hogyan is pattant ki a két anyuka, Krisztina és Kinga fejéből a Mindful Mama Mozgalom ötlete, és hogyan teremtenek kapcsolatot az anyaság, a tudatosság és a jógagyakorlás, jógaoktatás között. Kisgyerekes anyukaként – és ezt tapasztalatból állíthatom – nem mindig könnyű megtartani a zen türelmünket és összpontosítani a figyelmünket a jelen pillanatra –  a mindfulness technikák és a jóga viszont pontosan ebben támogatnak. Erről is beszélgettem a mozgalom egyik alapítójával, Vendégh Krisztinával. 

Szóval, milyen is egy Mindful Mama?

A jóga-és mindfulness oktató mama szerint ezt nagyon sokféleképpen lehetne definiálni. Az ő megközelítésében kétféleképpen írható le:
A “Mindful Mama”  igazából a tudatos anya, aki képes a mindennapjaiba is tudatosságot vinni, a gyermekneveléstől kezdve a kapcsolatain keresztül a munkájáig, vagyis  minden területre. Ehhez az szükséges, hogy figyelmünket a jelen pillanatra összpontosítsuk, és a dolgokat úgy lássuk meg, ahogyan vannak (félretéve a nézeteinket, hiedelmeinket, előítéleteinket stb). Mi, felnőttek ezt sokszor újra kell, hogy tanuljuk. Ám mivel anyák vagyunk, saját gyermekünk révén nekünk van a legjobb mesterünk. Ő a teljes figyelmével a jelenre összpontosít, úgy, ahogyan az van, és ezt erőfeszítés nélkül teszi.
A második értelmezés szerint anyaként is  álljunk olyannyira tudatosan mindenhez, ami körülvesz, amivel kapcsolatba lépünk, amennyire ez lehetséges. Legyen az gyermeknevelés, főzés, vásárlás, környezetvédelem. Informálódjunk, olvassunk utána azoknak a dolgoknak, amelyekkel jobban képben szeretnénk lenni, gondoljuk át a döntéseinket és hogy mit miért teszünk.

Arról, hogy hogyan kapcsolódik össze a jóga a mindfulness-szel és mindez az anyasággal, Krisztina így mesél: 

“A jóga közelebb visz saját magamhoz. A tudatos légzés és mozgás, a meditáció és a mindfulness mind segít jobban felismerni azt, ami épp zajlik bennem, ahogyan érzem magam; észrevenni, mire van szükségem és mire nincs. Ha tudatosítom, hogy mi történik a bensőmben és ez milyen érzéseket kelt bennem az adott pillanatban, már tudok vele valamit kezdeni. Ez egy éber figyelmesség – ami egyet jelent az anyasággal nálam.
Ahogy J. Kabat Zinn mondja, úgy tekinthetünk a szülőségre, mint egy 18 éves meditációs elvonulásra…
Hosszú, belső munka; ahol ha ugyanúgy koncentráltan és kitartó figyelemmel fókuszálunk arra, ami történik, látjuk a nagyobb összefüggéseket, és megpróbálunk nem elveszni a saját elménkben, gondolatainkban – talán máshogy éljük meg a pillanatokat.
A mindfulness gyakorlatának lényege ugyanaz a szülőségben is: jelen lenni, felismerni, mi is történik valójában – amennyire csak lehetséges. És ha cselekszem, tegyem azt tudatossággal, kedvességgel. Ilyen módon mindenre tekinthetünk meditációként:
a reggeli felkelésre, a fogmosásra, a pelenkacserélésre, a főzésre, sőt, még a mosogatásra  is 🙂

– és ez mindennapi gyakorlást igényel számomra.

Azt is fontos tudni, hogy bármennyire törekszünk is az éber tudatosságra, nem tudjuk ezt minden pillanatban megvalósítani. Legyünk magunkkal is türelmesek és kedvesek.”

Kép: Mindful Mama Mozgalom


Amikor egy nő anyává válik, az élete egy csapásra  teljesen megváltozik. Lehet rá készülni és ez szükséges is, de nem tudjuk előre, milyen is lesz… Ez már magában egy óriási kihívás: 

“Ahogy megszületik a gyermekünk, az időnk és energiánk nagy részét rá fordítjuk, el a többi dologtól; és magunktól is. Olyan
szinten, mint soha előtte. Ezért fontos, hogy úgy törődjünk magunkkal is, mint soha előtte. Hogy ebben az új helyzetben is találjuk meg az időt magunkra, és arra, hogy tudatosítjuk, mi is zajlik bennünk, hogyan érezzük magunkat, mit is szeretnénk valójában, mire lenne szükségünk. Valamint,  hogy találjunk időt magunknak arra, hogy feltöltődjünk. Ez a legfontosabb.” 

Kriszti és Kinga vallják, hogy a mindfulness technikák pontosan itt segítenek, hogy tudjuk, mi történik velünk az adott pillanatban: mit
érzünk, hogyan hat ez ránk, és ebből kifolyólag mire van szükségünk. Így észre tudjuk venni, ha pl. a testünk jelez. Ha nem figyelünk tudatosan magunkra, nem vesszük észre a testünk, lelkünk jelzéseit, könnyen elsuhanunk felettük, és ezek az érzések, jelzések feldolgozatlanok maradnak.
Ezek a technikák abban is támogatnak, hogy elhagyjuk az automatizmusainkat, hogy minden helyzetre “friss” szemmel tudjunk tekinteni, mintha először történnének meg. Hogy ne a rutinból jövő választ adjuk, hogy bármi is történik az adott pillanatban, legyünk jelen  és fogadjuk el, ahelyett, hogy mechanikusan reagálnánk rá.

Kép: Mindful Mama Mozgalom

Arról, hogy hogyan jött a Mindful Mama Jógatábor ötlete, a jógaoktató édesanya, aki nem mellesleg a reform gasztronómiában is otthonosan mozog, nagyon lelkesen mesél:

“Szerettünk volna egy olyan jógatábort létrehozni, ahol az anyukáknak nem kell otthon hagyni a gyermekeket és mégis tudnak jógázni, és számos más, kiegészítő programon részt venni – ezért szerveztünk egy jógatábort, ahol a jógaórák időtartama alatt megoldott a gyerekfelügyelet. Mindezt szerettük volna összekötni egészséges étkezéssel (a reggelit, vacsorát jómagam fogom készíteni bio alapanyagokból), izgalmas, tartalmas és emellett hasznos workshopokkal (mint pl. egyszerű, gyorsan elkészíthető vegán finomságok készítése, mandala festés, babás-mamás hangtál foglalkozás, mindfulness praktikák anyáknak) és teljes kikapcsolódással.

És ami a legjobb az egészben, hogy szeretettel várják azok jelentkezését is, akik a jógával, mindfulness-szel még csak ismerkednek, a lényeg, hogy az édesanyák a gyerekek körül segítséget kapva kikapcsolódhassanak:

“Olyan anyukáknak ajánljuk, akik szeretnének feltöltődni, minőségi időt szánni magukra és gyermekükre. Gyakorolni a tudatos jelenlétet, jógázni és finomakat enni 🙂  Egy olyan közösségben lenni, ahol megtapasztalhatják az (egymást is) támogató energiákat.”

Ha felkeltette az érdeklődésed, a szeptemberi táborról a képre kattintva találsz bővebb információt:

kiemelt kép: Unsplash

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

Facebook Comments Box