Paradicsomot a piacról vagy a teraszról?

Paradicsomot a piacról vagy a teraszról?

Paradicsomot a piacról vagy a teraszról?

 

Ez most nem egy piacellenes poszt lesz, sőt, szeretünk piacra járni, a régi otthonunkhoz közel volt két csarnok is, és gyakran szereztem be onnan a friss zöldséget-gyümölcsöt, a balatoni nyaralások alatt pedig egyszerűen imádok piacra járni, korán kelni, a bolhapiacot is bejárni, kincseket találni, aztán jól megrakott kosárral hazaindulni.

Mindig is fontos volt számomra, hogy ami az asztalunkra kerül, az lehetőleg friss és egészséges legyen, vagy legalábbis nagyjából tudjam, honnan származik. Mióta anyuka is vagyok, még jobban figyelek, hogy már most tudatosságot vigyek a kisfiam étkezésébe is, persze nem mondom, hogy nem csúszik be időnként egy-két felesleges kalória, de nem vagyok a végletek híve, a mértékletességet tartom szem előtt a táplálkozásban is, a napi friss zöldség-gyümölcs bevitelhez azonban ragaszkodom. 

 

Mintát veszek tesóméktól…

 

Pár hete a tesóméknál jártam, akik kertes házban élnek. Mindig is a hozzá nem értők áhítatával néztem, ahogyan mérnöki pontossággal tervezik a kis konyhakertüket, amiben a zöldségek mellett fűszernövények is helyet kapnak. Gyakran ajándékoztak meg nemcsak friss háztáji borsóval, tökkel, hanem friss, napérlelte koktélparadicsommal is, amiből pl. a caprese saláta még finomabb volt.

 

Ahogy most újra rácsodálkoztam a paradicsomültetvényükre, arra gondoltam, talán nekem is menne ez – igaz, hogy saját kertem nincs, de van egy napos kis teraszom! Nemcsak a hangulata mediterrán, de a hőmérséklete is, úgyhogy nem is lehetne ideálisabb a koktélparadicsom termesztéshez. Nem haboztam, gyorsan kikaptunk a földből két kis palántát, és hazafuvaroztam őket. Szegénykék jó 170 km-t tettek meg, hogy új életet kezdhessenek nálunk… de meglepően jól bírták az utazást 🙂

 

ebben a cserépben éjszakáztak, másnap nagyobba kerültek a palánták

 

Itthon aztán egy nagyobb cserépbe tettem őket (azt mondják az okosok, sima vödörbe is lehet), megkaróztam, és most várom, hogy bokrosodni kezdjenek.

Szeretek kísérletezni, új dolgokat kipróbálni, nem csak a jógában, hanem a matracon túl is. Ugyan nem vagyok egy nagy kertész fenomén, de ha csak a paradicsomot meg tudom ilyen balkon formátumban termelni magunknak vegyszermentesen, környezetkímélő módon, (oké, két palánta nem sok, de ha beindul, ráálllok a nagyüzemre), máris tettem valamit a fenntartható jövőért, ha csak a kis mikroszintemen.
A piacozást pedig továbbra is szeretni fogom, legfeljebb nem kell majd aggódni, hogy összenyomódnak-e a paradicsomok a hazaúton…

Drukkoljatok, hogy szárba szökkenjenek  beérjenek a kis pareszkáim!

 

(a bejegyzést a Heinz Magyarország támogatta, köszönöm!)

 

kiemelt képek:  Unsplash

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Vagy csatlakozz a zárt jógás facebook csoportomhoz itt, hogy elsőként értesülhess jógás eseményekről: 

csajos jóga-jógás csajok

 

 

Facebook Comments Box