Tudatosan építkezve: így született a Sat Nam Jóga

Tudatosan építkezve: így született a Sat Nam Jóga

Tudatosan építkezve: így született a Sat Nam Jóga

 
Bár a jóga egység, és minden jóga egy, de ma már rengeteg irányzat létezik, és úgy általában a hagyományosabbakat ugyan tisztelettel, de mindig picit távolságtartóbban figyeltem, írni meg nem is nagyon mertem róla itt a blogon. Úgy éreztem, keveset tudok többek között a kundalíniről. Aztán megismertem Miát, aki amellett, hogy kundalíni oktató, programjain keresztül képes a mai modern eszközökkel még közelebb hozni, érthetőbbé tenni a tradicionális vonalat. Nagyon örülök, hogy sikerült egy ilyen online beszélgetést összehozni, hátha valaki pont itt talál rá arra, amit más jógastílusokban már keresett…
 
 

A kundalíni jóga talált meg téged, vagy te találtál rá a kundalínire?

Habár már több éve jógáztam és meditáltam napi szinten a “nagy találkozás” előtt, és egy-két kundalíni órát és workshopot is kipróbáltam, az átütő élményt az öt évvel ezelőtti tanárképzés bevezető workshopja hozta meg számomra. Így inkább azt mondanám: sorsszerű volt a találkozásunk, melyben több esélyt kaptam arra, hogy jobban megismerjem, mit is adhat számomra a kundalíni jóga.

Akkor még építészként tevékenykedtem, és csak azért mentem el egy kundalíni jógás programra, hogy ki tudjam ereszteni a gőzt, hiszen akkor napi 16-18 órában dolgoztunk egy fontos projekten. Miután leadtuk az anyagot, még pont elcsíptem az utolsó workshopot, amit egy lengyel jógini tartott. A férjem (akivel akkor még csak ismerkedő viszonyban voltunk) is jött velem. Leültem a tanárnővel szemben, akiből egyszerre áradt a végtelen finomság és az acélos keménység. Úgy ült, mint egy kőszikla, aki teljes harmóniában él a környezetével. Azt éreztem, ha a világ most azonnal felrobbanna, ő akkor is egyben maradna. Lenyűgözött az az energia, ami belőle áradt. Becsuktam a szemem, mire lágy, arany energia kezdte átmosni a fejem és a testem. Patakzottak a könnyeim. Azt éreztem: hazaérkeztem. Ez végig kitartott a workshop teljes ideje alatt. Nem tudtam mi történik, csak azt, hogy bármi is ez, nagyon egynek érzem magam vele, és hatalmas késztetést éreztem ezen állapot megtartására.

Miután vége lett a workshopnak és kinyitottam a szemem, a lelkem mélyén már tudtam, hogy most változott meg az életem, Persze ezt akkora még nem mertem azonnal kimondani magamnak, viszont a férjem rám nézett és így szólt: 
“Szerintem neked ezt kell csinálnod. Tanítanod kell a kundalíni jógát.” 
Hát ő kimondta! 🙂 És ez sokat segített. Így két hét múlva elkezdtem a képzést. Nem volt bennem kérdés, hogy ez-e az utam, és azóta sincs.

Előtte milyen irányzatokkal próbálkoztál?

Amikor ez történt, már 3-4 éve hatha jógáztam, több, mint 2 éve pedig napi szinten meditáltam is. Addig a meditáció többféle formájával ismerkedtem. Részt vettem különféle  elvonulásokon, transzokon, lélektáncokon, kerestem magamat és a hatékony módszereket. De leginkább a csöndben (a Shunya mély állapotában), majd a kundalíni jógában találtam meg önmagam.
kép: charlottefoto.com

Szerinted mennyire nyitottak ma a jógával ismerkedők a tradicionálisabb irányzatokra?

Én azt látom, hogy egyre inkább nyitnak efelé. A modernebb irányzatoknak hatalmas jelentősége van manapság, hiszen közel viszi az emberekhez a jógát. Aki pedig tovább menne, mélyülne, az gyakran talál rá a tradicionálisabb irányzatokra. Engem lenyűgözött a kundalíni jóga holisztikus szemlélete, ami a fizikai gyakorlás, a jógafilozófia és a tanítások mellett magába integrálja a meditációt, a hangrezgéseket, a relaxációt és a jógikus életmódot is. 

Milyen megoldásokat kínál a kundalíni a hétköznapi élet problémáira? 

A kundalíni jóga mindig is a családfenntartók jógája volt, azoké, akik nem mondtak le a világi életről, hanem a világi életükbe szerettek volna nagyobb tudatosságot és a jógikus szellemiséget belevinni. Így a tanítások iránymutatást adnak nem csak abban, hogy hogyan és miként éljünk teljesebb életet, de választ adnak olyan kérdésekre is, mint pl. hogyan építsünk ki autentikus kapcsolatokat, hogyan kezeljük a stresszt, nyerjünk több energiát, vagy kommunikáljunk egyre tudatosabban.
Sőt, Yogi Bhajan – a kundalíni jóga mestere, aki leginkább elterjesztette a nyugati világban ezt a jógairányzatot – nagyon sok tanítást adott át a nőknek arról, hogyan legyenek Valódi Nők, de tanított a szexről, a bőségről vagy pl. a gyermekvállalásról is. A tanításai így olyan iránymutatások, amiket könnyedén (akár kis lépésenként is) bevezethetünk a mindennapjainkba, hogy egyre teljesebb, energikusabb és egészségesebb életet élhessünk – minden szinten.

Sok online program található a honlapodon, a tradíció ezek szerint összekapcsolható a mai, online trendekkel. Mi motivált, amikor létrehoztad a Sat Nam Jógát?

Amikor elkezdtem tanulni a kundalíni jógáról, lenyűgözött a mélysége. Azt éreztem, hogy szeretnék minél többet átadni belőle másoknak is, hiszen nem feltétlenül kell jógaoktatóvá válni ahhoz, hogy kövessük és gyakoroljuk a jóga útját, viszont információra szükségünk van hozzá mindannyiunknak. Ezért hoztam létre a honlapomat, a Sat Nam Jógát, ahol elsősorban kundalíni jógával kapcsolatos tanításokat, gyakorláshoz szükséges tudnivalókat vagy lélek témájú írásokat osztok meg. Mivel mindig is innovatív szemlélettel rendelkeztem – szerettem és használtam is a mai modern technikát a szakmámban – elég gyorsan jött az ötlet, hogy létrehozok egy honlapot. Azelőtt nem gondoltam ilyenekre – hogy legyen egy saját weboldalam vagy blogom -,  de arra sem, hogy egyáltalán írjak, bármiről is. 
Ez a folyamat így folytatódott azóta is: jönnek az ötletek, és aztán a megvalósításhoz szükséges energia is. A mai világ – a technológia kora – legnagyobb előnye az, ami a hátránya is egyben. De én inkább szeretem előnyömre alkalmazni a dolgokat. Mivel az évek alatt sokan érdeklődtek vidékről vagy külföldről is, hogyan tudnának többet tanulni a kundalíni jógáról, vagy jobban elmélyülni benne, megszületett bennem az online átadás ötlete, így jött létre a Sat Nam Program, ami kundalíni jóga alapú programokat (tanításokat, meditációkat, gyakorlatokat) kínál a különféle témában mélyülni vágyóknak. Ez aztán maga után vonzott még több dolgot – ami még nem feltétlenül látható, de sok ötletem van.

kép: charlottefoto.com

Az online programok mellett stúdióban is oktatsz, mi volt a legnagyobb kihívás eddig, amivel oktatóként találkoztál?

Sokat gondolkodtam ezen a kérdésen, de nem tudok rá egyértelmű választ adni. Nyilván megvannak a tanítások, amin miden oktatónak át kell mennie: néha ketten ülnek az óráján, néha huszonketten, néha nagy az ellenállás, néha pedig nem akarnak hazaengedni, mert annyi kérdést kapsz az óra után. De ezeket nem mondanám kihívásnak, hiszen mind a tapasztalás, a tanárrá válás része. 

Számomra inkább a megvalósítás okoz kihívást, és főként az, amikor másoktól függök ebben. Szeretem az alkotást, és szeretek gyorsan teret adni annak, ha valami megjelenik bennem. De ha bármi hátráltat – pl. ha hónapokat kell várni arra, míg felépül egy honlap, vagy válaszol valaki egy technikai kérdésemre, na az még mindig tud kihívást okozni. A mindennapi életben nincs gondom a türelemmel, de ilyenkor úgy érzem, a kreatív energiáim vannak akadályoztatva, és ezt nehezen viselem. Ebben még fejlődnöm kell 🙂 Végül is mind azért vagyunk itt, hogy fejlődjünk és növekedjünk, folyamatosan. Yogi Bhajan szavaival élve:
“Obey, serve, Love, Excel” (Yogi Bhajan) 
“Engedelmeskedj, szolgálj, szeress, növekedj.” –
 Jelenleg erre emlékeztetem magam napi szinten.
 
kiemelt kép: charlottefoto.com

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box