Tényleg szükségünk van még több trendi jógastílusra?

Tényleg szükségünk van még több trendi jógastílusra?

Tényleg szükségünk van még több trendi jógastílusra?

Biztosan sokan hallottak már és szörnyülködtek is egy sort a kecskés, kutyás-macskás jógáról, ahol a kedvencekkel lehet ászanázni, a sörözős jógáról (itt néhány kör után tuti a relaxáció), vagy a Buti-jógáról, ami alatt sportdressz nem marad szárazon. Aztán ott van még a meztelen jóga, a hahota jóga, ezeket nem is magyarázom túl, szerintem mindenkinek megvan. 

Ez csak néhány példa a jógás trendekre, amelyek vagy bevonzzák az embereket a jógaórákra, vagy inkább csak kritikának adnak táptalajt. Ám akármilyen furának, kommersznek vagy első látásra megbotránkoztatónak tűnnek is ezek a trendek, szükség van rájuk, hogy feltárják, mit jelent a jóga számunkra, és mi a szerepe a mai modern életstílusunkban.

De miért is trendi?
A trendi jógastílus tulajdonképpen a tradicionális jógagyakorlás új elgondolásban, annak újszerű interpretációja. Gyakran figyelemfelkeltőek, és teljesen más nézőpontból közelítik meg a jógát, mint a hagyományos értelemben vett stílusok. Persze itt is jellemző, hogy vannak múló, egynyári trendek, és olyanok is, amelyek hosszú idő óta a modern jógakultúra részévé váltak. Némelyeket csak kritika éri, míg más, divatos irányzatokat népszerűségük valahogy legitimált.

Bár a jóga ma már a mainstream kultúra része, de hosszú volt az út idáig. Gyökerei egészen kb. 2500 évre nyúlnak vissza, Indiába. Persze nem tudjuk bizonyosan megmondani, hogy abban az időben milyen jógatrendek uralkodtak, de az biztos, hogy már akkor is léteztek különböző irányzatok, úgy is mint hatha jóga vagy rádzsa jóga.
A jóga a nyugati világba a 19. század végére érkezett meg, és a New Age mozgalom és annak képviselői révén vált igazán népszerűvé. A jógagyakorlás maga a 2000-es évek elejére lett tömegesen elterjedt, és a fitnesz-és wellness iparág is ekkor kezdte befogadni, a jógastúdiók is ebben az időszakban alakulgattak. A jóga, ami egykor misztikus/vagy csak egy bizonyos társadalmi réteg számára elérhető valami volt, egyre több ember számára vált hozzáférhetővé. Ahogyan pedig egyre jobban megismerték, egyre többet gyakorolták, úgy alakultak ki és hódítottak maguknak teret az új stílusok. 

kép: David Kuba -Unsplash

 

A trendek befogadhatóbbá teszik a jógát
A jóga rendkívül könnyen alkalmazható és hozzáférhető ma más bárki számára. A trendek pedig segítenek abban, hogy felhívják a figyelmet erre az igencsak komplex rendszerre, amelynek csak egy része az ászanázás, vagyis a fizikai gyakorlás. A modern jóga irányzatok főleg erre a fizikai síkra koncentrálnak, és ezzel is reprezentálják, ha nagyon egyszerűen akarjuk mondani, akkor jógapózokkal adják el az embereknek. Ez is csak egyfajta megközelítés, léteznek azért más irányzatok is, amelyeknél máshol van a fókusz. Miután sokan sokféleképpen tudják alkalmazni a jógát, különböző élethelyzetekben, különböző célokkal –  ezért valószínű, hogy folyamatosan tűnnek majd fel újfajta jógás trendek, amik aztán vagy kiállják az idő próbáját, vagy nem. 
Nagyon nehéz ezt megfogalmazni, de megpróbálom, én azt gondolom, ha neked a macskás jóga kell ahhoz, hogy elindulj a jóga útján, akkor ne habozz, próbáld ki! Ha ez csak egy egyszeri alkalom lesz, de jól érezted magad a cicás órán, van egy jó élményed, máris nyertél. Mennél tovább, elkezdett komolyabban érdekelni a jóga a cicás buli után? Úgyis keresni fogsz stúdiót, oktatót, akivel fejlődhetsz, még többet nyertél. Szóval ezért is jók az új trendek, szerintem. 

Legyél nyitott!
A jóga olyan eszköz, amelyet nemcsak fizikai, de mentális szükségleteidet kielégítésére is alkalmazhatsz. Néha egy erős, izzasztó flow órára van igényed, néha meg csak egy lazító, kímélő átnyújtásra. Mindkettőnek van létjogosultsága, amíg jót tesz neked. Ha egy trendi stílusból profitálhatsz, ne habozz, próbáld ki! Az újszerű dolgok segíthetnek határaink, látókörünk tágításában, és mindig hozzánk tesznek valamit -ha mást nem, hát tapasztalatot.  Így megtalálhatod, mi az, ami valóban működik neked, és mi az, ami nem, és színesíti a napi gyakorlásod. Te saját magad határozod meg a jógagyakorlásod is, a te fizikai-mentális szükségleteid legyenek mindig a mérvadóak! 

A jógáról, a tudományról, a testről való ismereteink folyamatosan változnak.
A változást ezeken a divatos jógastílusokon keresztül is megfigyelhetjük. Ahogy a jógát a mai életmódunkhoz adaptáljuk, a trendek továbbra is “tesztelni” fogják a jóga koncepcióját és segítenek abba az irányba helyezni a fókuszt, ahová a mai értelemben vett jóga fejlődhet a jövőben. 

 

Inspiráció innen.
kiemelt kép: freepik

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box