Nekünk a jóga… Kaland!

Nekünk a jóga… Kaland!

Nekünk a jóga… Kaland!

Akik követik egy ideje a blogot, tudják, nem szeretem túl komolyan venni magam, és minden újdonságra nyitott vagyok. Eddig csak felnőtt jógázókat érintő dolgokat tesztelgettem, de mióta van egy kisfiam, igyekszem az ő életébe is némi jógát lopni.

 

Törekszem erre már egészen apróka kora óta, hiszen az egész várandósságot végigmozogtuk-jógáztuk együtt (ezt a részt nem tudom, mennyire élvezte, a szakirodalom állítja, hogy minden mozgást imádnak a babák a mamák hasában, mert ilyenkor ide-oda ringatóznak ők is).  Aztán jöttek a baba-mama foglalkozások, erre bizonyítékom van, hogy szerette, hangos kacajokkal adta tudtomra például kisbabás jógán, hogy nyomjam még a masszázst, mert jóóóó, és tátott szájjal figyelt a nagybabáson, mikor a kezeinkkel bagolyszemüveget formálva huhogtunk. 

Most, hogy egyre nagyobb, és a színes-lapozgatható könyvek is ámulatba ejtik, eljött az ideje, hogy feltérképezzük a jógás irodalmat, így találtunk rá az Erdei Jógakalandra. 

Mikor először fellapoztuk (most még csak inkább én lapozok, a kis tömzsi ujjacskák szeretik gyűrögetni a szép színes oldalakat), és megismerkedtünk a szereplőkkel, kicsit én is visszamentem gyerekbe, ahogy olvastam az első pár oldalt. Olyan jó volt újra rácsodálkozni, hogy mennyi játékosság van a jógában, az ászanákban, és pont ezért  éreznek rá olyan könnyen a kicsik is.

 

kép: jogakaland.hu

 

Az is megfordult a fejemben, hogy ezentúl a felnőtteknek is így kellene jógaórákat tartani: mókásan, feladatorientáltan, sztoriba ágyazva.  Az erdei jógakaland ugyanis arról szól, hogy az erdei kisállatok otthonát elmossa az eső, és egy kisfiú segít nekik keresztüljutni az erdőn, egészen Durmi maci házához, ahol végre mindenki megpihenhet. Az út azonban nem teljesen sima, számos akadályt kell legyőzni mindeközben Hopp nyuszinak és társainak (most lebuktam, ő a kedvencem), és a jógaászanák segítenek ebben.

Ugyan én még csak mesélem a kisfiamnak az erdei jógakaland történetét, és én szemléltetem a gyakorlatot, ha épp nem mutogat hevesen valamelyik kedves kis állatfigurára a képeken (jó, a denevéres részt nem tudjuk kihagyni, azt csináljuk is, baba kora óta imádja, ha fogom a két lábát és fejjel lefelé lógatom vagy én, vagy az apukája). Abban bízom, hogy ahogy nő, már magától fogja tudni, mi jön a mesében és kötjük hozzá az ászanát. A könyvhöz létezik amúgy kártyajáték is, ezt már most imádja pakolgatni, rendezgetni, mutat a lapra, én meg mondom az ászanát. Szóval, így is tanuljuk a jógapózokat 🙂

 

repülni tanulunk…

 

Az ismerősök gyakran mondogatják, te jógázol, biztos maga vagy a zen, a gyereked meg jóga-gyerek, tuti könnyű vele… ebből a mondatból talán annyi igaz, hogy én jógázom 🙂
Gyermekem ugyanis örökmozgó, nem az az egy-játékot-nézek-egy-óráig típus, úgyhogy nem baj, hogy minél hamarabb ismerkedik a relaxációs technikákkal és magával a jógával is. Az egyik kisgyerekes facebook csoportban olvastam egy mami beszámolóját, aki azt írta, hogy épp ovibeszoktatás alatt kezdtek el a csemetével jógakalandozni, és a napi új élményektől felpörgött gyerekkel jó esti levezetés a közös jógázás – és a nagy relax a végén. 

Anyukám gyakran mondogatja, milyen jó most gyereknek lenni, annyi minden van, amivel szebbé, jobbá tehetjük a hétköznapjaikat, és most nemcsak arról beszélek, hogy kettőnél többféle mintás gyerekruhát lehet kapni. Hanem például arra is, hogy van gyerekjóga, és ez nemcsak azok kiváltsága, akik el tudnak jutni stúdióba, hanem lehet otthon, apával-anyával is gyakorolni, együtt mókázni, nevetni, mozogni feltöltődni. 

Ha kedvet kaptatok a jógakalandhoz, a könyvet, a kártyajátékot és még számos übercuki jógás holmit IDE KATTINTVA találtok.

(barátok, rokonok, ha olvassátok, mi egy baglyos párnával szemezünk)

 

A Jógakaland zárt facebook-csoportjához pedig ITT lehet csatlakozni, ebben a csoportban kiderül, hol tartják a legközelebbi gyerekjógát, ahol az Erdei jógakaland mesekönyvet jógázzák el a kicsikkel, plusz hasznos infók, akciók a jógakalandos termékekről is itt érhetőek el. 

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box