Jógázz a magány ellen!

Jógázz a magány ellen!

Jógázz a magány ellen!

Persze, sóhajtanak fel most sokan, akik épp egyedül ülnek otthon és a facebook feedet görgetik, mindenre jóga meg meditáció, mintha az nem magányos, befeléfigyelős akció lenne. 

 

Pedig a jóga – mint mindig – itt is segít.

 

Tudósok lassan oda jutnak, hogy a szervezetet jobban gyilkolja a magány, mint a kóros elhízás – szó szerint. Egy tanulmány alapján, mely a magányt olyan érzésként definiálja, amely érzelmileg elhatárol másoktól, az egyedüllét ölhet is. Valójában a kutatásban résztvevők közül azok, akik úgy érezték, vannak kapcsolataik másokkal, 50 százalékkal kevesebb eséllyel haltak meg idő előtt, mint azok, akik nem. Lehet legyinteni, hogy ez csak egy emberi érzés, egy negatív érzelem, de a kutatók úgy vélik, a magány valódi közegészségügyi válság. 

 

De hogyan tudunk ezen változtatni jógával, meditációval?

 

A jóga “egyesülést” jelent

A jóga szanszkrit eredetű szó, és általában egységnek, kapcsolódásnak fordítják.
De mivel egyesülünk, mihez kapcsolódunk?
Erre  a kérdésre többféle válasz adható, ám létezik egy nagyon találó lehetséges interpretáció: a jóga összekapcsol az emberiséggel. 

Yogi Bhajan, a Kundalíni tradíció híres mesterének van egy híres mondása: “Ismerd fel, hogy a másik ember Te vagy!” 
Mindannyiunkban ugyanúgy lüktet ugyanaz az élet, ugyanazzal a tudatossággal figyelünk, látunk, tapasztalunk. Ezzel azt is mondja, hogy a jóga szorgalmas gyakorlásával intenzívebben élhetjük át az egység érzését embertársainkkal. Ha egyedül is vagyunk, nem vagyunk magányosak.  

 

Kevesebb közösségi médiát!

Amikor jógázunk, tuti nem a közösségi hálókon szörfölünk, és hoppá, máris harcolunk a magányosság ellen! Emma Seppälä, Ph.D. a boldogság pszichológiájának szakértője állítja, hogy a közösségi média a boldogság utáni vágyunk ellen dolgozik. Amikor épp azon szorgoskodunk, hogy megosszunk egy számunkra fontos pillanatot egy ilyen felületen, pont, hogy eltávolítjuk magunkat, és azt is, akivel épp átéljük, ettől az élménytől. Amikor jógázunk, egy csendes, békés teret hozunk létre, ebben az eszközközpontú világban. 

 

kép: Unsplash

 

Sangha

Egy másik fontos szanszkrit szó, amely társulást, közösséget jelent. A jógastúdióban vagy akár otthon a másokkal közös gyakorlás aktiválhatja a kapcsolódás erejét. Bár a stúdiós óra előtt mindig megkérjük a résztvevőket, hogy csendesedjenek el, és hagyják abba a beszélgetést, ez a kis társalgás gyakran fontos nekik, némelyeknek talán fontosabb, mint az ászanagyakorlás.

 

Tudatosítani, megnevezni

A legtöbb jógaórát a légzés tudatosításával kezdünk. Ami ebben lenyűgöző tud lenni, hogy ilyenkor anélkül, hogy meg szeretnénk változtatni a légzést, csak a figyelés által meg is változik. Ez a tudatosság ereje. Amikor meditálunk, a külsőről a belsőre irányítjuk a figyelmet. Megfigyeljük magunkat úgy, ahogy vagyunk, anélkül, hogy bármin változtatni akarnánk. És itt, ebben a térben minden erőlködés nélkül megtörténik a változás.  

Amellett, hogy fontos erőfeszítéseket tenni a magány leküzdésére, az érzelmi kihívások azért részei az emberi életnek. Azzal, hogy megfigyeljük, hogyan hat ránk a magány fizikailag, mentálisan, lelkileg, már el is kezdtük megváltoztatni azt. Ha szeretnél megtanulni meditálni, ITT találhatsz nagyszerű meditációs programokat. 

 

Az egész magány-“járvány” iróniája pedig végül is az, hogy bár sokan megtapasztalják az elszigeteltség  érzését, ugyanakkor felismerhetjük, hogy nem vagyunk egyedül ebben a tapasztalásban.

Az ezzel kapcsolatos érzelmek tudatosítása első lépés, hogy aztán ösztönözzön  gyakorlati változtatásokra: például a jóga definíciójának értelmezésére, a közösségi médiafogyasztás korlátozására, csoportos jógaórákon való részvételre vagy egy meditációs gyakorlat elsajátítására. 

kép: Unsplash

 

via

 

kiemelt kép: pixabay

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box