Minden, amit nem jól tudtunk a karmáról

Minden, amit nem jól tudtunk a karmáról

Minden, amit nem jól tudtunk a karmáról

Mindannyian szeretjük azt hinni, hogy létezik egy univerzális törvény, melyre bátran ráfoghatjuk bajainkat és szerencsétlenségünket, okolhatjuk a “rossz karmát”minden katasztrófáért és elszalasztott lehetőségért, és úgy teszünk, mintha mindez valami rajtunk kívül álló dolog lenne.  

A hagyományok tisztelete és a politikai korrektség azonban megkívánja, hogy tisztázzunk pár apróságot a”k” betűs szóval kapcsolatban.

Mi az a “karma” tulajdonképpen?

Ha egy szót gyakran használnak, mint pl. a karmát, akkor elveszítheti eredeti jelentését. A fogalom valódi meghatározása lényegesen összetettebb (és sokkal több értelme is van), mint a populáris verzió. A tavaly elhunyt, indiai fizikus és gondolkodó, Paramahamsa Tewari például így írja le:

“A Karma elve szerint az egyén tapasztalatai, az életében véghez vitt tettei alapján lenyomatokat hagynak a finomtestben, tehát szellemünk is rendelkezik a finom anyag szervezett struktúrájával, (az ún. finomtest hordozza a psziché mintáit. ) és ennek megfelelően arra kényszerülnek, hogy bizonyos helyekre költözzenek az újjászületéshez.

A karma fogalma alapvetően azon a koncepción alapul, hogy a mostani cselekedeteink meghatározzák az emberiség eljövendő eseményeit – az ösztönös szokások mellett csak mi, a legintelligensebb lények vagyunk megáldva a megkülönböztető képességgel” – vagyis meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól.

Ha megfigyeljük, nincs fenyegetés vagy homályos utalás, sem ószövetségi típusú dorgálás ebben a szelíd állításban. Ahogyan cselekszünk, valóban tükrözi azt, amit visszakapunk, de fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az univerzum pártatlan. Nincs olyan entitás, aki felírogatná a pontszámokat, és ennek megfelelően kiszabná a büntetést.

kép: Kelly Sikkema – Unsplash

Csakis a saját gondolataink, tetteink és viselkedésünk emlékeztetnek minket arra, hogy a jövő a mi kezünkben van. Ez persze nagy felelősség, igen, de el kell fogadnunk teljes tudatossággal, tisztelettel és belenyugvással.

Karma és felelősség

Azok, akik a karma egyszerűsített definíciójának hisznek, úgy gondolják, hogy a karmikus szerencsekerékből nincs kiszállás, azaz ha rosszat tettek egy régebbi, elmúlt életben, akkor ebben az életben kell törleszteni.

Bár nem tudunk karma-mentes életet élni (és a karma természeténél fogva valóban nem lehet jó vagy rossz), tisztában kell lennünk azzal, hogy viselkedésünk befolyásolja a jövőnket. Ez a felismerés lehetővé teszi számunkra, hogy felelősséget vállaljunk a cselekedeteinkért, és változtassunk annak érdekében, hogy valóban fejlődhessünk.

A jó- és rossz karma fogalma

Meg is érkeztünk a “jó” és “rossz” karma fogalmához. Milyen gyakran veregeted magad vállon jó cselekedetért, és várod, hogy végre beválthasd a karmikus jó pontokat? És legyünk őszinték, hányan élveztük ki azt a gondolatot, hogy na, majd a karma vasökle lesújt a gonoszra (korruptra, romlottra). 

Ha megnézzük azokat az ellenpólusokat, amelyek köré épülnek a fogalmaink- a férfias és a női, a pozitív és a negatív – láthatjuk, hogy a “jó” és a “rossz” is ember alkotta konstrukció, amelyek az érzékelést hivatottak segíteni.

Persze nagyon rossz érzés, ha pl. kirúgják az embert az állásából, de a világ nagyszerű rendszerben működik, így gyakran rájövünk, hogy az élet ilyen kihívásai ugyan keserű, de hatásos pirulák,  amelyekre igenis szükségünk van fejlődésünk érdekében.

Szóval, ami a jó cselekedeteket illeti, tegyük, tegyük, de elvárás nélkül.
Nyíltan, szabadon és empátiával és kitárt szívvel (nem pedig kinyújtott kézzel). Az “eredményre” pedig ne jutalomként tekintsünk, hanem megerősítésként, hogy az őszinte és szeretetteljes élet már önmagában is ajándék.  

Ha képesek vagyunk függetleníti magunkat a várakozásoktól, a korlátoktól, a bűntudattól és a félelemtől, rá fogunk jönni, hogy mi magunk kormányozzuk életünk hajóját.

Légy hát tudatos és hálás, és élvezd az utazást!

kép: Brooke Cagle – Unsplash
via
kiemelt kép: kép: Ian Froome – Unsplash

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box