Vajon a meditáció tényleg megmentheti a kapcsolatodat?

Vajon a meditáció tényleg megmentheti a kapcsolatodat?

Vajon a meditáció tényleg megmentheti a kapcsolatodat?

Befejeztétek a vacsorát, ültök az asztalnál, de nem beszélgettek, mert a facebook hírfolyamot görgetitek. Kérdezel, nem válaszol, talán a Tessék? még elhangzik. Nem is tudod, mikor beszélgetettek egy jót, a tegnap esti filmbe is belealudtál… Ismerős? Akkor olvass tovább!

A tudatosság gyakorlása, a meditáció segítségével valóban közeli kapcsolatot ápolhatunk önmagunkkal és a jelen pillanattal, de ezen technikák gyakorlása képes a párkapcsolatban is jelentős, pozitív változásokat előidézni, ha intimitásról van szó.  A kapcsolat intimitása magában foglalja az érzelmi kötődést, amely az igazán tartalmas kapcsolat alapja is egyben.   Manapság, amikor mindenki mindig túlságosan elfoglalt, és a “hiperkapcsolódás” a norma (magyarul még kevéssé ismert ez a fogalom, ez kb. annyit tesz, hogy folyamatosan kapcsolódunk valamilyen eszközhöz, technológiához, állandóan on-line vagyunk, és szinte egy pillanatra sem tudunk lekapcsolódni ezekről az eszközökről),  akkor a mindfulness és a meditáció válnak kapcsolataink sikerének kulcsává.  

 

kép: freestocks.org – Unsplash

 

Létezik egy kutatás, mely szerint a meditáció gyakorlása összefüggésbe hozható a mély, valóban tartós elköteleződést generáló kapcsolatokkal. Ez a  metaanalízis 12 tanulmány eredményeit összegzi, és végül is arra a konklúzióra jut, hogy a meditáció gyakorlása fokozza a kapcsolaton belüli elköteleződést és közvetlenül a partnerek elégedettségét. A tudatos jelenlét gyakorlása ugyan belülről jön, de az előnyei messze túlmutatnak önmagunk fejlesztésén. Álljon itt három ok, miért is válunk a tudatosság gyakorlása és a meditáció által jobb társsá:

1. A meditáció gyakorlásával könnyebb kontrollálni az érzelmeket

Az idegtudomány is elismeri, amit az ősi jógik mindig is tudtak: az a bizonyos változás, átkattanás az agyban olyan gyakorlatok által érhető el, amely összeköti az elmét, testet és lelket. A következetes meditálás csökkenti az amigdala szürkeállományának sűrűségét (ez a dühvel kapcsolatba hozható agyi terület), valamint segít jobban kontroll alatt tartani az arcunkon is megjelenő érzelmeket, úgy mint harag, izgatottság, félelem. Mit jelent ez a kapcsolatokra vetítve?
Gondoljunk csak egy olyan momentumra, amikor a partnerünk valami olyasmit mondott vagy tett, amitől úgy éreztük, elárult, megsemmisített és …nem szeret. Ezekben a pillanat-töredékekben  olyan érzelmek, mint düh, szomorúság, vagy félelelem szinte azonnal megjelennek az idegrendszerben. Aki rendszeresen meditál, képes ezeket az érzelmeket objektíven szemlélni, tudatosítani és a negatív reakciókat elengedni.   

2. A tudatosság megtanítja, hogyan szólj –  a szívedből

Viktor E. Frankl,  Az ember az értelemre irányuló kérdéssel c. könyv szerzője szerint az inger és az arra adott válasz között tér van. Ebben a térben képesek vagyunk megválasztani a válaszreakciónkat. Ebben áll a szabadságunk. Ez a tér pedig a tudatosság. A legtöbbünknek alig van szabad percünk, mindig tele vagyunk olvasatlan emailekkel,  csak görgetjük le a közösségi média oldalait, alig van “helyünk” ahhoz, hogy valóban lelassítsuk ezt az életet, amit szeretteinkkel együtt élünk. A tudatos jelenlét gyakorlása (legye szó akár hagyományos meditációról vagy egy mindfulness gyakorlatról, mint pl. a hasi légzés) visszavezet bennünket az érzelmekkel teli, valódi természetünkhöz. Egyes kutatások szerint a párkapcsolatban élő, rendszeresen meditálók képesek kikapcsolni agyuknak azt a részét, amely a negatív érzelmekért felel.

3. A meditáció segít nyugodtnak maradni – és a környezet ezt visszatükrözi

Ha úgy döntünk, hogy a szeretteinkkel is gyakoroljuk a tudatos, nyugodt jelenlétet, függetlenül attól, hogy mi zajlik körülöttünk, partnereink valószínűleg tükrözik majd ezt a viselkedést. A meditáció azt tanítja nekünk, hogy éljük meg a jelen pillanatot, és ítélkezés nélkül fogadjuk el. Amikor teljes jelenlétünkkel ajándékozzuk meg a körülöttünk lévő embereket, sokat teszünk az örömteli életért, a jó kapcsolatokért – vagyis önmagunkért. 

Egy olyan világban, ahol a figyelmünket folyton eltereli valami, a jelen pillanatban élés képessége kivételes tehetségnek számít lassan. A tudatosság és a meditáció arra tanít minket, hogy az egészség Rólad, Rólunk, Mindannyiunkról szól, és segít megtalálni azt, amit a leginkább keresünk: magadról szól. Mi. Minden, és segítsen nekünk megtalálni, amit leginkább keresünk: mély, boldog, szeretetteli kapcsolatokat.

 

kép: Kristina Litvjak – Unsplash
 
forrás: mbg
kiemelt kép: Toa Heftiba – Unsplash

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box