Ezért nincs szükséged hajlékonyságra a jógához

Ezért nincs szükséged hajlékonyságra a jógához

Ezért nincs szükséged hajlékonyságra a jógához

Rengetegszer hallottam már ismerősöktől, rokonoktól, barátoktól: “nagyon király, hogy jógázol, de én nem tudnék, nem vagyok elég hajlékony.”
Hát, én sem voltam az!

A jóga minden testre jó

 

Bár a csípőm mindig laza volt, a hátrahajlítások ugyanakkor nem nagyon mentek, olyan volt, mintha egyáltalán nem hajlana a gerincem. Aztán megtaláltam a jógát. Vagy a jóga engem. És ez az anti-hajlékonyság nem gátolt meg abban, hogy kialakítsam a saját gyakorlásomat, és kicsit másképp is álljak ehhez a kérdéshez, talán kevésbé kritikusan magammal szemben. 

A jóga mindenkinek lehetőséget kínál, hogy felfedezze saját teste egyediségét: legyél bármilyen formájú, nemű, alkatú, korú, súlyú. 

A gyakorlásod, legyen az akár stúdióban vagy az otthonodban, a TE időd a Te matracodon, amit azért töltesz ott, hogy erősítsd-nyújtsd a tested, lecsendesítsd a gondolataid, és ami talán még ennél is fontosabb: ez csakis a te saját magadra fordított, trendi szóval a te én-időd. 

 

Sok ember, sokféle cél, még több jóga

 

Az, hogy fejlődsz a jógában, többféleképpen is megmutatkozhat. Néhányaknak a fizikai síkon hamarabb jön el, és igen, egy idő után képesek megérinteni a talajt előrehajlásban. Mások végre el tudják engedni a félelmeiket, és bátran gyakorolják a fejenállást. A többségnek pedig azt hiszem, arról szól ez a fejlődés, hogy képesek a gyakorlás által önmaguk jobb verziójává válni.  

A fejenállás már a barátom, de van, hogy a kézenállástól félek. De a jóga jobb emberré tett, nem feltétlenül azért, mert képes vagyok nehéz ászanákat is kivitelezni, hanem azért, mert képes vagyok sokmindent pozitívan látni, és erőt meríteni onnan, amiről azt sem tudtam, hogy ez az erő létezik bennem.

 

kép: Natalie Collins – Unsplash

 

Fedezd fel a jógát, fedezd fel önmagad

 

És amikor a matracra lépsz, elérkezik az idő, hogy lenyugtasd az elméd. Állj le a tennivalóid listájának mantrázásával, hagyd abba az ítélkezést -saját magad és mások felett is (béna vagyok, nem tudom, nem fog menni, másnak biztos jobban megy stb.). Így a jógaszőnyegeden töltött idő tényleg rólad fog szólni, arról, hogy végre magadra figyelsz, és nem magadat hasonlítgatod másokhoz.  

Szóval kit érdekel, ha a jógastúdióban a melletted gyakorló lánynak a lába épp a nyakában, vagy az előtted levő srác épp spárgázik. Nem ez a lényeg. Te maradj a saját matracodon, a figyelmeddel is. Mert ez az egész jóga-dolog nem a hajlékonyságról, vagy a tökéletes külsőről szól, hanem arról, hogy megtaláld benne ÖNMAGAD. 
 
via

kiemelt kép:Marion Michele – Unsplash
 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box