Így jógáznak a bloggerek – online

Így jógáznak a bloggerek – online

Így jógáznak a bloggerek – online

Szeretem, ha mások is mesélnek a jógához fűződő viszonyukról. Több bloggert faggattam már erről témáról, először csak általánosságban, majd egy következő posztban arról meséltek, hogy építették ki az otthoni jógagyakorlásukat. Most arra voltam kíváncsi, hogy mennyire használják ki az internet nyújtotta lehetőségeket, ha jógáról van szó. Három beszámoló következik.

 

Detti, a Ripiszke blog szerzője

 

Idén júliusban indította blogját, egészséges táplálkozás, ezen belül is “mentes konyha” témában. Több, mint hét éven át tartó bőrbetegséggel küzdött, s mivel hosszas vizsgálatok és kezelések ellenére sem tapasztalt javulást, így elkeseredésében alternatív megoldást keresett. Végül egy természetgyógyász szakember állított össze számára egyénre szabott diétát, és két hónap után bőre irritáltsága megszűnt. 
Ételintolerancia. Sokan ismerjük ezt a kifejezést, tömegek kutatják az internetet tüneteik enyhítése céljából, kinek ez, kinek az, kinek kombinált, vagy kereszt… mindenféle allergiával találkozhatunk. Dettinél mind a laktóz, mind a gluténérzékenység számításba jön, és bizony van, amire csak a diéta nyújt megoldást. Azonban számtalan alternatív lehetőséggel színesíthetjük az étkezéseket úgy, hogy nem kell a fellépő tünetektől tartani. A blogja egyfajta receptgyűjteményként is szolgál, hátha másoknak is tud segíteni ezzel.

“Az élet egyik fontos örömforrása a mozgás, s biztos vagyok benne, hogy nem csak én gondolom így. Számomra az egészséges életmód fogalma nem csak a tudatos táplálkozást, de a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgást is magában foglalja. A jógához régi szálak kötnek, azonban ténylegesen csak ez év januárjában értem meg arra, hogy valódi értékeket lássak meg benne. Az elmúlt évek során csak néhány órán vettem részt, melyek nem voltak túl meggyőzőek számomra. Túlságosan könnyűnek éreztem a gyakorlatok kivitelezését, s nem igazán éltem meg a bennük rejlő hatalmas lehetőséget és energiát. Inkább az edzőtermi mozgásformákhoz vonzódtam, s közel nyolc éven át a TRX szerelmese voltam. Mígnem ráeszméltem, hogy ugyan ezek az erősítő órák is elképesztően hatékonyak, azonban az eltelt évek alatt túlságosan kötötté tették az izomzatomat.

Januárban egy kedves ismerősöm által tartott magán jóga órán vettem részt, ami alapjaiban változtatta meg a jógáról alkotott elképzelésemet. Azt a mély és megalapozott tudást, koncentrációt, könnyedséget és ellazultságot, melyet Ági óráin igen, soha azelőtt egy oktató esetében sem tapasztaltam. Olyan inspiráló volt számomra, hogy nagy elánnal és odaadással elterveztem, szeptemberben jelentkezem egy oktatói képzésre. Sajnos a felvételi napját megelőzően döntéshelyzetbe kényszerültem, hogy a jógastúdióba, vagy egy, a blog életéhez fűződő, nagy lehetőségeket magában rejtő castingra megyek–e el. Mivel a blog álmaim megvalósítását célozza, így az utóbbit választottam, megfogadva, hogy szorgalmas és kitartó gyakorlással, a jövő évben induló tanfolyamra majd „benevezek”.

Addig is, mikor időm engedi eljárok a stúdióba, azonban ha időhiányban szenvedek, úgy itt is, úgy, mint az étkezésben, alternatív megoldások felé fordulok. Ez esetben az internet adta, online lehetőségeket igyekszem kihasználni, egyéni gyakorlás útján, otthon a szobában, kettesben a jógamatracommal. Számos felület érhető el erre a célra, én leginkább a Youtube kínálta opciókat veszem egyelőre igénybe. Van úgy, hogy nem csak a gyakorlás, de ösztönzés-, motivációképpen is végignézek egy-két videót, s leesett állal figyelem ezeket a „művészeket”. Lelkesít és cselekvésre ösztönöz.

A jóga gyakorlása által tökéletesen ellazult a testem, és segítségével olyan hatékony készségeket tanultam, mint a figyelemösszpontosítás, akaraterő, és a kitartás. Rájöttem, hogy jógázni egyáltalán nem könnyű. Sőt!  Precízen és hatékonyan végrehajtani a gyakorlatokat, sok esetben kimondottan nehéznek bizonyul. Testben, és lélekben is jelen kell lenni; egyszerre, egyidőben, eltéríthetetlenül. 

Persze egy- egy fárasztó és stresszes nap után, mint minden, úgy az összpontosítás is sokkal nehezebben megy, sokkal több energiát igényel, hogy ellazult állapotba kerüljek, és teljes valómban képes legyek az órára koncentrálni. Mert a lényeg ebben rejlik. A jelen pillanatra való fókuszálásban. Enélkül az összetettebb gyakorlatok kivitelezhetetlenek. A jóga nem egyszerű testmozgás, nem csupán terápia, hanem kihívás, egy izgalmasan összetett rendszer, amelyben a fejlődés lehetősége határtalan. Mértékletességre tanít, saját belső és külső határaink megismerésére ösztönöz, s a jelen pillanatában tart.”

 

Kriszta, az Anyaklikk bloggere

 

Az Anyaklikk háromkezes blog, de a létrehozás ötlete Kriszta fejéből pattant ki. Nem tipikus anyukás blog, az anyaság témáján túl számos más is terítékre kerül, de az olvasóközönséget elsősorban a kisgyermekes édesanyák alkotják. Kislánya egy éves múlt, és már most szívesen mozog anyukájával.

“A jógára öt éve kaptam rá. Akkor egy barátnőmnek hála rögtön meg is találtam a legklasszabb stúdiót a városban, és egy véletlen folytán a legszuperebb tanárt is. Viszont sajnos (nem sajnos) a lelkesedésem és a újdonság iránti igényem lustaságom kisebb-nagyobb szünetekre kényszerített a jógával kapcsolatban, ám mindig visszatérek hozzá, amikor a lelkemnek és testemnek szüksége van rá. Nem tartom magam különösebben tehetséges sportolónak, de a jógában és a jóga által mindig kaptam pozitív visszacsatolást – még akkor is, ha a mai napig nem ér le a teljes talpam lefelé néző kutyában. (Amúgy nem kell feltétlenül leérnie – a szerk.)

Nemrég újra nekikezdtem a mozgásnak: hasizom-regeneráló tornát csinálok itthon, és mellette eljárok a kedvenc jógastúdiómba a kedvenc tanáromhoz. Igen ám, de heti egy jóga nem jóga! Több, otthonról távol töltött időt viszont a kisgyerek és a család mellett nem tudok magamnak kiszakítani. Marad hát az online óra. 

 

Okostévé bekapcsol, videómegosztó elindít és már egyből nyitva a virtuális jógaterem ajtaja. Ismerős javaslatára egy stresszoldó jógával kezdtem az itthoni gyakorlást. Ezt kiválóan be tudom építeni a reggeli rutinomba, még egy egyéves mellett is. Persze az itthoni jógázásom nem minden kihívástól mentes: a lányom ugyanis ilyenkor mindig körülöttem sündörög, bemászik alám, amikor négykézláb vagyok, bedugja valamelyik plüssállatkáját a hasam alá miközben a csaturanga kivitelezésén szorgoskodom, a hajamat huzigálja miközben babapózban pihennék. De legalább már idejekorán magába szívja a jóga életérzést.

Nekem az online jóga egy nagyszerű kiegészítés a stúdióbeli órák mellett: akármikor csinálhatom, nem tolonganak körülöttem, van időm tökéletesíteni az ászanákat is és a világ minden tájáról “érkezhet” hozzám oktató. Egyenesen a nappalimba.”

 

Dóri, a HáromPötty blog írója

 

Három kisgyerek anyukája. A HáromPötty számára a három gyermeke, s minden, ami a nevelésükkel jár: ennyi gyerekkel (de akár kevesebbel, vagy többel) végiglavírozni a mindennapi kihívásokon néha nem is olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Kinek könnyebben, kinek nehezebben megy. Próbál mindent az ő szemükön keresztül (is) vizsgálni, ez alapján választja ki az útirányt, amerre haladnak a mindennapokban, legyen szó játékról, evésről, nevelésről, utazásról, vásárlásról vagy kreatívkodásról. Vagy akár mindenezekről egyszerre.

“Sokszor nehezemre esik a gyerekek mellett bármilyen testmozgást is végezni, mert általában csak hajnalban, vagy este (miután már lefeküdtek) lenne időm rá. Ilyenkor pedig az éjszakai kelések miatt sokszor nincs se kedvem, se energiám hozzá. Persze tudom, hogy nem jó ez így, úgyhogy egy ideje már kerestem a lehetőséget, hogy mihez is kezdjek ezügyben. 

Az idei év novemberi hónapja a jógázásról szólt. Előzményként annyit, hogy régebben is jógáztam, főként stresszoldó jógát, amíg még nem voltak gyerekeim, de az utóbbi időben szinte minden mozgásforma kimaradt az életemből. Időnként le szoktam menni futni, és bár eleinte nem szerettem, idővel megkedveltem, mert elég jól átmozgat, úgyhogy ha nem is rendszeresen, és nem is hosszú távokat, de szoktam futni. Ez a rosszabb idő beköszöntével azonban sajnos egyre ritkábban történt meg, de éreztem, hogy minden szempontból sürgősen valami más után kell néznem.

Úgyhogy igazán megörültem, hogy rátaláltam a lehetőségre, hogy itthon is jógázhatok, hiszen az Online Jóga Akadémia pontosan ezért jött létre, hogy otthon is gyakorolhassunk. Régi vágyam, hogy rendszeresen jógázzak, ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálom, hátha lesz elég erőm, és főleg lehetőségem minden nap vagy legalább heti rendszerességgel csinálni. 

 

Legelőször is belevágtam egy 21 napos jóga kihívásba, ami mindösszesen napi 3 percet vett igénybe, de ennek ellenére kellőképpen megmozgatott. Két hét után már éreztem a hatását, hogy nem annyira merevek az izmaim, és a gyakorlatok is kezdtek könnyebben menni. Tényleg valódi kihívás volt minden egyes nap megcsinálni, de duplán örültem, amikor a végére értem, mert egyrészt sikerült végigcsinálni, másrészt annyira “behúzott”  a jógázás, hogy úgy éreztem, innentől kezdve muszáj lesz rendszeresen csinálnom.

Persze nem azt mondom, hogy nem volt nehéz néha ezt a pár percet is úgy összehozni, hogy mindig minden klappoljon (pl. ne lógjon 3 gyerek bele a képbe és rajtam), vagy hogy minden nap kitörő lelkesedéssel álltam neki a gyakorlásnak, mert ez nem igaz. Voltak mélypontok, de valahogy mindig sikerült felülkerekednem, és végül ezután a pár perces jógázás után is jobban éreztem magam. És ez így meg is adta az alapot a folytatásnak.

Időközben elkezdtem a Mini Jóga Akadémiát is, ahol az alapoktól kezdve tanulhatunk meg jógázni. Már eleve a jóga elmélet is érdekes volt, hiszen korábban nem tudtam erről semmit. Továbbá a gyakorlatokhoz fényképes gyakorlatsor is jár, ahonnan felidézhetjük a feladatokat. A videókon egyértelműen elmondja az oktató, hogy mit hogyan csináljunk, mire figyeljünk oda különösen, és természetesen be is mutat mindent. Nekem nagyon bejött ez a mozgásforma, mert mint említettem, nehéz elszakadnom itthonról, viszont ha este sikerül viszonylag korán letenni aludni a gyerekeket, vagy napközben is jól jön ki az alvás, akkor van lehetőségem jógázni. Én biztosan folytatom ezt a jövőben is.”

 

(a fotók a lányok sajátjai, kérlek ne használd engedély nélkül)

 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box