Erre készülj, ha az online jógázást választod!

Erre készülj, ha az online jógázást választod!

Erre készülj, ha az online jógázást választod!

A jóga az jóga, szerintem. Akár stúdióban, akár fitneszteremben, akár otthon a monitorod előtt. Számos előnye van annak, ha az internetet hívjuk segítségül a jógázáshoz, de persze megvannak az árnyoldalai is. Ennek ellenére azt gondolom,  ha nem megy máshogy, akkor inkább online, mint sehogy.

Összegyűjtöttem azért az ♥előnyöket és ⇓hátrányokat a bizonytalankodóknak, ha mérlegelnének, mielőtt belevágnak ilyesmibe. 

 

♥ Akkor és ott, ahol akarod, abban amiben akarod 

Gyakorolj bárhol, bármikor – egy esti stresszoldó, levezető jógagyakorlás a hálószobádban a pizsidben, vagy pár légzőgyakorlat ebédidőben a munkahelyeden, csak be kell lépned a megfelelő felületre és megnyitni a videót.

⇓ Elkötelezni magad a gyakorlás mellett

Sokaknak nehezebb elkötelezni magukat a gyakorlás mellett, pl. egy stúdió kötött órarendjéhez könnyebb alkalmazkodni, mint amikor ránk van bízva a gyakorlás időbeosztása, itt a nagy szabadság hátráltathat. Próbáld a heti menetrendbe a rendszeres jógázást beilleszteni, és ragaszkodni ehhez.  

 

♥ Nyugalomban gyakorolhatsz, nem zavar senki

Ha egyedül csinálod, nagyobb eséllyel tudsz teljesen befelé fordulni, jobban koncentrálni magadra. Ha nem szereted a csoportos órákat, zavarnak a többiek, akkor az online forma a te megoldásod. 

⇓A közösség ereje, a csoportenergia hiánya

Többször leírtam már, hogy számomra pl. mindig különleges ereje van a közösségben jógázásnak. Itt erre nem nagyon van esély (bár némely online szolgáltató kínál tagságot saját jógaklubjába, ahol meg lehet osztani tapasztalatokat, lehet kérdéseket feltenni, vagy olyan a stream, hogy mindenki lát mindenkit, és akkor mégiscsak közösség), de nem mindenki érzi ennek hiányát katasztrófának. 

 

kép: Parker Mauk – Unsplash

 

♥ Szabadabban, bátrabban próbálkozhatsz

Nem kell attól tartanod, hogy több szempár figyeli, amint kiborulsz pl. a fa-pózból. Sőt, pár párnát is be tudsz előre készíteni, ha úgy érzed, ennek most biztos hasalás lesz a vége.

⇓Kontroll, igazítás hiánya

Én ebben látom a legnagyobb kihívást, hogy nincs ott oktató, aki igazítson, vagy figyeljen rád, hogy nem jól csinálsz valamit. Ezért is javaslom, hogy időnként azért nézzünk el egy-egy órára, stúdióba is, ahol oktató segítségével korrigálhatjuk, ami nem teljesen tökéletes. 

 

♥ Megállítható, visszatekerhető, ismételhető

Többször is átveheted azokat a gyakorlatokat, sorozatokat, amik esetleg nehézséget okoztak, vagy szívesen gyakorolnád ugyanazt időről-időre. Ha elfelejtettél valamit, bármikor visszanyúlhatsz érte. 

⇓ A technika ördöge

Egy stúdióban garantáltan nem lesz probléma az órán, ha elmegy pl. a net, az oktató ugyanúgy tudja vezetni tovább az órát, még áramkimaradás esetén is 🙂

 

♥ Olcsó

Több havi jógabérlet, vagy akár egy teljes jógatanfolyam árához viszonyítva gazdaságosabb, és az egyes platformok kínálhatnak letölthető, írásos tananyagokat is. És még az odautazási költségeket is megspórolhatod!

⇓ A teát neked kell megfőznöd

Én imádom a jógastúdiókban az óra utáni teázás szertartását – a teremből kilépve a legtöbb helyen már gőzölög a finom, forró, különleges ízű tea. Otthon neked kell a vizet feltenned…

 

kép: Drew Taylor – Unsplash

 

Ha kedvet kaptál egy online jógatanfolyamhoz, próbáld ki az Online Jógaakadémia Mini Jóga Akadémiáját! 

8 részes tanfolyam kezdőknek, amiben lépésről lépésre tanulhatod meg a gyakorlatokat. Ha hallgatsz magadra, figyelsz a tested jelzéseire és követed az utasításokat, egyszerűen nem tudod rosszul csinálni, hanem magadhoz képest – a legjobban.

 

 

kiemelt kép: unsplash.com

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box