3 alternatív módszer álmatlanság ellen

3 alternatív módszer álmatlanság ellen

3 alternatív módszer álmatlanság ellen

Biztos nem fog senki meglepődni, ha azt mondom, a rendszeres jógagyakorlással valahogy az alvásproblémák is rendeződnek. Pesze adódhatnak az életben olyan helyzetek, amikor éjjel háromkor még mindig álmatlanul forgolódunk, és nem tudjuk leállítani a gondolatokat vagy egyszerűen csak nem jön álom a szemünkre, és nincs az a lefelé néző kutya mennyiség, amitől elszenderednénk… A jó hír az, hogy van néhány jóga-inspirálta trükk, ami segíthet az elalvásban, és még csak a partnered sem fog felébredni, ha kipróbálod.

Ezek a módszerek olyan mindfulness-technikákon alapszanak, amelyekkel elképzelhető, hogy már találkoztál ászanagyakorlás vagy meditáció közben, szóval egyszerű lesz a dolog. Próbáld ki mindhármat, és figyeld meg, melyik válik be a legjobban!

 

kép: Ben Blennerhassett / Unsplash

 

A légzéses trükk

A légzés tudatosítása a jógagyakorlás egyik alappillére. Ami itt nagyon fontos, hogy végig az orron lélegezz be és ki is. Kezdd azzal, hogy számolod, milyen hosszan lélegzel be, és ki, és próbáld kiegyenlíteni a be-és kilégzés hosszát! (például: ha 4 számolásra lélegzel be, akkor 4 számolásra lélegezz ki is.) Csinálj pár kört a kiegyenlített légzésből, majd ha már kényelmes és természetesnek érzed, adj hozzá plusz egy számolást a kilégzéshez (tehát ha négyet számoltál belégzésre, számolj 5-öt kilégzésre). Minden új körben adj hozzá plusz egyet, míg a kilégzés kétszer olyan hosszú nem lesz, mint a belégzés. Tartsd ezt az 1:2 arányt, miközben továbbra is számolsz és koncentrálj közben a légzésedre. 

Ez a fajta légzés jelzi a paraszimpatikus idegrendszernek, hogy biztonságos helyen vagy, az idegeid és a tested megpihenhet. Az ellenőrzött légzés lelassítja a pulzusszámot és a vérnyomást, a ritmikus számolás, a légzésre való koncentrálás teret enged nyugalomnak és a pihenésnek.

 

A gondolatszétválogatós trükk

A Jin Shin Jyutsu egy  ősi japán “gyógyművészet”, melyet gyógyító áramlásnak is neveznek, Jiro Murai japán mester fedezte fel újra és kezdte el mélyrehatóbban tanulmányozni több, mint 100 éve. Lényege, hogy a szervezetünk képes meggyógyítani magát, amennyiben megtaláljuk és feloldjuk az energiablokkokat. Magáról a gyógymódról ITT lehet bővebben olvasni. 
A technika szerint a kéz minden ujja egy-egy negatív érzelemhez köthető: 

a hüvelykujj az aggódás, a mutatóujj a félelem, a középső ujj a düh, a gyűrűs a harag, a kisujj a szenvedély, mánia “megtestesítője”.

És hogyan lehet a módszer segítségünkre az elalvásban?
Ez egy nagyon jó technika arra az esetre, ha nem tudjuk kikapcsolni a gondolatokat, túl sok minden cikázik át egyszerre a fejünkön, és valahogy szét kellene válogatni a dolgokat. Annyi a feladat, hogy egyik kezedbe veszed a másik kéz pl. hüvelykujját, és gondolatban számba veszed azokat a félelemérzeteket, amelyeket ez az ujj képvisel.
Ha már egy típusú érzelmeket gondolatban átvettél, térj rá a következőre, haladj a hüvelykujjtól a kisujjig. Ne engedd elkalandozni a fantáziád, vagy megoldásokat keresni ezekre az érzelmekre, egyszerűen csak tudatosítsd azokat, ezzel segítve a gondolatok lecsendesítését. 

 

A vizualizációs trükk

A vizualizáció is egy eszköz arra, hogy a test kövesse az elmét. Képzeld el a kedvenc helyedet a világon, vagy csak kreálj magadnak gondolatban egy kedves helyet. Fókuszálj a részletekre: milyen illat van ezen a helyen, milyen tárgyak vesznek körbe stb. 

Vegyünk például egy trópusi tengerpartot. Az ott egy fűszál a víz tetején? Van egy függőágy a két fa között? Koncentrálj arra, milyen érzeteket kelt benned a hely, hogyan érzed magad. Erre az általad kreált helyre aztán bármikor visszatérhetsz a nap folyamán, átalakítva bármely részletét olyanná, amilyen épp a hangulatod. 

Egy másik nagyszerű vizualizáció az, hogy megpróbálod megjeleníteni a gondolataid. Ez gyakran vezetett meditáció alatt történik, de csodákra lehet képes az elalvás előtt is. Először is, próbáld meg, hogy képes vagy a  gondolataid ítélkezés nélkül szemlélni.

Minden egyes alkalommal, amikor egy új gondolatod támad, képzeld el, hogy egy felhőn vagy egy lufival elszáll messze az égbolton. Figyeld, ahogyan egyre távolabb sodródik, amíg teljesen el nem tűnik. Tedd meg ezt minden új gondolattal. Előfordulhat, hogy a teljes égboltodat beborítják a gondolatok. Ez rendben van, csak ragaszkodj hozzá, fókuszáljon a figyelmed arra, hogy megjelenítsd őket, majd egyre kisebbekké válnak, és végül átadhatod magad a teljes nyugalomnak. 

kép: Mara Page / Unsplash

 

A rendszeres jógagyakorlás mellett ezek a technikák segíthetnek a könnyebb elalvásban, és nyugodt álmokat hoznak. De ha csak egy ászanát próbálnál ki mindezek előtt, akkor kattints IDE. 

Szép álmokat!
via
kiemelt kép: Megan Hodges / unsplash.com

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box