Nigella fogyása – műtét, diéta vagy jóga?

Nigella fogyása – műtét, diéta vagy jóga?

Nigella fogyása – műtét, diéta vagy jóga?

Kedvenc brit sztárséfnőnk, bár rajong a kelkáposztáért és az avokádóért, szakácskönyveiben rengeteg édesség-és desszert receptet oszt meg olvasóival. Súlyát sosem tekintette tabunak, mindig nyíltan beszélt róla: van olyan, hogy az ember felszed néhány kilót, ennyivel intézi el az alakjával kapcsolatos kérdéseket.

Nigella nem híve sem a divatdiétáknak, sem a tiszta étkezés trendjének: szerinte senkit nem szabadna fogyókúrára kötelezni, és a “tiszta táplálkozás” elnevezés pedig azt sugallja, hogy minden más típusú étkezés piszkos vagy szégyenletes. A táplálkozásban az egyensúlyt tartja fontosnak, nem csak egyfajta élelmiszercsoportra koncentrálva főzni és étkezni, hanem teret engedni többféle összetevőnek, beleértve a feldolgozott élelmiszereket is. Ahogyan ő fogalmaz: “nem akartam állandóan csak chia pudingon élni, ahogyan a csak steak-et, chips-et meg hasonlókat tartalmazó étrendet sem tartom feltétlenül jónak.”

Állítása szerint az egyensúlyra törekszik, és az utóbbi évben bekövetkezett két teljes ruhaméret csökkenést a a kiegyensúlyozott táplálkozással, a kisebb adagok fogyasztásával,  és a jógával magyarázza. (Korábban azt is nyilatkozta, hogy mindkét bütykét egyszerre műtette meg, és így elég nehéz volt eljutnia a hűtőszekrényig, és ez is korlátozta abban, hogy táplálékot vegyen magához 🙂 ). 

A jógáról, amit gyakorol, annyi azért kiderül a nyilatkozataiból, hogy “slow type of yoga”, vagyis egy lassabb típusú jógagyakorlás (bár szerintem a legtöbb típusú jóga lassú, még a dinamikus is, a jógától valahogy nem lehet elvenni a lassúságot). Mini oknyomozó kutatásommal aztán kiderítettem, hogy valójában Iyengar jógával tartja karban magát. De hogy a jóga és a kisebb adagok fogyasztása elég lenne? Hát nem tudom. Egyik kommentelője csak ennyit írt a az Express magazinban megjelent riport alá: “…and pigs fly” (ez kb. annyit tesz, hogy lehetetlen, amikor piros hó esik).

Amiben viszont mindenképp egyetértek Nigellával, az az, hogy az étkezésnek örömnek kell lenni, és nem büntetésnek, nem a kilók elleni harcnak. Mindenféle szélsőség és önsanyargatás nélkül. 

Egy magyar sztárséf nagy fogyásáról pedig ITT olvashatsz.

kiemelt kép: Nigella Lawson facebook

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box