Strandjóga: 5 jógapóz a homokos tengerpartra

Strandjóga: 5 jógapóz a homokos tengerpartra

Strandjóga: 5 jógapóz a homokos tengerpartra

Jógázni mindenhol jó, a szabadtéri jógázásra már többször nagy igent mondtam, sőt, egyszer a víz tetején is kipróbáltam, most pedig jöjjön a homokos part: nem is gondolnánk, hogy a homok milyen jól tudja helyettesíteni a jógamatracot, talán kicsit jobban meg is tud támasztani, és ha kiesünk valamelyik ászanából, akkor sincs para, garantáltan puhára esünk. 

Az a szép a homokban jógázásban, hogy tulajdonképpen itt a homok segédeszközként szolgál: be tudjuk fúrni a kéz- vagy lábujjainkat, és a térdeinket sem kell kipárnáznunk, hiszen nekik is puha felületet biztosít. Sőt, a jógatéglát is helyettesítheti, egy kis tengervíz segítségével építhetünk kis dombokat, amiket blokkokként használhatunk, amikre támaszkodhatunk. A gyakorlás végeztével pedig elég csak eldőlni a parton, lógatni a lábunkat a tengerbe-óceánba-tóba, és relaxálni egy jót!

És hogy mely pózokat érdemes kipróbálni ebben a speciális alátámasztást nyújtó közegben?

Mutatom:

 

Hanumanászana – majomkirálypóz

Ennél a nagyon erős csípőnyitó póznál a homok remek felület lehet – engedi előre és hátra is csúszni a lábakat egyszerre. Érdmes kis dombot építeni vizes homokból, az ülőcsontok alá, ha a teljes nyújtás még nem megy. Pontos útmutatót a kivitelezéshez ITT lehet olvasni. 

kép: pinterest

 

Vadzsrászana – sarokülés

Itt  a homok kipárnázásként szolgálhat a térdek alatt – ha egyébként is úgy gyakorlod, hogy takarót teszel a térdeid alá, akkor ez most sokkal egyszerűbb lesz így 🙂 garantáltan kellemesebb lesz ebben ülni és hallgatni a tenger zúgását. Ha nem tudod, hogyan végezd, kattints IDE. 

kép: stylecraze.com

 

Sírsászana – Fejenállás

A puha homokba simán beledughatjuk a fejünket, vagyis betámaszthatjuk a tetejét 🙂 Csak építsünk egy kis párnácskát neki, és lábakat fel! Azért győződjünk meg róla, hogy a talaj elég lapos és sima, és nem lejt pl. a víz felé a közvetlen tengerparton. Ászanaleírást ITT találsz. 

kép: fitbodyhq.com

 

Trikónászana – háromszögtartás

A lábat itt is remekül bele lehet fúrni a homokba, és mivel jól megtámaszt, lehet jobban fókuszálni a core izmokra és a helyes légzésre. Ha ebben az ászanában szoktál jógatéglát használni a kéz megtámasztásához, egyszerűen csak építs ismét egy blokkot vizes homokból, jól esik majd a tenyerednek a természetes anyag puhasága… Átismételnéd a helyes kivitelezést? Kattints IDE! 

kép: pinterest

 

Virabhadrászana 1 – harcos 1

Az is egy szempont, hogy szuper fotókat lehet csinálni vízparton ebben a számomra egyik kedvenc, gyönyörűszép ászanában, de más is szól a homokban való kipróbálása mellett: a homok ugyanis puhasága miatt csökkenti a térdre nehezedő nyomást, szinte “elvezeti”. Ha új színt vinnél a harcos pózok gyakorlásába, próbáld ki feltétlen! ITT leírtam, hogyan gyakoroljuk. 

kép: applevacationsblog.com

 

Ha nyaralni indultál, és otthonfelejtetted a jógamatracod, vagy egyszerűen csak nem fért be, próbáld ki a parton ezeket az ászanákat anélkül, és kísérletezz, fedezd fel, melyeket volt még könnyebb vagy kellemesebb így gyakorolni! És meg is írhatod lenn kommentben 😉 

 

inspiráció innen
kiemelt kép:  Aral Tasher – Unsplash

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

 

 

Facebook Comments Box