Jóga úszóknak

Jóga úszóknak

Jóga úszóknak

Ahogyan a futásnak, az úszásnak is remek kiegészítője lehet a jóga. Megnyújt, ahol kell, és erősít, ahol szükség van rá, plusz ugyanolyan fókusz van a légzésen nemcsak az úszásban, de a jógában is, a légzésritmusra történő mozgás itt is, ott is kulcsfontosságú (más sportot most hirtelen nem is tudnék mondani, amelyben ekkora szerepe van a légzés és a mozgás összehangolásának).

Nemcsak azoknak ajánlanám, hogy egészítsék ki az edzésüket jógával, akik csak kardiózás miatt úsznak, hanem a profiknak is. Miért?

Mert

  1. Erősíti a core izmokat, vállakat, karokat, mellkas izmait
  2. Hajlékonyabbá tesz
  3. Fejleszti az állóképességet
  4. Segít a koncentrációban
  5. Támogatja a szervezet energiaszintjének helyreállítását

 

És hogy mik lennének a top ászanák úszóknak? Mutatom:

 

Lefelé néző kutya

 

kép: gaia.com

Nemcsak azért szuper, mert segít lenyújtani a karokat, vállakat, combhajlítókat, vádlikat, hanem még energetizál, enyhíti a feszültséget, stresszt, és egyben fel is élénkít. Mindezek segíthetik az úszóteljesítményt is!
Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 

 

Kobra póz

 

kép: food.ndtv.com

Fekvő pozíció, ami nemcsak lenyugtat, de számos fizikai síkon is tapasztalható előnnyel bír. Erősíti a gerinc menti izmokat, az alsó háti szakaszt, nyújtja és erősíti a mellkast, vállakat, tartásjavító és még a tüdő-és légzéskapacitást is növeli. Ez is jól jöhet a víz alatt-felett, ugye?
Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 

 

Íjtartás

kép: stylepresso.com

Nyitja és nyújtja a mellkast, a törzs elülső részét, míg a hátizmokat erősíti. Ha túl sok így elsőre, lehet csinálni féloldalasan is kezdőknek, mellúszók biztos hamar rá fognak érezni 🙂
Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 

 

 Pillangótartás

 
kép: ladycarehealth.com

És ha már a mellúszásnál tartunk, ebben az úszásnemben a csípő izmai (és a térd is) kapnak még nagyobb szerepet, így fontos ennek a területnek a nyújtás is. Az egyik legjobb, legkíméletesebb ászana erre a pillangótartás.
Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 

 

Jógahíd

 

kép: yogajournal.com

Végül lazíts és töltődj fel ebben a hanyatt fekvésből indított pózban! Segít ellazítani a nyakat és megnyitni a mellkast, és stresszűzőnek is kiváló. Erősíti a hátat, a combokat, é szépen lenyújtja a has izmait – a gyorsúszásban a törzsnek egyenesnek kell lennie, ehhez pedig többek között a megfeszített has (és csípő, comb, hát) járul hozzá.
Kattints IDE a helyes kivitelezés leírásáért. 

Én egész pici koromban tanultam meg úszni, úgyhogy a víz nekem legalább annyira komfortos közeg, mint a jógamatrac 🙂 Bár mostanában több az életemben a jóga, mint az úszás, azért azt biztos állíthatom, hogy mikénta jógázás is oldja a stresszt, nyugtatja az elmét, úgy az úszás során boldogsághormon szabadul fel. Ne féljünk hát párosítani ezt a két nagyszerű dolgot, szerintem jóga+úszás= BOLDOGSÁG! 

kiemelt kép:  Joe Pizzio / Unsplash
a témához innen és innen merítettem

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon isahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

Facebook Comments Box