Mit válassz, ha jót akarsz – fitneszterem vagy jógastúdió?

Mit válassz, ha jót akarsz – fitneszterem vagy jógastúdió?

Mit válassz, ha jót akarsz – fitneszterem vagy jógastúdió?

Egyeseknél ez bizonyára már rég nem kérdés, én azonban elbizonytalanodtam, mikor erre a kérdésre akartam válaszolni: elsőre rögtön rávágtam volna: hát persze, hogy jógastúdió!

…de ha kicsit jobban belegondolok, eszembe jut, hogy életem egyik legjobb napüdvözlő jógaóráján egy fitneszteremben vettem részt (és sokáig jártam is, mert annyira megnyugtató volt, hogy minden szombat reggel ugyanazt az élményt kaptam, ugyanabban a minőségben, ugyanattól az oktatótól, aki minden egyes alkalommal ugyanolyan lelkes volt, mintha az első alkalommal oktatna). Meg az is, hogy néha hangulat, idő, megközelíthetőség kérdése is a választás, szóval nem is olyan egyértelmű ez… A yoganonymus összeszedte mindkettő előnyeit-hátrányait, a hazai viszonyokat alapul véve foglalom most össze az összehasonlítás tanulságait:

akár jógastúdióban, akár fitneszteremben jógázunk, mindkettőnek megvannak a szépségei, de alapvetően azért mégiscsak kétféle típusú élmény. Ahogy mi magunk is változunk, úgy fogjuk egyiket vagy másikat preferálni, de mindig azt válasszuk, ami nekünk épp a legjobb. Ez a kis áttekintés talán segít a döntésben.

A fitnesztermi jóga előnyei:

Amellett, hogy otthon is gyakorolunk, egy fitneszbérlet az egyik legjobb és leginkább költséghatékony módja annak, hogy egy nap se maradjon el a jógázás. Kiszámítható, tiszta és barátságos, és minden egyes alkalommal ugyanoda, ugyanakkor kell menni. Lehet, hogy egy jobb, felszereltebb terem esetében jobban a zsebünkbe kell nyúlni, de megéri: ha már ennyit költöttél a bérletedre, biztos, hogy nem a kanapén heverészel a szabadidődben.
A népszerűbb termek meg tudják tölteni az órákat vendéggel, nyilván nagyobb volumennel dolgoznak, mint egy kis jógastúdió, az ott oktató instruktoroknak ezért nem kell aggódniuk, hogy lesz-e elegendő vendégük. Így kellően lazák tudnák lenni és  jut energiájuk, idejük és nem utolsósorban motivációjuk arra, hogy élvezhető órát állítsanak össze, és akár minden héten újítsanak valamit.
Ezenfelül, a fitnesztermi audio rendszerek általában megbízhatóak, és az oktatók már megtanulták kezelni, így a zenei aláfestéssel sem szokott gond lenni. Bár a matracok tisztasága általában elfogadható és külön bérleti díjat sem kell értük fizetni, nem minden terem tart kifejezetten jógázásra alkalmas szőnyegeket. 
A hangsúly itt a fizikai síkon van, a fitnesztermi órákon általában a teljes test megmozgatása a cél – itt kevésbé találkozunk pl. kifejezetten csak csípőnyitó órával. 

kép: flickr.com / Army Medicine

A fitnesztermi jóga hátrányai:

Egy fitneszteremben a vendégek kicsit lazábban kezelik az óra időbeli kereteit: gyakrabban látni a vendégeket öt perccel később jönni – és 10 perccel korábban távozni. Úgy gondolkodnak, hogy ha már egyszer kifizették az órajegyet/bérletet, jogukban áll szabadabban közlekedni, még akkor is, ha a többieket, akik épp savászanában pihennének, megzavarják ezzel. 
Negatívum lehet még a mobiltelefonok használata. A legtöbb jógastúdió etikettje megkívánja, hogy a mobilod maradjon az öltözőben, ám a fitnesztermeket ez nem kifejezetten zavarja. 
Ezekben a termekben mindenféle ember megfordul, épp ezért az órákon inkább a testmozgás van a fókuszban, kevésbé helyeznek hangsúlyt spiritualitásra, szóval ha ezzel kapcsolatos elvárásaid is vannak, érdemesebb inkább jógastúdiót felkeresni. 

A jógastúdiók előnyei:

Például egy korlátlan heti vagy kétheti próbabérlet… sok stúdió él ezzel a marketingfogással, persze csak ha először jársz az adott helyen. 
A jógastúdiók saját személyiséggel rendelkeznek. Élő, szinte lélegző helyek, és ennek a személyiségnek a jegyei minden sarokban fellelhetőek. Otthon érezhetjük magunkat, és szinte harapni lehet a spiritualitást, így az oktatók is könnyebben találják meg a kapcsolatot a gyakorlókkal. Kezdődhet az óra egy verssel, spirituális szöveggel, mantraénekléssel is. 
A fizikai gyakorláson túl szerepet kapnak a légzőgyakorlatok, illetve szerveznek speciális workshopokat akár holisztikus életmód témában. Beeső vendégeknek is ideális lehet, nem kell feltétlenül bérlet vagy tagsági.  
Mindemellett, ha valaki szereti, hogy kiigazítják egy-egy ászanában, vagy csak egy érintéssel rávezetik egy-egy gyakorlat helyes kivitelezésére, akkor itt biztosan megkapja ezt is. 
Aki elkezd járni egy bizonyos, kisebb stúdióba, észrevétlenül egy kis közösség tagja is lesz, általában minden ilyen helynek megvan a törzsközönsége, és ez ad egy megnyugtató, otthonos egység-érzést is.

kép: flickr.com / adifansnet

A jógastúdiók hátrányai

Akik csak kis stúdiókban tartanak órákat, gyakran maguknak kell kiépíteniük a saját vendégkörüket, közel nem olyan biztos a bevételük, mint azoknak, akik fitneszteremben (is) oktatnak. Ez feszültséghez vezethet, ami tapasztalatom szerint is meggátolja az instruktorokat abban, hogy valódi oktatói képességeiket meg tudják villantani az órákon, ők gyakrabban/hamarabb ki is éghetnek.  A stúdiók általában kisvállalkozások, kisebb költségvetéssel, talán kevesebbet fordítanak olyan kényelmi dolgokra/szolgáltatásokra, mint a nagy fitnesztermek. 
Itt is megfordul mindenféle ember: van, aki azért jön, hogy cicanadrágos lányokat bámuljon, vagy épp póló nélküli srácokat… Soha ne hagyd, hogy bárki is átlépje a határaidat! Kikapcsolódni, lazítani mész, ne engedd, hogy megzavarjanak. 

Ti hol szerettek jógázni? Fitneszben vagy stúdióban? Kommentben ér elmondani! 

forrás: yoganonymus
kiemelt kép: flickr.com / Lower Columbia College

 

Olvasnál még? 
Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!
facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box