Élet a fegyencjógán túl – interjú Bakonyi Pannival

Élet a fegyencjógán túl – interjú Bakonyi Pannival

Élet a fegyencjógán túl – interjú Bakonyi Pannival

Panni nem úgy kemény csaj, hogy valami durva verekedős sportot űz vagy jól megmondja a magáét különböző közösségi médiafelületeken. Helyette sziklát mászik, lenyomta a Caminót, újraépítette magát egy komoly sérülésből, mostanában pedig másoknak segít életmódot váltani. Ja, és ő az, aki azzal robbantotta fel múlt évben az internetet, hogy büntetésüket töltő elítélteknek tartott jógaórákat. A börtönben. 

 

Erős nőnek tartod magad? 
Érdekes, erre nem tudok egy szóval válaszolni. Ahogy egyre lágyabb vagyok, befogadóbb, és merem megmutatni a gyengéd oldalamat, merek hibázni és gyenge is lenni. Úgy érzem, hogy igazából erősödöm. Szóval már nem a “kemény csaj” – majd én mindent jobban tudok/kicserélem a kereket/felviszem a 100 kilós fotelt a hatodikra – értelemben vagyok erős. Hanem inkább belül. Az által, hogy nem félek, és merek gyenge is lenni.
 
Tavaly ősszel futótűzként terjedt a neten az a blogbejegyezésed, amelyben a fegyencjóga-projektedről írsz.
Szép véletlen volt, csoda gondolta, hogy ennyire megfogja az embereket. Tényleg csak a barátaimnak írtam, hogy ne kelljen húsz alkalommal egymás után elmesélni a sztorit, hogy mi volt a börtönben.
 
Büntetés végrehajtási intézményben oktattál. A tanítás szerintem mindig kétirányú folyamat, te mit tanultál mindebből?
Tanításmódszertant, érzékenységet, kitartást mindenképp. De leginkább egy olyan belső erőforrást kaptam, amihez azóta is többször hozzá tudtam nyúlni nehéz helyzetekben. Ez elég nagy belső erőt ad.
 
Mi történt veled azóta? 
Végigvittem a projektet, majd kaptam új fogvatartottakat. Beszéltem a TED-en, ez egy bakancslistás élmény volt. Képzeld, ez az első dolog az életemben, amire valóban büszke vagyok. Elég hihetetlen 🙂 Nyári szünet után egyébként most tervezzük a folytatást a börtönben. A mindennapi életben pedig dolgozom, tanítok és aktívan szerelmes és boldog vagyok. 
 
Hosszú út vezetett idáig?
Nem tartom magamat “megérkezettnek” meg semmiféle gurunak, vagy mindenttudónak. Dolgozom, illetve örömmel mondhatom, hogy dolgozunk azon, hogy egyre többet tudjunk, és az örömteli, boldog élet lehetőségét minél több embernek átadjuk. Ezért hoztuk létre a www.njoylife.hu oldalt Marcival. Az a célunk, hogy segítsünk fizikailag meg lelkileg is helyrekerülni az embereknek. 
 
A jóga a “portfóliódnak” csak egy része, a sokoldalúságod lenyomata végül is az njoy. Elsősorban mi motivált a létrehozására?
Mindketten elég hosszú és kanyargós önismereti utat jártunk be, és ezt együtt is folytatjuk. Azt gondolom a boldogság és “az élet amire mindig is vágytam” nem valami elszállt, elérhetetlen, szerencsén múló dolgok. Önismeret, sok fájdalmas szembenézés és döntés kérdése, valamint az önismereten alapuló helyes célkitűzésé. Vagyis ismerd meg magadat, azt, hogy valóban mire van szükséged, és akkor jó célokat tudsz kitűzni magad elé, és el is éred őket. Olyasmi a misszióm, azt szeretném, ha az emberek – és első sorban a nők – a helyükön lennének. Elégedettek, boldogok, termékenyek és tevékenyek. Mert szerintem ez, vagyis mi vagyunk a szép élet záloga. Mi tudjuk megteremteni azt a biztonságos és szeretetteli környezetet amiben mosollyal ébrednek a többiek. Persze ez nagyon elvont, meg “álmodozzál kislányom” – szerű. Viszont azt látom, hogy a helyes étkezéssel, okos mozgással szépen lassan fel lehet ébreszteni az emberek belső igényét a változásra, önmegismerésre.
Az njoy külső és belső változást kínál. Test és lélek együtt, egyik lenyomata a másiknak.
A kisgyermekes anyukáktól kezdve az erőemelőkön át egészen a nagymamákig, sokféle njoyos van. Mindegyiknek más testi és lelki problémája, helyzete. Ezekre keresünk közösen egyedi megoldásokat. 
 
kép: njoylife.hu
kép: njoylife.hu
 
Az njoy-t a társaddal, Marcival együtt jegyzitek, a közös munka erősíti a kapcsolatotokat?
Az njoy szerelem-gyermek, így mint a hús-vér gyerekek egyrészt erősít, összeköt, másrészt nyilván nehézséget is okoz. Marcival más habitusúak, munkatempójúak vagyunk, az njoy mégis közös, és ezt a két oldalt harmonizálni kell. Ami remek és inspiráló kihívás. Szóval röviden igen, erősíti és édesíti a kapcsolatot, de nem a rózsaszín felhős szinten. 🙂 Talán pont ezért működik egyébként az njoy, mert ketten nagyon kiegészítjük egymást benne.
 
Manapság divat lett az életmódváltás. Ti ehhez elég komplex anyagot kínáltok a weboldalatokon, ráadásul  egy részét ingyen. Miért jó ez nektek?
Azért kezdtük el, mert annyira áldottnak érezzük magunkat, hogy van egy jó nagy adag tudás a kezünkben, amivel TÉNYLEG tudunk segíteni. Szóval majd’ egy év alatt ezt felpakoltuk a netre, blogposztok és programok formájában, levezettünk egy 100+ fős sikeres életmódváltó programot és még számos egyebet is – mert nem szeretnénk, ha a pénz lenne akadálya bárkinek is a minőségi élethez szükéges információkhoz való hozzájutásban. Az njoy hobbi és szerelem volt. Most úgy tűnik kinövi magát. Az alapját továbbra is az ingyenes tartalmak és a segítségnyújtás fogja képezni, de igény van ennél többre is. Örülünk neki, és próbálunk felnőni a feladathoz.
 
Januártól indítjátok a “Tökéletes test” programot is. Ha egy mondatban kellene megfogalmaznod, hogyan definiálnád a tökéletes testet?
Mindenkinek a saját teste, a legegészségesebb és legfittebb verzióban.
 
Ha jól értem, van egy “sima” polgári foglalkozásod, mellette az njoy, és januártól pedig folytatod a fegyencjógás projektet is. A te napod 36 órából áll? 🙂 Hogy osztod be az idődet?
Az tény, hogy valószínűleg egy kicsivel több energiám van, mint az normális 🙂 Kávé… 
Viccen kívül: a munkáim töltenek. Mindig olyan érdekes érzés amikor erről van szó, hogy na, ma is dolgoztál, ó te szegény… Hát, ja, dolgoztam, tanítottam, vagy írtam – de mindez nem tragédia, nem “véres verejték” – mármint de, mert persze beleteszek mindent, és el is fáradok rendesen, de lelkileg nem zsigerel ki, hanem tölt. Talán ezért bírom. De a szokásos ritmus az, hogy 1-2 hónapig két végén égetem a gyertyát, utána elvonulok egy kicsit töltődni. 
Most jelenleg foglalkozom egy online-marketing kliensemmel, mozogni tanítok, írom a könyvemet, és dolgozunk az njoyon. A fegyenc jóga második része egyeztetés alatt van, januárban startol 🙂 Emellett meg Marci és barátok. Meg persze me-time. Sétálok, ha tudok – az az egyik legjobb dolog a világon!
 
Hogyan töltődsz fel, mi kapcsol ki? 
Marci sokat lágyított rajtam, és most már tudok semmit tenni is. Mármint pihenni. Ez új érzés nekem. Egyébként engem a beszélgetés az, ami a leginkább feltölt. Mert szeretek alkotni, és egy-egy jó beszélgetéssel újra/megalkotjuk a saját közös valóságunkat. Ez hihetetlenül izgalmas. Egyébként meg a szokásos dolgok: olvasás, természet, mozgás… Semmi különös.
 
njoy_1
kép: njoylife.hu

 

Ha szeretnél többit tudni Panniról, az életmódváltó programjukról, vagy csak pár használható jógavideót keresel, látogass el a weboldalukra:

http://www.njoylife.hu/

 

Olvasnál még?  Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

Facebook Comments Box