Jóga a 21. században: új stílusok, amiket ki kell próbálni

Jóga a 21. században: új stílusok, amiket ki kell próbálni

Jóga a 21. században: új stílusok, amiket ki kell próbálni

Vinyasa flow, yin, bikram, hatha, stresszoldó, női – annyiféle jógastílus van, amiből választhatunk! A klasszikuson kívül azonban léteznek már olyan, sokszor inkább stúdión kívül művelhető irányzatok, amik ugyan mai “találmánynak” számítanak, de mindenképpen egy kis felfrissülést hozhatnak az ősi tradícióba. 
 

1. Lovas jóga

A lovas jóga, vagy levédett “márkanevén” a Horseback Yoga™ pontosan az, aminek gondolnánk 🙂 “Megtanítja a lovast tudatosan összhangba kerülni a lovával az elme lecsendesítése, a tudatos légzés, a tudatosság szintjének fokozása által,  miközben a testben levő feszültségeket is oldja.” Erről a szabadban, négylábú partnerrel végezhető, különleges jógagyakorlásra itthon még nem láttam példát, de az USA-ban elég népszerű.

Kép: athleta.net
Kép: athleta.net

 

2. Aerial jóga

Az utóbbi néhány évben kezdett elterjedni, nemcsak külföldön, de Budapesten is létezik több stúdió, ahol ilyen típusú órákat tartanak; hiszen sokan szeretünk fordított testhelyzeteket gyakorolni, úgy, hogy közben súlytalannak is érezhetjük magunkat. Az aerial jóga is klasszikus ászanákat használ, egy selyemhinta (hammock) segítségével lehet kivitelezni ezeket a gyakorlatokat, néha a testsúly egészét, néha csak egy részét tartva. Én párszor már próbáltam, különleges élmény, az biztos!

kép: hubpages.com
kép: hubpages.com

 

3. Hahota jóga

A hahota jóga módszerét Dr. Madan Kataria indiai orvos fejlesztette ki  a kilencvenes években, és igen gyorsan elterjedt: mára már a hahota jógát már több országban is művelik, elsődlegesen egészség megőrzési céllal. Annak ellenére, hogy nem az ászanákkal, hanem inkább a légzéssel (pránájáma) dolgozik, képes csökkenteni a stresszt, az agyat friss oxigénnel ellátni, és természetesen mosolyt csalni az arcokra. Bővebben ITT olvashatsz róla. 

kép: WordPress.com
kép: WordPress.com

 

4. Hoop Yogini

Annyira örülnék, ha valaki nálunk is meghonosítaná ezt az irányzatot! Kutakodtam egy kicsit az interneten, de “karikás” jógát csak akróval kombinálva találtam. Az egyszerűbb verziójában, a “sima” hullahopp karikás jóga a gyerekkorunkba repít vissza, “a karika folyamatos körzése mozgásra ösztönöz, elősegíti a kifejezés szabadságát, a tudatos álmodozást (amire már kevés felnőtt képes), és a mozgástartomány növelését.” Ezen az oldalon mindent megtalálsz erről a könnyed, játékos stílusról. 

kép: doyouyoga.com
kép: doyouyoga.com

 

5. SUP jóga

Már ezt is sikerült kipróbálnom, szerintem túl sokat is írtam már róla, a lényege, hogy egy szörfdeszkán, vízen egyensúlyozva jógázunk, és hurrá-hurrá, sok helyen ki lehet próbálni, Budapesten uszodai környezetben, nyáron pedig a Balatonnál. Én imádom, ITT írtam korábban az élményeimről.

kép: boston.com
kép: boston.com

 

6. Slackline jóga

A slackline jógát egy 2,5 cm átmérőjű hevederen gyakorolják, amit általában 2 fa közé húznak ki, de vannak extrémebb helyszínek is persze, amellett, hogy ez a típusú gyakorlás minden, csak nem könnyű. Az egyensúlyozáshoz extra adag koncentráció szükséges, de bármennyire is kemény, a kitartó gyakorlás meghozza az eredményét. Aki hallott ilyen típusú óráról kis hazánkban, kommentelje be a helyszínt, legyen szíves! Addig is, inspirációért érdemes ellátogatni erre a weboldalra. 

 

kép: yogaslackers.blogspot.com
kép: yogaslackers.blogspot.com

 

7. Akrojóga

Az akrojóga partneres, csoportos műfaj, ahol a levegőben levő gyakorlónak (flyer) biztos bázist biztosít a másik gyakorló (base), és kezdőknél még egy harmadik segítő, támogató (spotter) is részt vesz a gyakorlásban. Ennek a műfajnak szerintem az igazi ereje a közösségben van, hiszen leggyakrabban magunkban, befelé figyelve jógázunk, itt inkább az egymásra figyelésen, egymás támogatásán van a hangsúly, miközben folyamatos a mozgás, az áramlás, és ettől olyan szép. Szeretnél többet tudni róla? Kattints IDE! 

Persze lehet mondani, hogy mindez nem jóga; meg a jóga célja nem ez vagy az, és ezzel a poszttal nem is a nagy igazságot szeretném megvilágítani, inkább csak egy nemzetközi kitekintést nyújtani a legújabb irányzatokról, amik még lehet, hogy nálunk is nagy karriert futnak majd be. 

kép: aloyoga.com
kép: aloyoga.com

 

Az összeállítást a doyou cikke alapján készítettem. 
kiemelt kép: doyou.com

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

 

Facebook Comments Box