Jóga a harmadik trimeszterben – ezekre figyelj!

Jóga a harmadik trimeszterben – ezekre figyelj!

Jóga a harmadik trimeszterben – ezekre figyelj!

A harmadik trimeszter előrehaladtával a kismama jógát is megterhelőbbnek érezhetik a várandósok: csakúgy, mint a lépcsőmászást, a cipő bekötését, vagy csak az elalvás előtti oldalra fordulást… A has mérete már olyan tényező, amivel számolni kell, a fáradékonyság és a nehézkesség érzése mellett.

Ha a második trimeszterben könnyedén, tele energiával folytattad a jógagyakorlást, engedj meg magadnak egy kis lassítást most. Kerülj minden olyan pózt, ami felesleges nyomást gyakorol a hasra.

Ahogyan közeledik a szülés időpontja, legyél egyre óvatosabb a jógázással is, de nem feltétlenül kell abbahagyni a gyakorlást, ha a terhesség vége is problémamentes. Az orvosod utasításait azonban mindig szigorúan tartsd be, és van néhány apróság, amire ha odafigyelsz, akkor a jóga a várandósságod végéig elkísérhet:

kép: MOMRISE kismama sportruházat

Kezdő jógázók

Sokan csak akkor kezdenek el (kismama) jógára járni, amikor már a szülési szabadságukat töltik (itt jegyzem meg, hogy sajnos a legtöbb stúdió órarendjében a kismama órák délelőtt vannak, amikor egy normál munkarendben  dolgozó nőnek esélye sincs eljutni). Ha ez a helyzet, és előtte nem nagyon jógáztál,  még mindig profitálhatsz a kismama órákból, de feltétlenül jelezd az oktatónak, hogy most kezded a gyakorlást, így ajánlhat neked könnyítéseket – ez nem az az időszak, amikor a versenyszellemet erőltetni kellene.

Haladók és otthon gyakorlók

Mostanra már biztosan megtanultad olvasni és értelmezni a tested jelzéseit, üzeneteit, továbbra is figyeld ezeket a jeleket, és még fokozottabban ügyelj a határokra! Így egészen a várandósság végéig élvezheted a jóga pozitív hatásait, főleg, ha eddig is azt tapasztaltad, hogy még a tipikus kismamás mozgásszervi panaszokban is segítségedre volt. 

Felkészülés a szülésre

A jóga nemcsak fizikai síkon, de mentálisan is segít felkészülni a babád megszületésére: megtanít arra, hogy hallgass a testedre, és hogyan legyél jelen az adott pillanatban. Ennek hatékony eszközei lehetnek a légzőgyakorlatok.

Módosítások a 3. trimeszterben

A 36. héttől már tanácsos a (fél)fordított testhelyzetek gyakorlását csökkenteni. A baba ilyenkorra általában ugyanis már befordult a helyes születési pozícióban, és nem feltétlenül szeretnénk, hogy visszaforduljon ebből. A falnak támasztott lábakat, és a jógahidat is felejtsd el most egy kicsit, hacsak nem farfekvéses a baba, ebben az esetben ezekkel a pózokkal segíthetsz neki befordulni. A térdelőtámaszos helyzetek, pl. a macskapóz is hatékony lehet ebben. A lefelé néző kutyák számát azonban  csökkentsd a az utolsó hetekben, hiszen ez is egy gyengébb, de mégiscsak (fél)fordított testhelyzet. A guggolásos ászanákat pedig a terhesség végiéig végezheted, ha nem áll fenn a koraszülés veszélye.
Emellett bármi, amit ugyan eddig rendszeresen végeztél, de már kényelmetlennek érzel, maradjon inkább ki a sorozatodból. Fogadd el, hogy nem mindent tudsz úgy kivitelezni, ahogyan a babavárás előtt. A várandósság valószínűleg nagymértékben beleszólt az életedbe, de azért tudtál alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, igaz? A rugalmasság (nemcsak a fizikai hajlékonyság, hanem a mentális flexibilitás is), amit most elsajátítasz, csakis hasznodra fog válni, ha megérkezik a baba.

MOMRISE kismama sportruházat
Forrás: verywell.com
Kiemelt kép: unsplash

Olvasnál még?  Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!https://www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box