Heti ászana: harcos 2.

Heti ászana: harcos 2.

Heti ászana: harcos 2.

Ígértem, folytatjuk, megyünk tovább a harcosokkal, a héten a kettes van terítéken, hogy az önbizalmunk, amit az egyessel felépítettünk, szuper állóképességgel párosuljon.

Nemcsak fizikai síkon erősít, hanem a koncentrálóképességet is fejleszti. Ahogyan a tekintettel is egy pontra fókuszálunk ebben a pózban, úgy összpontosítjuk az energiákat is a tartás stabilizálására.

kép: Well+Good
kép: Well+Good

Nézzük sorban, részletezve, hogy a gyakorlatban mik az

 

Előnyei

  • nyújtja, erősíti a lábakat, bokákat
  • nyitja a mellkast, vállakat
  • remek csípőnyitó
  • stimulálja a hasi szerveket, ezáltal segíti az emésztést
  • csípőtájékon formál is
  • enyhíti a hátfájást (várandósok számára a 2. trimeszterben különösöen hasznos)
  • terápiás jelleggel alkalmazzák lúdtalp, csontritkulás, és isiász esetében is
kép: livestrong.com
kép: livestrong.com

 

Kivitelezés

Tadászanából indítsd. Kilégzésre lépj ki egy jó széles terpeszbe, kb. 120 cm legyen a két talpél között. Emeld a karokat vízszintesen, hogy párhuzamosak legyenek a talajjal. Nyújtózz két irányba aktívan, a lapockákat távolítsd egymástól, tenyerek lefelé nézzenek.
Fordítsd ki a jobb lábfejed 90 fokkal, majd a bal lábfejedet kb. 45 fokkal jobbra  (a sarok hátrébb legyen, mint a kislábujjad). Hajlítsd be a jobb térdet annyira, hogy a jobb combod párhuzamosba kerüljön a talajjal, a jobb lábszárad pedig merőleges legyen rá. 
A törzseddel ne hajolj rá a combodra, tartsd mindkét oldalad szép hosszan, a vállakat pedig a medence vonalában. Farokcsonttal lefelé nyújtózz. Fordítsd a fejed jobbra, és nézz a jobb kéz ujjain túl!
Figyelj rá, hogy a hajlított térded ne essen be, képzeld el, hogy két üveglap között dolgozol.
Tartsd ki legalább 30 mp-ig, ha megy, akkor 1 percig. Belégzésre nyújtsd a térded, majd forgasd át a lábfejeket a bal oldalra, és ismételd meg arra az oldalra is! 

Végül a kiinduló helyzetben, tadászanában pihenj meg. 

Vizuális típus vagy? Itt egy rávezető videó angolul. 

 

Variációk

Ha a karokat nehéz tartani, vagy vállsérülésből épülsz fel éppen, helyezd a tenyereket a csípőre. A térd megtartásához pedig végezheted a falnál is, így látni fogod, ha befelé dőlne, és vissza tudod húzni a fal irányába. 

 

Ellenjavallatok 

Ne gyakorold, ha éppen csípő-térd- vagy vállsérülésed van, illetve magas vérnyomás esetén sem ajánlott. Nyaksérülés esetén pedig ne fordítsd el a fejed a hajlított térd irányába! 

Még mindig nem fogytam ki a harcosokból, hamarosan folytatom!

 

Addig is további ászanák hasonlóképpen lebontva az ászana-sorozatomban, ha szétnéznél köztük, kattints ide. 

Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

IrodalOM: 
yogaoutlet
jogapont
kiemelt kép: www.yoga213.com.au

 

om-symbolOlvasnál még? om-symbol

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box