Heti ászana: harcos 1.

Heti ászana: harcos 1.

Heti ászana: harcos 1.

Hiszem, hogy a jóga gyakorlásával nemcsak a fizikai testünk épül, hanem mentálisan is pozitív folyamatok indulnak el bennünk.

Egyes ászanák gyakorlásával akár még az önbizalmunkat is építhetjük, ezek közül az egyik kedvencem a harcos 1-es póz (szankszrit nevén virabhadrászana 1). És hogy miért számozzuk? Mert lesz ám több is, és nagyon vártam már, hogy ezekről írhassak, nem is tudom, miért halogattam eddig… Talán mert annyi mindent szeretnék róluk írni, most ugyan a szokásos módon bontom le, de ha érdekel mélyebben a harcos pózok filozófiája, erről bővebben egy nagyon alapos cikket itt olvashatsz. Egyébként érintettük már a koriszezonra felkészítő gyakorláskor, valamint a térdkímélő jógánál is, és most itt a helye az ászana sorozatban. Csapjunk bele!

 

Előnyei

  • nagyon jó tartásjavító gyakorlat
  • erősíti a bokát, a térdet, a négyfejű combizmot (ha eddig nem tudtad belőni, melyik az, most garantáltan megérzed)
  • nyitja a csípőt, erősíti a törzs izmait
  • fokozza a test állóképességét, más, haladóbb álló ászanák előkészítője
  • csípőtájékon formál is 🙂
  • erősíti a szívet, élénkíti a légzést
  • erősíti az önbizalmat (a felemelt karok azt szimbozilják, hogy jöhet a harc, készen állok rá. A lábak helyzete stabilitást sugároz, az egész póz erőt, elszántságot sugall)

 

kép: theberry.com
kép: theberry.com

 

 

Kivitelezés

Lépj ki jó széles terpeszbe, a jobb lábfejet forgasd el 90 fokban, a bal lábfejet pedig 45-60 fokban (vagy támaszkodj a lábujjakon sarkat felemelve, mi a dinamikus jógában utóbbi módon végezzük). Ne legyen a két talp egy síkban, mert így nehéz lesz megtartani az egyensúlyod, csípőszélességben legyenek inkább a lábak. 
Fordulj el jobbra a (medencét is fordítsd), majd hajlítsd be a jobb lábad annyira, hogy a jobb combod párhuzamos legyen a talajjal, a jobb lábszár a talajra merőlegesen álljon, a térded pedig tartsd a boka fölött van, a bal lábad pedig tartsd nyújtva. Emeld mindkét kart a fej fölé, simítsd a tenyereket össze. Vállakat tartsd távol a fülektől. Figyelj, hogy ne told túlságosan előre a medencéd, tartsd a hasat tónusban, ne homoríts túl! Maradj benne legalább 1 percig, figyelj a folyamatos, ritmusos légzésre, próbáld ki, hogy tudod-e egyszerre több testrészedre is fókuszálni a figyelmed.
Kijövetelhez engedd le a karokat, nyújtsd ki a jobb lábad, a törzset és a lábfejeket forgasd vissza középre. Ismételd meg a bal oldalra is ebből a kiinduló helyzetből indítva, majd tadászanában pihenj meg (ami szintén az önbizalomépítés egyik ászanája lehet).

 

Variációk

Kezdők a felemelt sarkas verziót nehéznek találhatják, és ahogy írtam, tarthatják a sarkat a talajon, vagy tehetnek alá összecsavart takarót/jógatéglát.   Várandósok csípőre tett kézzel, az egyensúlyra ügyelve végezhetik. 

kép: allyou.com
kép: allyou.com

 

Ellenjavallatok 

Magas vérnyomás, szívproblémák esetén nem ajánlott, vállproblémák esetén ne simítsuk a nyújtott karok tenyereit, hanem tartsuk párhuzamosan őket úgy, hogy a tenyerek egymás felé nézzenek. 

Jövök hamarosan a harcos 2-vel!

 

További ászanák hasonlóképpen lebontva az ászana-sorozatomban, ha szétnéznél köztük, kattints ide. 

Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

IrodalOM: 
yogajournal
jogapont
wanderlust
kiemelt kép: verywell

 

om-symbolOlvasnál még? om-symbol

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box