8+1 őrült jógapóz

8+1 őrült jógapóz

8+1 őrült jógapóz

A jóga elsősorban nem arról szól, hogy feltétlenül nyolcrét hajtogassuk magunkat, de azért legyünk őszinték: sokszor tátott szájjal, megilletődötten nézegetjük a haladó gyakorlók és oktatók lélegzetelállító, akrobatikus ászanáit.

Vigyázat, az alábbi válogatásban szereplők tartások gyakorlását semmiképp nem ajánlom kezdőknek, főleg nem otthoni gyakorlásra, ezeket a haladó ászanákat inkább képzett oktató irányításával és felügyelete alatt sajátítsuk el.
Kivéve a savászanát, abban bátran őrüljetek meg 🙂

 

Éka haszta vriksászana – egykezes kézenállás

orult_pozok1

Ha a két kézen állás már nem jelent kihívást – akkor lehet egyen is… Ez a póz az ashtanga jógában az 5-ös és 6-os sorozat része, és akiknek a normál verzió már teljesen komfortos, nos, ők kezdhetik gyakorolni ezt a változatot. Szupererős has-és törzsizmok, koncentrálóképesség és nagyon stabil csukló szükségeltetik hozzá.
(a képen Dylan Werner mutatja be)

 

Sírsa pádászana – fej a lábhoz 

orult_pozok2

Valószínűleg a legintenzívebb hátrahajlító pózok egyike. Annyi mindennek kell együttállnia a szép kivitelezéshez: egyensúlyérzék, intenzív összpontosítás mentálisan is, és természetesen izomerő és hajlékonyság kombinációja egyaránt.  

 

Pungu majúrászána – egykezes pávapóz

orult_pozok3

Páva póz – egy kézen. Hagyományos, kétkezes verziója erősíti a csuklókat, vállakat és a karokat, valamint serkenti az emésztést – a karok nyomásának segítségével. Az egykaros változat próbára teszi a koncentrálóképességet, és hogy ne legyünk féloldalasak, ajánlott mindkét karral elvégezni! 
(a képen Hannah Franco bal kézzel)

 

Gandha bherundászana

orult_pozok4

Inkább tűnik artista mutatványnak, mint jógagyakorlásnak… Iszonyú erőteljes nyújtást jelent a törzs elülső részének, és így egyben intenzív hátrahajlítás is. Eredményeképpen meg tudod vakarni az orrod a lábujjaddal 🙂
(a képen Kino MacGregor ezt is mosolyogva szemlélteti)

 

Sajanászana – skorpió póz variáció

orult_pozok5

Úgy látszik, itt nem érvényes a nem-helyezünk-testsúlyt-ingatag testrészre”… Igazi gondolkodó póz!
(Itt épp Dylan Werner mereng, talán az élet nagy dolgain)

 

Kálabhairavászana 

orult_pozok6

Nagyon látványos ászana, de nem annyira nehéz, mint ennek az össszeállításnak a többsége, bár tény, hogy a láb váll mögé helyezése kíván némi hajlékonyságot a csípő körül. Az egy kézen egyensúlyozáshoz pedig szükség van az erő-állóképességünkre is.
(a képen Kino MacGregor)

 

Taraksvászana – skorpió kézenállásból

orult_pozok7

A kézenálló skorpiónak két változata van, egyiknél a talpak a fejtetőn pihennek, a másiknál egyik láb nyújtózik az ég felé. A hagyományos skorpióban alkarra támaszkodunk, ez viszont jóval nagyobb kihívást jelent. Erősíti a hasizmokat, vállakat, a hát izmait, javítja a koncentrációt.
(a képen Kino MacGregor nem támasztja meg a talpakat a fejen, ennél is tovább ment…)

 

Jóganidrászana – jógikus alvó póz

orult_pozok8

Ebben a rendkívül mély előrehajlásban az ember szinte masnira köti magát. Gyakorlói szerint rendkívüli a nyugtató hatása, és az ősi jógik valóban aludtak is benne. Nekem a savászana kicsit barátibbnak tűnik azért…
(A képen Kino MacGregor pihen)

 

Savászana – hullapóz

orult_pozok9

Számos tradíció szerint ez a legfontosabb póz a jógában – de valóban jól csináljuk-e? Ebben az ászanában a test teljesen mozdulatlan, az elme pedig végtelenül nyugodt és csendes. Sokunknak ez bizony kihívást jelent, főleg az izgő-mozgó típusoknak. Gyakorold sokat, igyekezz lazítani nemcsak fizikai, hanem mentális síkon is, és érezni fogod frissítő hatását. Az ászana-sorozatomban már lebontottam a kivitelezés lépéseit, ha újraolvasnád, kattints ide. 
(a képen Carol F. – YogaTrail)

 

forrás: doyou.com
kiemelt kép: camillialee.com

 

om-symbolOlvasnál még? om-symbol

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box