Heti ászana: félhold póz

Heti ászana: félhold póz

Heti ászana: félhold póz

Egy gyönyörű ászanával megyünk tovább a sorozatban, a félhold pózzal, szanszkrit nevén az ardha csandrászanával. Azért is szeretem annyira, mert gyakorlásával olyan szépen nyomon lehet követni a saját fejlődésünket, mind az egyensúly, mind az erő fejlesztésének tekintetében.

Sokan bírálják az állandó “jógaszelfizést”, én azonban azt mondom, érdemes időnként egy-egy képet csinálni magunkról, amint épp benne vagyunk az adott ászanában, amolyan előtte-utána jellegűt, és pár hónap rendszeres gyakorlás után magunk is meg fogunk lepődni, mennyit lehet haladni egy-egy ászanával, és hogyan lesz egyre szebb a tartás, egyre biztosabb az egyensúly. 

Amellett, hogy jó ürügy egy kis önfotózásra, nézzük az

Előnyeit:

  • az egész testet megdolgoztatja,
  • az egyensúlyérzéket fejleszti,
  • a koncentráló képességet is edzi,
  • a gerincet, a nyakat, a törzset, a lábakat is erősíti, 
  • nyitja a mellkast. 
kép: Well+Good
kép: Well+Good

 

Kivitelezés

Lépj előre a jobb lábaddal, és engedd rá a testsúlyodat. Hajlítsd a térdedet, és a jobb kezeddel támaszkodj meg a talajon,  kb. másfél talpnyi távolságra a lábadtól! A bal kéz ujjait tartsd a csípődön. Kilégzésre nyomd le erősen a tenyered és a jobb talpad a talajra, nyújtsd a jobb lábad, ezzel egyidőben pedig emeld el a balt talajról, ha megy, egészen addig, amíg párhuzamos nem lesz a talajjal. Aktívan nyújtózz a bal sarokkal, így tudod stabilan. Ne feszítsd túl a tartó (jobb) lábat, ha nyújtva tartva feszül, pici mikrohajlítás lehet benne. Nyújtózz a fejtetővel, így a gerincet is szép hosszan tudd tartani. A bal válladat és könyöködet finoman húzd hátra, a mellkasodat is próbáld kifelé fordítani, ne a talaj felé nézzen. Próbálj meg bal karral megnyújtózni a plafon felé, ha nem sok, nézz bele a tenyered tövébe! Ha sikerül, akko a bal karodat emeld fel függőlegesen. Ha az egyensúlyod engedi, fordítsd az arcod a plafon felé. Tartsd ki fél-egy percig, kilégzésre engedd vissza a bal lábat talajra, majd lépj vissza zártállásba. Ismételd meg a másik oldalra is!

Variációk

Kezdők végezhetik falnál, úgy helyezkedj, hogy legalább egy talpnyi távolságra állj a faltól! Segít majd megtartani, ha dőlnél hátra a pózban. A karod “meghosszabbítására” pedig használhatsz jógatéglát, erről és más segédeszközökről itt írtam korábban. Várandósok pedig fal mellett, tenyérrel egy szék ülőkéjére támaszkodva végezhetik biztonsággal. 

Ellenjavallatok 

Fejfájás, migrén, alacsony vérnyomás, álmatlanság esetén inkább hagyjuk ki a gyakorlatot!

 

További ászanák hasonlóképpen lebontva az ászana-sorozatomban, ha szétnéznél köztük, kattints ide. 

Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

om-symbolOlvasnál még? om-symbol

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

 

kiemelt kép: curejoy
Facebook Comments Box