Heti ászana: delfin póz

Heti ászana: delfin póz

Heti ászana: delfin póz

A hőség beköszöntével egyre többet gondolok a tengerpartra, ennek eredménye a heti ászana, a delfin póz 🙂 Kezdők is bátran kipróbálhatják!

Egyszerűnek tűnik ugyan, de számos érv szól amellett, hogy beépítsük akár a napi gyakorlásba. Amellett, hogy felkészít a nehezebb fordított testhelyzetekre (megszokjuk, hogy súlyt tartunk az alkaron, vállakon), számos egyéb jótékony hatása is van. Nézzük is az 

Előnyöket

  • nyitja a vállakat és a hát felső szakaszát,
  • erősíti a karokat,
  • nyújtja a gerincet,
  • nyújtja a combhajlítókat,
  • és stimulálja az idegrendszert is. 

dolphin1

Kivitelezés

Helyezkedj el térdelőtámaszban. Engedd le az alkarokat a matracra vállszélességben, és tárd szét a kézujjakat, középső ujj előre nézzen. Told fel a medencét, nyújtsd a lábakat ugyanúgy, mint a lefelé néző kutyánál, de az alkarok maradnak a talajon. Tartsd a gerinced nyújtva, hosszan, farokcsonttal felfelé nyújtózz. Tartsd a lábakat csípőszélességben, lábujjak is előre néznek. Told a sarkad a talaj felé, így érezni fogod a nyújtást a láb hátsó részében. Ha sok, tarthatod a térded picit behajlítva, a lényeg, hogy a hátad ne gömbölyödjön. A fejed tartsd lazán, a homlokod pihenhet a talajon. Lélegezz szabadon, maradj benne 3-6 légzésig. Kijövetelnél engedd le a térdeket vissza a talajra, és csecsemőpózban pihenj meg. 

 

Variációk

Végezheted úgy is, hogy a kézujjakat összekulcsolod, és előretolod néhányszor a törzsed és a csípőd úgy, hogy az állad érinti a csuklókat, majd vissza az alkaros lefelé néző kutya helyzetbe. Végezhetsz ebből 10-20 ismétlést erősítésként. Így erősíted a hasizmokat is! 

gif: thecoveteur.com

 

Ellenjavallatok 

Kar, hát- vagy vállsérülés, magas vérnyomás esetén ne végezd!

 

További ászanák hasonlóképpen lebontva az ászana-sorozatomban, ha szétnéznél köztük, kattints ide. 

Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

om-symbolOlvasnál még? om-symbol

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

 

a képeket a google képkeresőjéből válogattam

 

irodalOM:
yogabasics.com
yogajournal.com
doyouyoga.com

 

 

 

 

Facebook Comments Box