Heti ászana: füzértartás

Heti ászana: füzértartás

Heti ászana: füzértartás

Szeretem az ilyen ászanákat, amikről a helyes kivitelezés mellett lehet kicsit sztorizni, van egy kis színes is amellett, hogy “tadászánából indítsd”… 🙂

A jógában minden ászanának van valamilyen energetikai minősége, például néhány póz vitalizál, feltölt, mások nyugtatnak, stabilizálnak. A füzértartásnak  (más néven malászanának) lecsendesítő hatása van, kiváló póz, ha le szeretnél kicsit nyugodni. 

Indiában vagy Indonéziában gyakran látni akár az utcán is sokakat hasonló guggoló pózban – amint éppen olvasnak,  buszra várnak, vagy valamilyen utcai kaját árulnak, és nem is gondolnánk, hogy ez az ülésmód micsoda előnyökkel bír. malasna_2

 

india-squatting-2
kép: halfofus.photos

 

A test teljes alsó részét képes tonizálni: megdolgoztatja a négyfejű combizmot, a combhajlítót, a farizmot, a vádlit, ezen kívül erősíti az alsó háti szakasz izmait és a core izmokat. A nyugati kultúrában viszont ritkán látunk embereket ebben a helyzetben – az edzőtermeken kívül. A mi kultúránk ugyanis inkább ülés-párti: ülünk az autóban, íróasztalok mögött, TV előtt, és sajnos ezáltal kezdjük elveszíteni a lábak, a bokák, a csípő rugalmasságát. De megszenvedik mindezt a has és az alsó háti szakasz izmai, mert a háttámlák használatával kikapcsoljuk a core izmok tartó funkcióját. 

Ám a jóga segíthet visszaszerezni azt, amit elvesztettünk: jelen esetben a malászanával a láb teljes mozgástartománya kihasználásra kerül, miközben a medence a sarkakon pihen. Az ászana kezdő verziója (szék segítségével) vagy a teljes póz segít megerősíteni a lábakat. Mindemellett az emésztésre is jó hatással van: a jógikus hagyományok szerint, ahogy a medence ereszkedik, a lefelé áramló energia úgy segíti a szervezetet a felesleges hulladék kiürítésében, és így az elme is tisztul. 

Foglaljuk össze még egyszer az

 

Előnyeit:

nyújtja a bokát, a csípőt

erősíti a lábat, az alsó háti szakasz izmait, a core-izmokat

jó hatással van az emésztésre

 

Kivitelezés

Amennyire csak zárva tudod tartani a lábakat, olyan alapállásból guggolj le (ez lehet csípő- vagy vállszéles terpesz is) – hajlítsd addig a térdedet, amíg a feneked le nem ér a padlóra. A combokat és térdeket úgy nyisd szét, hogy a törzsed elférjen közöttük. Próbáld lenntartani a sarkakat, ha nem megy, akkor tegyél alá törölközőt, vagy csavard össze a matracod, ezzel támaszd meg. Próbálj egyenesen, magasan ülni ebben a guggolásban, zárd a tenyereket a mellkasod előtt, a könyökökkel nyomd a combokat, ez segít nyújtva tartani a törzsed elülső részét. Maradj benne legalább 30 másodpercig (de akár 1 percig is), majd lassan nyújtsd a térded, emeld a medencéd előrehajlásba (uttanászana). 

malasana1
kép: sonima.com

 

Variáció

Kezdő verzióban, ha a guggolás nehéznek tűnik, lehet széket használni: ülj a szék elejére, a combok derékszöget zárjanak be a törzzsel. A talpakat tartsd a talajon, úgy helyezd el őket, hogy kissé a térd vonala előtt legyenek. Döntsd előre a törzsed a combok között, és ugyanúgy a könyököket belső combnak támasztva told össze elöl a tenyereket.

 

Ellenjavallat

Térd-és bokaproblémák esetén nem ajánlott!

Ismerős volt valahonnan? Említettem már korábban abban a bejegyzésben, amelyben a fiúkat buzdítottam jógázásra, ha újraolvasnád, itt tudod megnézni, milyen ászanákat ajánlottam a teremtés koronáinak. 

 

További ászanák hasonlóképpen lebontva az ászana sorozatomban, ha szétnéznél köztük, kattints ide. 

 
Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

a képeket a google képkeresőjéből válogattam
irodalOM: jogapont.hu
                    yogajournal.com

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

 

 

 

Facebook Comments Box