Heti ászana: kapupóz

Heti ászana: kapupóz

Heti ászana: kapupóz

A kapupóz a törzs oldalsó izmait nyújtó tartás, és kezdők is bátran gyakorolhatják, sőt, kiváló előkészítő póz a haladóbb, álló helyzetben történő oldalra hajlításokhoz. Szankszrit néven parighasana, melyben a “parigha” előtag egy keresztpántra, vagy rúdra utal, mert az ászana teljes verziójában a test alakja egy lezárt kapura emlékeztet. 

A póz tehát nyújtja a törzs oldalát egészen a csípőtől a hónaljig, beleértve az oldalsó hasizmokat, és a gerincet valamint a combhajlítókat is. Nyitja a vállakat, és segít oldani a nyakban és a vállban keletkezett feszültséget. A kapupóz gyakorlásával több helyet teremtünk a belső hasi szerveknek is! A bordákat összekötő, ún. bordaközi izmokat is nyújtja, amelyek igencsak hajlamosak a rövidülésre helytelen testtartás és a naphosszat tartó ülés esetén (helló, irodisták!). Ezen izmok rövidülése pedig a bordakosár és a tüdő mozgástartományának beszűkülését okozza, ami a légzés minőségének romlásához vezet.A bordaközi izmok nyújtásával azonban mindezen segíthetünk, növelhetjük a légzéskapacitást, és olyan légzőszervi nehézségekre is jó hatást gyakorolhatunk, mint pl az asztma, légúti allergia, meghűlés.  A póz a kismamák számára is ajánlott: a has oldalsó részének óvatos nyújtásával enyhíthetők a kellemetlenségek, amiket az összetorlódó belső szervek okozhatnak, és az egyre növekvő babának is nagyobb tere lesz. Összefoglalva tehát heti ászanánk 

 

Előnyei:

– a törzs oldalsó izmait nyújtja
– a gerinc rugalmasságát fokozza
– a core izmokat erősíti, az emésztést segíti
– a keringést serkenti
– a légzés minőségét javítja, a helytelen légzési szokásokat segít felülírni

gate_pose1

 

Kivitelezés: 

Térdelő helyzetből (térdek csípőszélességben) lépj ki oldalra, talpad tartsd a talajon, lábujjak oldalra néznek. A bal térded közvetlenül a bal csípő alatt maradjon, így a bal combod merőleges a talajra. A jobb sarkad hozd egy vonalba a bal térddel.
Belégzésre emeld a bal karod, nyújtózz felfelé, a jobb kezed a jobb lábon tartsd, kézhátad támaszthatod a lábszáron, vagy fogj rá a lábadra. Kilégzésre a bal karral nyújtózz át jobbra a fül vonalában tartva a kart, a jobb karral pedig a lábujjak irányába nyújtózz. Tartsd végig nyújtottan a karokat!
Tekintettel előre nézz (vagy ha a nyakadnak nem kellemetlen, fordíthatod a tekinteted a plafon felé), az állat tartsd el a mellkastól, ne engedd ráesni, a bal csípőt pedig told előre. Tartsd ki 3-8 hosszú, nyugodt légzésig.
Kijövetelkor belégzésre emeld nyújtózz fel a bal karral, és lépj vissza középre a jobb térddel.
Ismételd meg a másik oldalra is!

 

Variációk:

Ha nem tudod leszorítani a talpad a talajra, akkor végezd fal mellett, és a falon támaszd meg a talpad, vagy tegyél a talpad alá egy jógatéglát! Ha úgy érzed, a térdednek sok, tegyél alá összehajtogatott takarót vagy párnát. 

Kapupóz talp alatt jógatéglával

Kapupóz talp alatt jógatéglával

 

Ellenjavallat:

Közelmúltban elszenvedett térdsérülés esetén ne végezzük! Ha fáj benne a térded, és bizonytalan vagy, inkább kérj tanácsot tapasztalt oktatótól. Mindig ügyelj a határaidra!  

 

További ászanák hasonlóképpen lebontva az ászana sorozatomban, ha szétnéznél köztük, kattints ide. 

Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

a képeket a google képkeresőjéből válogattam

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box