Heti ászana: asztaltartás

Heti ászana: asztaltartás

Heti ászana: asztaltartás

Heti ászanánkat hátsó fekvőtámasz vagy  purvottanászana néven is ismerheted.

A szankszrit szósösszetételt (PUR-voh-tun-AHS-uh-nuh)  igazából 4 szótag alkotja, amelyek jelentése kb. “intenzív keleti nyújtás”:

“Purva”— kelet, “Ut” —  intenzív, “Tan” — nyújtás, “Asana” — póz.

Az ősi jógik ugyanis ezt az ászanát a kelő nap felé fordulva gyakorolták, így a test elülső része lett a “keleti” oldal. Az elnevezés amiatt is találó, mert valóban intenzív az élmény, melyet a gyakorlás előrehaladtával az intenzív helyett egyre inkább élénkítőnek élsz majd meg. De most is figyelj arra, hogy ne erőltesd túl magad, ha soknak érzed elsőre, próbáld ki a kezdő verziót, amit lejjebb, a variációknál írok le. 

És hogy miért is szeretjük annyira? Nézzük is rögtön az

 

Előnyeit:

  • erősíti a kart és a csuklót,
  • erőteljesen nyújtja a vállat, oldja a feszültséget a derékban és a keresztcsontban, 
  • az alhasi részben összegyűlt energiát a a szívközpont felé viszi, így kompenzálja a medence energiáit,
  • és a torokközpontot energetizálja
  • a jógaterápiában fásultság, depresszió esetén is ajánlják.

purvottan2

 
Kivitelezés: nyújtott ülésben helyezkedj el, a kezeket tartsd a hátad mögött, az ujjak nézzenek előre. Kilégzéssel vízszintesig emeld a medencét, a súlyod a tenyereken és a talpakon tartsd. Szorítsd össze a farizmokat belégzéssel, emeld ki a mellkast, és engedd óvatosan hátra a fejed. A kar maradjon függőleges, a nyak pedig laza, a vállak hátracsavarva, a medence hátrabillentve. 10-15 másodpercig tartsd ki, közben lassan és egyenletesen lélegezz. Úgy gyere ki belőle, hogy először a fejedet emeled vissza, majd lassan engeded le a csípődet a matracodra. Ülő előrehajlások után nagyon jó kompenzálógyakorlat. 
 
Variációk: kezdőknek ajánlott a könnyített változattal kezdeni: a kiinduló helyzet ugyanaz, csak a térdet hajlítsd be, lábszárad legyen függőleges, úgy támaszkodj a talajra. Emeld a csípődet egészen addig, amíg a tested teljesen egyenes nem lesz (válltól térdig), akár egy asztallap. Ezután a gyakorlatot ugyanúgy végezd, mint a nehezebb változatban.
 
purvottan3
kezdő verzió, behajlított térddel
 
Ellenjavallat:
csuklóproblémák esetén nem ajánlott. Nyaki fájdalom esetén a fejet vagy falnál, vagy egy széken támaszd meg.
 
purvottan1
nyak megtámasztása

További ászanák hasonlóképpen lebontva az ászana sorozatomban, ha szétnéznél köztük, kattints ide. 

 
Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

a képeket a google képkeresőjéből válogattam

irodalOM:

www.yogaoutlet.com

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box