Heti ászana: csecsemőpóz

Heti ászana: csecsemőpóz

Heti ászana: csecsemőpóz

Szinte már régi jó ismerősünk a csecsemőpóz, annyit említettem már, hogy itt az ideje annak, hogy bekerüljön az ászana sorozatba. 

A csecsemőpóz, vagy más néven balászana nemcsak pihenő pozícióként szolgálhat, de a gyakorlás megkezdése előtti elcsendesedés ászanája is lehet. Egyszerű, kezdők is bátran végezhetik, és rengeteg pozitív hatása ismert. Nyújtja a csípő izmait, a combokat, a bokákat, hatékony a stressz kezelésében, de kimerültség esetén is ajánlott, és segít lecsendesíteni az elmét. Hát- és nyakfájás esetén is alkalmazható úgy, hogy a fejet alátámasztjuk, valamint az emésztést is segíti.

 

childspose5

 

Kivitelezés: Térdelj a padlóra/szőnyegedre, érintsd össze a nagylábujjakat, ülj hátra a sarkadra, majd nyisd a térdeket kb. csípőszélességben, vagy amennyire kényelmesnek tartod. Kilégzésre hajolj előre, és nyújtsd előre a talajon a karokat. A tenyereddel nyújtózz messzire, és lassan engedd le a törzsed a talaj felé a combok között, homlokod a talajon pihenjen. A feneked tartsd végig a sarkadhoz közel – ha megy, inkább maradjon a sarkakon. Maradhatsz karokkal előre nyújtózva, de már lazán, vagy fektesd a tenyeredet a törzsed mellé, tenyérrel felfelé. Engedd a vállakat süllyedni a padló felé, közben figyeld meg, ahogy a vállak előre mozdulásával szélesedik a hát, és lazíts, lélegezz mélyen, nyugodtan.
Tölts el benne legalább  fél, vagy akár több percet is. Belégzésre gyere ki a pózból, farokcsontból emeld a törzsed, miközben a medencét a talaj felé nyomod.

balasana
csecsemőpóz fejtámasszal – a jógatégla kiváltható egy összecsavart takaróval is

 

Tipp:  várandósság, hasmenés vagy térdproblémák esetén inkább hagyd ki 

 

Emlékszel, hol találkoztunk már ezzel a pózzal? 

  • és amikor másnaposak voltunk – jó, nem voltunk, csak felkészültünk rá, hogy mi lenne, ha,

 

Ugye, hogy ideje volt már, hogy bekerüljön a sorozatba?

 

Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

Képek innen 

 

IrodalOM: 
http://www.jogapont.hu/
http://www.gerincjogaklub.hu/

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box