Heti ászana: könnyű ülés

Heti ászana: könnyű ülés

Heti ászana: könnyű ülés

A jóga öt klasszikus ülésmódja közül a sarokülést, vagyis a vadzsrászanát már megnéztük korábban, most egy pihentetőbb, kezdők számára is könnyen kivitelezhető ülésmódot bontunk le, a könnyű ülést vagy más néven szukhászanát (de nevezhetjük törökülésnek is). 

A könnyű ülés amellett, hogy az ízületi szalagokat nyújtja, a hátizmokat is erősíti. Oldja a boka, térd merevségét is. A széken üléssel szemben előnye, hogy egyensúlyban tartja a vérkeringést és a vérnyomást azáltal, hogy az alsó végtagokba nem tódul a vér, így a lábak visszeres megbetegedéseinek megelőzősére is alkalmas. 

sukhasana7
szukhászana – könnyű ülés

Kivitelezés: Helyezkedj el nyújtott ülésben. Hajlítsd be a lábad, és a jobb lábfejet helyezd a bal combod alá, a bal lábfejed pedig a jobb térd és lábszár alá vagy elé a talajra. Fordítva is keresztezheted a lábakat, ha úgy kényelmesebb. Természetesen itt is érvényes, hogy a gerinc nyújtott helyzetben legyen (ha nem tudsz benne egyenes háttal maradni, akkor ülj rá egy párnára, vagy egy hengerré csavart takaróra, ez segít majd a csípő ellazításában is.)  A felfelé fordított tenyereket pihentethetjük, vagy a csuklót megtámaszthatjuk a térden, ez segíti a vállak és a mellkas nyitását. A vállakat engedd süllyedni, a nyakad tartsd hosszan. Az arcizmokat, álladat lazítsd el, az egész tested legyen feszültségmentes.Ez az ászana is akkor éri el  a célját, ha kényelmesen tudsz benne időzni. Lábtartáscserével ismételd meg a másik oldalra is!

könnyű ülés - párnán
könnyű ülés – párnán

Tipp: ez az ászana nemcsak meditáció, légzőgyakorlatok végzéséhez kiváló, de érdemes a mindennapi tevékenységek során is gyakran felvenni ezt a pózt (olvasás, számítógépezés, blogolás 🙂 ), mert testben és lélekben egyaránt nyugalmat teremt. Térdsérülés, térdprobléma esetén azonban nem ajánlott!

sukhasana4

További ászanák hasonlóképpen lebontva az ászana sorozatomban, ha szétnéznél köztük, kattints ide. 

Amennyiben gerinces jellegű betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

Képek innen és innen
IrodalOM:
http://www.jogapont.hu/
http://www.yogaindailylife.org/

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

Facebook Comments Box