Párosan szép – jógagyakorlatok kettesben

Párosan szép – jógagyakorlatok kettesben

Párosan szép – jógagyakorlatok kettesben

 

Nem szépítem, ez egy Valentin-nap ihlette poszt lesz. Sokaktól hallom, hogy “utálom ezt a napot, ez egy olyan amerikai hülyeség, amit a virágosok találtak ki…” Engem mondjuk hidegen hagy, ki vezette be, tette népszerűvé, és úgy gondolom, igenis minden alkalmat meg kell ragadni az ünneplésre!

Ha párkapcsolatban élünk, akkor főleg jó, hogy van egy nap, amikor még jobban odafigyelhetünk, még jobban kifejezhetjük szerelmünket, szeretetünket, rajongásunkat életünk párja iránt, és valljuk be: nekünk is jól esik ilyenkor egy kis extra kényeztetés.

És mindezek tetejébe még jógázhatunk is együtt? Az meg már majdnem olyan, mint a karácsony! Ha pedig még nem találtuk meg az igazit, akkor kapjunk el gyorsan egy szimpatikus idegent a következő jógaóra után, és próbáljuk ki a következő páros gyakorlatokat! Ebből még bármi lehet 🙂

Mutatok is gyorsan 5 páros ászanát, ami szépen átnyújt mindkettőtöket, és egyben közelebb is hoz egymáshoz:

 

Páros fapóz

double_tree_couple

Egy ideális kapcsolatban a felek kölcsönösen támogatják egymást – nos, a dupla fapóz pontosan ilyen! Amellett, hogy megtartjátok egymást, erősítitek a lábakat, és a póz a csípőt is szépen nyitja.

Így végezzétek:

álljatok egymás mellé úgy, hogy a belül levő karokkal átölelitek egymás derekát. Tartsátok a súlyotokat a belül levő lábakon, és a külső lábak talpait támasszátok be a bokához, a térdhez, vagy combtőhöz. Ha megvan az egyensúly, a szabadon levő, külső oldalon levő tenyereket érintsétek össze a felsőtest előtt. Tartsátok ki 5-10 hosszú légzésig, majd ismételjétek meg a másik oldalon is!

 

Előrehajlás/hátrahajlítás

Partner-Forward-Fold-Backbend

A kapcsolatban nemcsak kapunk, hanem adunk is. Ez az ászana remekül szimbolizálja ezt az egyensúlyt.

Így végezzétek: 

Üljetek a talajra nyújtott lábakkal, egymásnak háttal.  Míg az egyikőtök előrehajol, a másik az előrehajolóra nehezedve hajoljon hátra. A hátrahajlásban levő fél segítheti az előrehajlót mélyebben belemenni a pózba, ugyanúgy, ahogy az előrehajló is támogatja a hátrahajlító pózát. Tartsátok meg 5 hosszú légzésig, amjd cseréljetek pozíciót!

 

Dupla előrehajlás állásban

forward fold

Remekül átnyújtja a combhajlítókat, és kicsit már intimebb is, mint az előző…

Így végezzétek:

álljatok háttal egymásnak, a sarkad és a partnered sarka között legyen kb. 15 cm távolság. Csípőretett kézzel döntsetek előre mindketten, majd ha már lefelé lógtok, nyúljatok hátra, és kapaszkodjatok bele a partner karjába, vagy vállába, és húzzátok közel magatokat egymáshoz. Legalább 5 hosszú kilégzésig tartsátok ki! Ha kijönnétek belőle, engedjétek le a tenyereket a talajra, és lassan, a hasat feszesen tartva gördüljetek fel. 

 

 

Páros teve

partner camel

Nyissátok meg a szíveteket egymás felé ezzel a páros teve gyakorlattal! 

Így végezzétek:

térdeljetek le egymással szemben, kb 5 centi távolság azért legyen köztetek. A térdeket és a lábfejeket a talajon tartva ragadjátok meg egymás alkarját, nyissátok meg a mellkasotokat , engedjétek hátra a fejeteket, és hajoljatok hátra. Amint belementek a pózba, a karok kiegyenesednek ahogy tartjátok egymást. Ha szeretnétek variálni, akkor engedjétek el az egyik kart, és érjétek el vele a sarkatokat. A másik karral is végezzétek el, ha kipróbáljátok a variálást! Aztán szépen húzzátok magatokat/egymást vissza középre, elég, ha 3-5 hosszú légzésig benne voltatok. 

 

Páros csavarás ülésben

seated twist

Nyilván az a legüdvözítőbb, ha mindketten ugyanabba az irányba haladtok a kapcsolaton belül is, de azért egy kis csavar belefér néha, ugye?

Így végezzétek:

Üljetek egymásnak háttal, keresztezett lábú ülésben. Helyezd a tenyered a partnered bal combjára mögötted, és a bal kezed pedig a jobb térdére. A párod tegyen ugyanígy. Minden belégzésre hosszítsátok a gerinceteket, kilégzésre a partneredbe kapaszkodva csavarj egy picit jobban. Kb. 5 hosszú légzésig maradjatok benne, majd végezzétek el a másik oldalra is. 

 

 

kommunikáció nemcsak a párkapcsolatokban kulcsfontosságú, de igaz ez a közös jógázásra is. Figyeljetek egymásra, jelezzétek egymásnak, ha valami túl sok, ne nyomjátok bele magatokat vagy egymást feleslegesen túl mélyre egy-egy ászanában. A cél az, hogy mindkettőtöknek jól essen! Hallgass a testedre, a partneredre, és engedd, hogy a páros jóga elmélyítse a kapcsolatotokat annyira, amennyire csak a jóga tudja. Életed értelme még nem jógázik? Bátorítsd, mutasd meg neki ezt: kattints ide, vagy akár ide

 

Boldog gyakorlást, boldog Valentin-napot, szeressétek egymást!

 

double tree senior

 

Forrás: doyou

 

Képek innen

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a poszt, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/yogapopblog

 

Facebook Comments Box