A nagy jógamatrac-választó

A nagy jógamatrac-választó

A nagy jógamatrac-választó

Több alkalommal leírtam már, hogy amint kezd elmélyülni a kapcsolatod a jógával, előbb-utóbb igényed lesz egy olyan jógaszőnyegre, ami megbízható társad a gyakorlásban. Bár a legtöbb jógastúdióba nem kell saját matracot vinned, de higiéniai szempontokat mérlegelve és az otthoni gyakorlás miatt is, mondjuk ki: kell egy jó matrac. 

 

mat_5

 

Akik egy ideje már rendszeresen járnak gyakorolni, és önállóan is szívesen jógáznak, előbb-utóbb saját matracra vágynak, és gyakran meg is kérdeznek, milyet érdemes vásárolni? Nekik szedtem össze néhány gondolatot erről:

Nincs egyetlen márka, típus, amit feltétlenül ajánlanék bárkinek, hiszen az igények, preferenciák, költségvetés is számít – akárcsak a futóknál futócipő vásárlásánál, több szempontot is mérlegelni kell.

1. A matrac vastagsága: ez tényleg egyéni. Sokaknak fontos, hogy vékony legyen, így könnyebb magunkkal vinni, emellett határozottabban érezzük  a talajt a lábunk alatt, és egyensúlypózoknál ez szempont lehet. Mások a picit vastagabb matracokat kedvelik, mert egy hasonfekvésből indított ászanánál, vagy egy galambpóznál nem nyomja a csontjukat a talaj itt-ott 🙂 A  standard méret 3,2 mm egyébként. 

mat_3

2. Stílus: más matracokat használnak az astangát, a hathát és a hot jógát gyakorlók (a hot órákon szempont, hogy ne legyen túl jó nedvszívó, és ne szívja be teljesen az izzadtságot. A dinamikus, flow típusú órákon a tapadás a legfontosabb, itt gyakran pihenünk lefelé néző kutyában, nem lenne szerencsés, ha csúszkálna kezünk-lábunk). Ha most még csak ismerkedsz a stílusokkal, érdemes egy közepes árkategóriájút vásárolni, ami se nem túl vastag, se nem túl vékony, így ha még keresgélsz a különböző irányzatok között, bármelyik órán tud hozni egy átlagos teljesítményt 🙂

3. Költségvetés: a környezetkímélőbb anyagból készült matracok drágábbak is, mint PVC társaik. Léteznek pamutból készült matracok, és az árdifferencia mellett ellenük szól az is, hogy jobban csúsznak is. A juta vászon vagy parafa alapanyagból készült matracok pedig élettartam szempontjából teljesítenek picit rosszabbul: rendszeres gyakorlás mellett hamarabb le kell cserélni őket.

4. Tapadás: nemcsak a flow órákon van jelentősége, egyébként is érdemes megvizsgálni, hogy mennyire jó a matrac tapadása, fontos, hogy ne csúszkáljon a kezed-lábad a matracon, de a matrac se csúszkáljon a talajon! Vannak olyan matracok, amiket gyártásnál valami speckó anyaggal vonnak be, és kell pár alkalom, hogy “lejógázd” róla ezt a csúszós valamit. (például az enyém is ilyen volt, a Bodhi Asana, ez egy alsó-középkategóriás darab, sok online üzletben elérhető, és a legtöbb stúdióban is ezzel találkoztam)

5. Környezetvédelem: mert miből is van a matracom? Biológiailag lebonthatatlan PVC-ből, vagy gumiból (a gumiszagnak szintén idő kell, mire távozik), de mint fentebb írtam, léteznek textil matracok is, ha a környezetvédelmi szempontokat előrébb soroljuk az élettartamnál. 

6. Márka/beszerezhetőség: megnézegettem a hazai online boltok kínálatát, a jógaszőnyegek Rolls Royce-ának kikiáltott Manduka szinte mindenhol kapható. Ha hosszú távon gondolkodsz, és egy ideje már gyakorolsz, akkor érdemes beruházni egy komolyabb, márkásabb darabra. Hosszú időre lesz társad! A magasabb árkategóriájúak közé tartozik még a Jade, ezt környezetbarátként, PVC mentesként hirdetik, gumiból készül egyébként. A nagy sportáruházakban beszerezhető Nike, Reebok stb. szőnyegekről nem sokat tudok, akinek ilyen van, írja már meg legyen szíves kommentben, milyennek találta! A Tchibo-nál rendelhető szőnyegről is csak egy véleményt hallottam még (update: az előző kampányban volt, most épp nem kapni, csak fitneszmatracot), erről is szívesen olvasnék még. 

7. Kipróbálási lehetőség: ha online vásárolsz, azért valahogy törekedj arra, hogy előtte ki tudd próbálni – akár jógastúdióban, vagy valamelyik barátodat-barátnődét is kölcsönkérheted. Vagy élj a csere lehetőségével, ha jól tudom, online vásárlás esetén 14 napig meggondolhatod magad és (esetleges visszaküldési díj mellett) visszaküldheted a rendelt terméket. 

 

És ha már megvan az igazi, használd gyakran, és tartsd tisztán, egy szuper illóolaj keveréket a matracod fertőtlenítéséhez itt találsz

 

mat8

 

A bejegyzés megírásához azért kicsit művelődtem, innen, innen, innen na meg innen gyűjtöttem információkat.

 

Olvasnál még?  Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

Képek innen 

 

Facebook Comments Box