Heti ászana: széktartás

Heti ászana: széktartás

Heti ászana: széktartás

Mára egy olyan ászanát hoztam, amely alaposan megdolgoztat: nemcsak az állóképességet fejleszti, hanem a hasi szerveket is aktiválja, a hasizmokat, a láb izmait (a combizmokat, sőt még a talp apró izmait is), -ízületeit erősíti, és a testtartást is javítja. Ez még nem elég? Van tovább: a mellkast nyitja, és erősíti, valamint nyújtja a vállakat. 

A széktartás gyakran előkerül a jógaórákon, és olvastam is valahol, hogy egyedül nem ajánlatos végezni (én azt gondolom, hogy a könnyített verzióval bátran próbálkozhatnak kezdők is, aztán ha eljutnak csoportos órára, ahol az oktató figyelme védi őket, jöhet a normál verzió. Addig is olvasd el, hogy mire kell ebben a pózban figyelned!)

 

chairpose1

 

Kivitelezés: 

Csípőszéles kisterpeszben állásból egyenes derékkal hajlítsd a térded, és engedd le magad addig amíg a tenyered kívülről a térdedhez nem ér, mintha valóban le szeretnél ülni egy képzeletbeli székre. Combokat tartsd párhuzamosan, térdeket ne engedd egymás felé közeledni. A farokcsontot kicsit húzd magad alá (billentsd hátra a medencédet) hasad-feneked tartsd tónusban, a deréktáji szakaszod ne engedd homorodni! Ha megállnál a kezdő verzióban, akkor a karokkal csak lefelé nyújtózz oldalt a térded mellett, vagy zárd a tenyereket a szívközpont előtt, és tartsd összesimítva őket. 4-5 légzési maradj benne, aztán néhányszor megismételheted, ha jólesik. Tükörben nyugodtan kontrolláld, hogy egyenesen tartod-e hátad. Ha derékban feszültség keletkezik, figyelj oda jobban a has-és combmunkára 🙂 

 

chairpose2
egyik kezdő verzió: tenyerek a szívközpont előtt

Ha mennél a kezdő verzióból tovább, tovább, és nincs feszültségérzésed deréktájon,  akkor a karokkal nyújtózz felfelé a füled vonalában tartva a felkart, de ügyelj arra, hogy a vállak lazák legyenek, távolítsd őket a fülektől. Hát még most is egyenes (a törzs döntésben van). Ha már rutinos vagy, a gyakorlás végén lehet innen csavarni is, szigorúan egyenes (tehát nem domború) háttal indítva!

Tipp: a kezdő verziót kismamák, idősebbek is végezhetik, azonban fejfájás, vérnyomásproblémák esetén nem ajánlott. 

 

További ászanák hasonlóképpen lebontva az ászana sorozatomban, ha szétnéznél köztük, kattints ide. 

 

Amennyiben gerinces jellegű vagy komolyabb keringési betegséged, panaszaid vannak, mielőtt bármilyen új mozgásforma gyakorlásába kezdesz, feltétlenül konzultálj a kezelőorvosoddal!

 

Képek innen

 

Olvasnál még? 

Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!

https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

 

Facebook Comments Box