Jóga olvasás közben vagy olvasás jóga közben?

Jóga olvasás közben vagy olvasás jóga közben?

Jóga olvasás közben vagy olvasás jóga közben?

Ezt nehéz eldönteni 🙂 Nyilván olvasás közben nem tudunk teljes figyelemmel benne lenni a gyakorlásban, és a légzés sem lesz olyan tudatos, én mégis jólesik összekötni a kettőt, bízom benne, hogy egy-egy ászana ilyenkor is fog rajtam valamit.

 

Nagyon szeretek olvasni, sok könyvem is van, és mivel a könyvespolcom véges, nemcsak új példányokat veszek, hanem időnként a Rukkoláról is beszerzek ezt-azt, erről írtam már a fenntartható szokásaim közt. Időm persze kevesebb van, de igyekszem minél gyakrabban könyvet venni a kezembe – a gond csak annyi, hogy ha igazán jó kerül elém, nehezen teszem le, és gyakran bele is felejtkezem. Így történhet meg, hogy olvasás közben gyakran önkéntelenül is a következő jógapózokat veszem fel: 

Félgyertya falnak támasztott lábakkal (viparita karani)

Ehhez az ászanához csak egy szabad falfelület kell. A falhoz ülve kilégzésre óvatosan fellendítem a lábakat a falhoz, miközben a vállakat és a fejemet óvatosan a talajra engedem. A láb kényelmesen pihen így a falon. Most csak arra figyelj, hogy a könyv az arcodba ne csapódjon, ha elaludnál, korábban már már bemutattam ezt a pózt alvássegítőként is. E-könyv olvasóknak is bátran ajánlom, bár én régimódi vagyok, és a papíralapút jobban kedvelem, mert nagyon szeretem szagolgatni is a könyveket. 

book_legs
kép: weheartit

 

Fekvő gerinccsavarás 

Ez is ilyen lefekvés előtti olvasós, ha épp nem tudod letenni a könyvet. Háton fekve, talpakkal a talajon, térdeket behajlítva tartom, belégzésre felhúzom a hasam fölé, és ahogy kilélegzek, elkezdem a térdeket együtt tartva leengedni a lábakat a talajra, vállakat lenn tartom a talajon. Karokkal nyújtózkodom, kinyújtom a karom (vagy a könyvet), mintha épp már leraknám az éjjeliszekrényre, persze nem mindig sikerül letenni 🙂 Ez az ászana szinte bárhol, a nap bármely szakában végezhető, bővebben itt írtam róla. 

book_supine
kép: doyouyoga

 

Galambpóz (ékapáda rádzsakapótászana)

A biztonság kedvéért térdelőtámaszból indítom, és a jobb lábammal előrelépek a kezek közé, jobb lábamat kicsúsztatom balra, és felfektetem a lábszáram a talajra. Kicsit kiülök a jobb oldalra, távolítom a sarkat a medencétől, ha a térd nem feszül. Testsúlyom középre viszem, és ahogy előrehajolok, belelazítok. Túl sokáig persze nem célszerű benne lenni (de 1 perc azért minimum ajánlott), utána lefelé néző kutyában azt a lábamat felemelem kicsit, ami elöl behajlítva pihent. Itt is érvényes, hogy a másik oldalra is elvégzem. Ez az ászana egyébként nyitja a csípőízületet, és fokozza  a keringést a medencében.

book_hattyu
kép: sandrafangyoga.com

 

Csecsemőpóz (balászana)

Ez egy picit módosított csecsemőpóz, így az orrom nem lóg bele a könyvbe 🙂 Ezt is lefelé néző kutyából indítom, előttem a nyitott könyv. Óvatosan leengedem a térdeket a talajra, és ráülök a sarkakra. Mielőtt behajlítom a könyököket, jól megnyújtom a karokat, és megtámasztom a kezekkel az állam. Ha úgy érzem elég, nyújtok még egyet után a lefelé néző kutyában.

book_child
kép: doyouyoga

 

Vagy ami már nagyon durva, a

Gyík állás (utthána pristhászana)

Fekvőtámaszból indítom, majd a jobb lábammal a jobb váll mellé lépek, a bal lábam (térd is) pedig a talajon marad kinyújtva. Nekem elég laza a csípőm, úgyhogy megy alkartámaszban is, lehet, hogy így elsőre ez ijesztően néz ki. Stretching órákon is gyakran lehet találkozni ezzel a gyakorlattal, letapadt csípőizmok fellazításában (ha egész nap ül az ember) nagyon hatékony. 

lizard
és egy saját kép, egy igazi “gyík”…

 

 

Persze vannak nálam extrémebb esetek, íme: 

 

 

Ti milyen pozícióban olvastok szívesen? Kommentelni ér!

 

A bejegyzés megírásához felhasználtam ezt és ezt az anyagot
A képeket innen, innen, és a google képkeresőjőbél válogattam

 

Olvasnál még?  Ha tetszett a cikk, kövess a facebookon is, ahol akár naponta találkozhatunk, olvasni-, nézni-nézegetni-, hallgatnivalót gyűjtök össze nemcsak jógáról, hanem mozgásról, egészségről, külső-belső szépségről – csak természetesen!https://www.facebook.com/jogaegyszeruen

 

Facebook Comments Box